Az amerikaiak többsége nem elégedett az amerikai demokrácia állapotával – derül ki egy friss felmérésből

2022. október 19. 13:46

A 2020-as elnökválasztás után felmerült kételyek a voksolás tisztaságával kapcsolatban mély nyomot hagytak az amerikaiakban: a megkérdezettek többsége szerint az amerikai demokrácia nem működik jól.

2022. október 19. 13:46
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az Associated Press és a NORC Center for Public Affairs Research közös, reprezentatív közvélemény-kutatása során (október 6. és 10. között) 1100 szavazásra jogosult amerikai állampolgárt kérdezett meg az amerikai közhangulat állapotáról a novemberben esedékes félidős kongresszusi választások küszöbén.

Az amerikaiak nem elégedettek

A felmérés szerint az amerikaiak fele pesszimista az amerikai demokrácia állapotával és a választások tisztaságával kapcsolatban –

52 százalékuk gondolja úgy, hogy a demokrácia intézménye nem működik megfelelően,

és 43 százalékuk szerint a 2022. novemberi kongresszusi választáson sem lesz biztosított a szavazatszámlálás tisztasága, pontossága.  

A megkérdezettek 70 százaléka véli úgy, hogy rossz tendenciák láthatók a közügyek intézésében, és csak 17 százalékuk elégedett a dolgok menetével; az amerikai politika állapotát 64 százalékuk látta pesszimistán, és csak 15 százalékuk pozitívan.

Joe Biden elnök megítélésében a válaszadók 52 százaléka fogalmazott meg rossz véleményt,

míg 46 százalékuk nyilatkozott pozitívan róla.

Trump megítéléséről

A felmérés megkérdezte két év után újra Donald Trump elnöki megítéléséről is az embereket. A felmérésben adott válaszokban Trump megítélése kapcsán még nagyobb a szórás: a megkérdezettek 64 százaléka elutasítja, 34 százaléka favorizálja a volt jobboldali vezetőt. Érdekesség, hogy

a felmérés szerint a válaszadók kétharmada elutasítja Trump és Biden 2024-es elnökválasztási indulását is.

Fontos statisztika az is, hogy mennyire lesújtó az amerikai állampolgárok véleménye a törvényhozás munkájáról: a válaszadók 79 százaléka elégedetlen a Kongresszus teljesítményével – természetesen az ellenzékben lévő Republikánus Párt szavazói látják ezt borúsabban.

A közelgő félidős választásokról

A megkérdezettek 71 százaléka gondolja úgy, hogy a közelgő félidős választásoknak kiemelkedő jelentősége lesz az ország jövője szempontjából, és 84 százalékuk szerint nagyon fontos, hogy mindenki el is menjen voksolni. A válaszokból az is kiderül, hogy a fekete szavazók aktivitása magas lehet novemberben, míg a spanyol-ajkúaké alacsonyabb, ezenkívül

a republikánusok a gazdaság terén, a demokraták pedig az abortusz-kérdésben várnak a voksolás eredményeképpen előrelépést.

A válaszadók többsége egyébként a gazdaság és a bűnüldözés terén a republikánusok, az egészségügy és az abortusz kérdésében a demokraták kormányzását tartja hatékonyabbnak, kívánatosabbnak.

 

Nyitóképen: Biztonsági kerítés a washingtoni törvényhozás épülete, a Capitolium körül február 27-én. Fotó: MTI

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. október 19. 17:16
A példa tökéletes. A republikánusok a társadalom 100%-át érintő kérdéssel kampányolnak, míg az abortusz már a vitából is minimum 50%-ot kirekeszt, de közvetlenül sem érint 1-2%-nál többet.
Takagi
2022. október 19. 16:55
Tegyenek ellene.
Hangillat
2022. október 19. 15:49
Működik a jogállam. Democrazy.
puszt
2022. október 19. 15:46
...és gondolom ti sem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!