Baloldali elemző: A harmadik világháború kapujában az ellenzék külpolitikája annyi, hogy „Éljen Brüsszel!”

2023. január 18. 14:07

Kitört a második hidegháború, amiből Magyarország láthatóan ki akar maradni és erre stratégiát is alkotott, mondta a Hit Rádió műsorában Nagy Attila Tibor.

2023. január 18. 14:07
null

Egyértelmű, hogy Magyarország továbbra is tagja kíván maradni az euroatlanti integrációnak, ugyanakkor nem kritikátlanul teszi mindezt, hanem felvállalja a konfliktusokat akár az USA-val, akár az EU fősodratú vonalával – jelentette ki Orbán Viktor stratégiai tervét elemezve Nagy Attila Tibor. A baloldali elköteleződésű politikai elemző a Hit Rádió Háttérben című műsorában kifejtette; a stratégiai polarizáció keretében keres Magyarország új kapcsolatokat keleti irányban. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz-ukrán háborúval kitört a második hidegháború, ami felvetette annak a lehetőségét, hogy hazánk teljes mértékben feladja a keleti együttműködést, ám más stratégiai döntés született:

Magyarország ki szeretne maradni a hidegháborús szembenállásból, tanulva abból, mit hozott hazánk számára az első ilyen időszak. 

Az elemző az orbáni külpolitika kockázati tényezőjeként azonosította azt, hogy a kimaradás lehetséges-e egyáltalán úgy, hogy a külkereskedelmi forgalom jelentős része a nyugati államokkal bonyolódik le. Kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarország nem hajlandó kritikátlanul elfogadni a nyugati elvárásokat. Hintapolitikaként jellemezte mindezt. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az orbáni külpolitika figyelmét már jóval korábban felkeltették az úgynevezett BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – a szerk.), amelyek nemzetgazdasági szempontból is fontosak lehetnek. 

Nagy Attila Tibor szerint a potenciális szövetségeseink ugyanakkor „a nap végén nem bizonyulnak elég erősnek”. Úgy látja, egészen 1490, azaz Mátyás király halála óta igaz, hogy – nagyon kevés kivételtől eltekintve – a magyar diplomácia lényegileg képtelen jól felmérni a világpolitikai erőviszonyokat és folyamatosan rossz szövetségeket választ. Elismerte ugyanakkor, hogy „a dolog nem dőlt el végleg”. 

Az elemző aláhúzta, hogy a magyar politikai életben egyedül Orbán Viktornak van külpolitikai stratégiája és komoly víziója, kihívói közül senki nem rendelkezik részletesen kidolgozott programmal és vízióval.

A többiek „csak annyit tudnak mondani, hogy »Éljen Brüsszel!«”

Hangsúlyozta, nagyon fontos szempont, hogy bár természetesen el szeretnénk kerülni, de a magyar külpolitikai vezetés felkészült arra, hogy potenciálisan kitörhet a harmadik világháború, ami szintén azt támasztja alá, hogy Orbán Viktor kormánya folyamatosan és összetetten mérlegeli a geopolitikai helyzet alakulását. 

Összetettebb stratégiai gondolkodásra lenne szükség az ellenzéki oldalon, ezzel kapcsolatosan is, figyelmeztetett Nagy Attila Tibor. 

A teljes adás itt tekinthető meg:

 

Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra - ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!

Átfogó előadásban vázolta fel az előttünk álló évtized kihívásait és lehetőségeit Orbán Viktor miniszterelnök az ünnepek előtt, a Széll Kálmán Alapítvány karácsonyi vacsoráján. A zárt körű eseményen elhangzott beszéd főbb megállapításait Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója foglalta össze írásában.

Nyitóképünk képernyőkivágás, forrása a Hit Rádió YouTube-csatornája. 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. január 28. 11:40
Az EU-ba léptünk be, ami egy gazdasági együttműködés. Háborúrúl nem volt szó. A NATO-ba is beléptünk, ami egy védelmi szövetség, a NATO-t de jure nem támadták meg, tehát megintcsak nem volt szó háborúról. Ráadásuk a hadseregünk is kb annyira alég, hogy a pofátlanabb szlovák és román politikus már nem úgy szólogat be, védekezni valamennyire elég, de máshol rendet csinálni már nem. Ez a helyzetünk.
orygabor
2023. január 19. 11:10
Kedves Nagy Attila Tibornak hamarosan fájhat a feje: Hogy mondhat ilyet, hogy a sikerért dolgozni kell, nem elég a vesszenorbán?
Isten jobb keze
2023. január 19. 00:08
A retkes nyakú Orbán külpolitikája, a következő! Brűsszel, Soros, előrre megyünk nem hátra, szankciós infláció( Fidesz mindent leszavazott) bevándorlók és lehetne még nap estig sorolni ! Miben különbözik az ellenzéktől?? Hm?? Agyatlan droid!
Kiababa
2023. január 18. 20:38
összetett stratégiai GONDOLKODÁS az ELLENZÉK részéreől.. csupa LEHETETLEN dolog
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!