Plusz meleg infrafűtéssel

2022. október 11. 18:00

2022. október 11. 18:00
null

Ha eddig is gázzal fűtött, ne dobja ki a kazánt! Az Ingatlanbazar.hu portál azt tanácsolja, használja fel a támogatott áron hozzáférhető 1729 köbméternyi gázt, majd keressen olyan alternatív fűtési megoldást, amely alacsony beruházási költséggel és szakember bevonása nélkül biztosítja otthona melegét!

A rezsimódosítás után a gáz a 102 forintos alapár hétszeresébe, 747 forintba kerül. A villany alapára azonban csak 38, piaci ára 70 forint. Vannak családok, amelyek a jövőben is beleférnek a támogatott áron igénybe vehető mennyiségi keretbe. Ha az előző évi gázfogyasztásból jól látható, hogy a háztartás ennél jóval több gázt fogyaszt, érdemes a szobákat kivenni a fűtőkörből, és csak elektromos fűtőtesttel melegíteni azokat, mert a villany piaci ára „csak” a duplája az alapárnak.

Elég a szobákba

– Azt látjuk, hogy egyre többen igyekeznek minél kisebb helyre berendezkedni a téli időszakra készülve – mondta el tapasztalatait a szakértő. – Nekik célszerű lehet villannyal is fűteni a lakást: például a hálószobák mennyezetére felrakhatnak egy-egy ezerwattos, termosztáttal szabályozható infrapanelt. Ha ez nagyjából napi 5-6 órát üzemel, szükségtelen a bútorokat tologatni, ráadásul kellemes, csöndes fűtési alternatíva.

Egy termosztáttal több infrapanelt is lehet vezérelni egyszerre. Az infrapanelekhez két típusú termosztát kapható: egy alapváltozat, amely egyszerűen programozható elemmel működik, valamint egy továbbfejlesztett pro termosztát, amely képes csatlakozni a lakás wifihálózatára, így távolról, okostelefonon keresztül is vezérelhető a fűtés. A termosztát több napra előre beprogramozható: hétköznap négy, hétvégén két napszakot állíthat be mind az infra-, mind a norvég panelen. Ezzel jelentős mennyiségű áram takarítható meg.

Mekkora teljesítménnyel számolhatunk?

– Az infrapanel azoknak ajánlott, akik a modernebb, sugárzó meleget szeretik – tanácsolta a szakember. – Például egy 20 négyzetméteres szobába 2000–2500 wattos készülék illik. A munkahelyen sokáig ücsörgünk, ott a lábra irányított, 540 wattos infrapanel is megteszi. Általánosságban kijelenthető, hogy 35 watt/légköbméter fogyasztás alá nem érdemes menni, mert akkor folyamatosan üzemelnie kell a készüléknek. A fürdőszobába egy 600–700 watt teljesítményű készülék előre programozott működtetése ajánlott: ha reggel hat órakor bekapcsol, a fél hetes fürdőszoba-használat idejére már meleget áraszt, hét órakor pedig kikapcsol.

Érvek az infra mellett

Az infrafűtés az ingatlan nagyobb mértékű megbontása nélkül is telepíthető, ráadásul kiépítésének költsége alacsonyabb, mint a gázfűtésé. Amennyiben a meglévő radiátorok mellé már nem fér el egy elektromos fűtőpanel, az infrapanel alapváltozatát a mennyezetre is fel lehet szerelni – javasolja az Ingatlanbazár.

Az infrapanel sugárzó meleget ad, ezért nem marad hideg a szoba sarka sem, mindig, mindenütt egyenletes komfortérzetet biztosít. A levegő felmelegítése helyett közvetlenül a hatósugarába eső tárgyakat és testeket melegíti fel. Infrapanelekkel zónafűtés alakítható ki, így aki a magasabb hőfokot szereti, a hozzá közelebb eső készüléket ennek megfelelően állíthatja be, és senkinek sem kell kompromisszumot kötnie.

 

Fotó: http://hu.123rf.com/ 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Qvasimodo
2022. október 12. 15:02
Infra panelek napelemekről igen, DE: akkor van értelme, ha legalább 4 kW-os tejesítményt szerelünk fel. Napközben besegít a gázfűtésnek, ezáltal kevesebb a temperáláshoz felhasznált gáz mennyisége. Egy WC zuhanyozót fűtöttem kb. 8 nm - izzadni nem elég, hálózati árammal. Jobb-gazdaságosabb mint a hagyományos fűtőtest, de azért zabál rendesen.
masikhozzaszolo
2022. október 11. 18:50
Egyszerű a képlet: annyi a tavalyi fogyasztásom, mint az éves kedvezményes lakossági mennyiség. És simán számláznak, piaci áron. Mert fűtési jelleggörbe, augusztusban a csőbe nekem kell tölteni a gázt, fogyasztani nem fogyaszthatok. Duma! Nem volt a Tigáz szerződésben semmilyen jelleggörbe. Oda fogyaszthattam, ahova akartam. Kazánba, melegvizes indirekt tárolóba, vagy levesfőzésre, sütésre. Kitalálhatták volna ezt az áramra is akár. Ez a milliamper most az órát hajtja, ez a mikrót, ez meg tölti a telefont. És ezt nyilvántartották, akár. Persze! Becsuktam a diktálást! Küldtek az augusztusi 18000Ft/12m3 után szeptemberi diktáláshiányra 2336 forintos számlát. De a E-mailra, hogy tegyenek át fűtési jelleggörbére, azt válaszolták, rögzítették a megkeresést. Azóta néma csönd.
fogas paduc
2022. október 11. 18:42
Minden lakásnak rendelkeznie kellene vegyestüzelési lehetőséggel. Központi fűtésnél faelgázosító kazánnal.
Giorgione
2022. október 11. 18:40
Az "infrapanel" az amit kevésbé elegánsan hősugárzónak ismertünk az elmúlt évtizedekben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!