Orbán Viktoré az EU legstabilabb kormánya – állítja egy nyugati kutatás

2022. szeptember 24. 18:02

A bécsi székhelyű Pantarhei vezetési tanácsadó cég által összegyűjtött adatok alapján hazánkat Ciprus, Litvánia, Luxemburg és Németország követi.

2022. szeptember 24. 18:02
null

Egy új elemzés szerint Magyarország a legstabilabb kormány az EU-ban – mutat rá pénteki cikkében az Euractiv. Mint a portál tájékoztat: a bécsi székhelyű Pantarhei vezetési tanácsadó cég által összegyűjtött adatok alapján Magyarország áll az „uniós instabilitási index” élén, amelyet Ciprus, Litvánia, Luxemburg és Németország követ.

„A kormányok nehezen maradnak életben”

Az index elsősorban azon alapul, hogy hány párt van a kormányban, és hány kormányváltás történt az elmúlt két parlamenti ciklusban. Ennek kapcsán érdekesség, hogy

a Pantarhei elemzése szerint a kormányok az egész blokkban nehezen maradnak életben egy teljes cikluson keresztül.

Ez egy látszólag állandónak tűnő változékonysági állapotot eredményezett, a pártok szinte állandóan választási üzemmódban vannak. Ez pedig korlátozza a képességüket, hogy válaszokat adjanak a jelentős és sürgető politikai kérdésekre” – áll a jelentésben. 

A jelentés rámutat: az EU 27 tagállama közül 21-ben történt kormányváltás az elmúlt két parlamenti időszakban,

köztük Bulgáriában négy, Ausztriában és Olaszországban hat, Romániában pedig hét kormányváltás. 

Stresszhelyzetbe kerülhetnek a baloldali képviselőcsoportok

Úgy tűnik, hogy a nagy pártok korszaka és az ebből fakadó egyértelmű politikai viszonyok az uniós tagállamokban véget értek” – véli a Pantarhei, hozzátéve, hogy „a három vagy több pártból álló koalíciók váltak az új normává”. Mint a portál fogalmaz: ennek fényében a 2024-es európai választások valószínűleg újabb stressztesztet jelentenek majd a berendezkedő pártok számára, mivel a szélsőjobboldali és nacionalista pártok jelentős gyarapodásra számíthatnak a jobbközép néppárt, a szocialisták és demokraták, valamint a Renew Europe (amelynek alelnöke Cseh Katalin – a szerk.) rovására is az EP-ben.

A Pantarhei elemzése szerint ráadásul az egyre instabilabb nemzeti kormányok hatással vannak az uniós döntéshozatalra is, mivel a tagállamok könnyebben blokkolhatják a javaslatokat, noha a Miniszterek Tanácsa nehezebben jut közös álláspontra.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. szeptember 25. 15:40
Észa-Koreát még nem értük utol..:)
Akitlosz
2022. szeptember 24. 20:37
Ha tényleg demokrácia lenne, akkor nem lenne ennek nagy jelentősége. A kormány csak végrehajtó hatalom és nem döntéshozó hatalom. Úgy normálisan. De ezekben a kifacsart rendszerekben, amelyekben a kormány és az általa uralt parlament a legfőbb döntéshozó hatalom sokat számít. Ha a népszavazás lenne a legfőbb döntéshozó hatalom, úgyhogy a parlament köteles lenne a népszavazási döntésekkel összhangban törvényeket hozni, akkor is, ha nem ért azokkal egyet, a kormány pedig köteles lenne végrehajta(t)ni az így született törvényeket, akkor is, ha nem ért azokkal egyet, akkor mindegy lenne, hogy éppen milyen kormány van. De az is sokat segítene, ha az államfő nem lenne a kormány és a parlament alá rendelve, valódi jogköre lenne. Az pocsék rendszer, ahol az országban a miniszterelnök a legfőbb döntéshozó atyaúristen. Névleg meg a parlamenté a teljhatalom. Az sokkal jobb rendszer, ahol a hatalom megosztott az államfővel és a néppel is. 3 a magyar igazság. De ha már parlament, akkor is lehetne felsőházat létrehozni elsősorban nem pártemberekből - mert úgy semmi értelme, ha ugyanúgy politikai pártok alkotják a felsőházat, mint az alsót - hanem a társadalom széles rétegeiből.
incze
2022. szeptember 24. 19:52
a kárpátok lukasenkája
vemiko
2022. szeptember 24. 19:03
ezt nem kellet volna kutatni...elég csak megkérdezni bárkit az országban...esetleg megnézni hogy milyen az élet nálunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!