Inkább elégetik a gázt az oroszok egy finn lap szerint

2022. augusztus 05. 07:25

A lángokat Finnországból is látni lehet.

2022. augusztus 05. 07:25
null

Május óta gázt éget a Gazprom a portovajai kompresszorállomásán és az azonos nevű LNG-terminálnál, a lángokat Finnországból is látni lehet – írja a Yle.fi értesüléséire hivatkozva az Index.

A beszámoló szerint több nyaraló is lángokat vett észre a fák felett, amikor az orosz–finn határhoz közeli Virolahti településen tartózkodott.

A NASA tűzfigyelő rendszerének műholdfelvételei szerint június 17-e óta minden nap lángokat észleltek a Gazprom portovajai kompresszorállomásán – tették hozzá a cikkben.

„Fáklyázhatják” a földgázt

A kompresszorállomáson a gáznyomást, ezáltal a gázhálózat átviteli kapacitását növelik. A lángokat valószínűleg a földgáz fáklyázása okozta. 

A fáklyázás az égő gáz irányított és szándékos megsemmisítését jelenti elégetéssel

– ismertette a portál.

A fáklyázás kihathat az éghajlatváltozásra is

A lapnak nyilatkozó Olga Vaisanen, a Gasum energiavállalat kommunikációs és felelősségi igazgatója szerint a fáklyázást gyakran meghibásodáskor végzik, így állandó szinten tudják tartani a gáznyomást a tartályokban.

Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára szerint ez az eljárás Finnországra is veszélyt jelent, mivel ilyenkor korom keletkezik, amely felgyorsítja a hó és a jég olvadását. Ezzel felgyorsítva az éghajlatváltozást az északi régiókban – idézte az Index.

Nyitókép: Twitter

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DE JÓ
2022. augusztus 26. 20:02
A hülyeség nagydíját a héten ez az áltudományos majom vitte el: "Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára szerint ez az eljárás Finnországra is veszélyt jelent, mivel ilyenkor korom keletkezik, amely felgyorsítja a hó és a jég olvadását. Ezzel felgyorsítva az éghajlatváltozást az északi régiókban" Mintha azt mondaná, hogy ha egy halász belepisil a tengerbe, attól kipusztulnak a halak Angliától Alaszkáig. Teszem hozzá, és mi van a Szentiván éji máglyákkal, amivel a nyári napforduló alkalmával tele van egész skandinávia? Az még jót is tesz jégsapkának, mert az skandináv és bio, igaz? Ahogy itt mások is mondták, az olaj és gázipar elkerülhetetlen velejárója a fáklyázás. A felszíni termelő rendszereket, távvezetékeket, finomítókat a karbantartásokhoz, bővítésekhez, korszerűsítésekhez nyomásmentesíteni kell teljesen vagy részlegesen. A kutatófúrások mélyítése, a meglévő kutak javítása, tesztelése során szintén gyakori a fáklyázás. Nagy rendszereknél van hulladékgáz hasznosítás, máshol ezek veszteségesek lennének. Ugyanakkor egy termelő vagy szállító vagy finomító sem hülye, hogy nyakló nélkül égesse a gázt, mert az neki pénzügyi veszteség. Az meg teljesen hülyeség, hogy gázkutat nem lehet leállítani, és ezért égetnének gázt. Ipari méretekben mindenben nagy energia van, a fáklyázásban is, ezért nagyon látványos, nagyon hangos és perzselő hőt termel. Ez van, ez nem kosárfonó műhely.
istvánkeve
2022. augusztus 26. 10:50
Mindenki azt csinál a gázával amit akar. Semmi közöm hozzá. Tálas Peti pedig jobban tenné, ha Ö is ehhez tartaná magát!
Fila2020
2022. augusztus 05. 14:19
Ócska duma. A fáklyázás része az üzemszerű működésnek. Mindíg is az volt. Nem kell az olvasókat hülyíteni.
elfújta az ellenszél
2022. augusztus 05. 12:02
MIután szankcionáltak már mindent, az Unijónak most már csak a szén-dioxidot kell szankcionálnia. Onnantól kezdve nem bocsáthat ki egy molekulányit sem a gázfáklya
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!