NATO-főtitkár: Itt az ideje, hogy minden szövetséges befejezze a ratifikációs folyamatot

2023. március 09. 21:21

„Mind a 30 szövetséges tagország aláírta Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét. Itt az ideje a ratifikációs folyamat befejezésének” – fogalmazott Jens Stoltenberg.

2023. március 09. 21:21
null

Finnország és Svédország példátlan lépéseket tett Törökország jogos biztonsági aggályainak kezelésére, ezért itt az ideje, hogy minden szövetséges befejezze a két ország NATO-tagságához vezető ratifikációs folyamatot – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben csütörtökön.

Jens Stoltenberg meghívására Finnország, Svédország és Törökország képviselői megbeszélést tartottak  a NATO székházában Ankara biztonsági aggályainak kezelésére a két észak-európai ország csatlakozásáról szóló dokumentum ratifikációja érdekében. A NATO-főtitkár a tárgyalások után újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: mindhárom ország üdvözölte a megbeszélések során elért jelentős előrelépést, és egyetértett abban, hogy Finnország és Svédország csatlakozásának gyors ratifikálása mindenkinek az érdeke.

Mind a 30 szövetséges tagország aláírta Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét. Itt az ideje a ratifikációs folyamat befejezésének” – fogalmazott. Közölte: a tárgyaló felek elismerték, hogy a svéd kormány által csütörtökön bemutatott terrorellenes jogszabály szigorítása

kezelheti Ankara azon aggályát, mely szerint Stockholm nem lép fel kellőképpen a terrorszervezetekkel szemben.

Kérdésre válaszolva Stoltenberg elképzelhetetlennek nevezte, hogy bármilyen katonai fenyegetés történhessen Finnország és Svédország ellen a NATO reagálása nélkül. Tájékoztatása szerint Svédország, Finnország és Törökország folytatja a két észak-európai ország NATO-tagságáról szóló tárgyalásokat. Az országok megállapodtak abban, hogy a NATO júliusban tervezett, vilniusi csúcstalálkozója előtt ismét találkoznak – mondta.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NERbot
2023. március 10. 12:21
Az állig felfegyverzett Magyarországnak nincs szüksége a NATO-ra ahhoz, hogy megvédeje magát a gyenge és jelentéktelen USA hadseregétől.
kolozsv
2023. március 10. 10:48
Mi van, Bástya elvtársat már meg sem említik?
Türelem
2023. március 10. 09:58
Itt az ideje, hogy az általatok irányított csicska Brüsszel kifizesse a Magyarországnak járó pénzeket....amíg nem, addig Budapest vétózzon. Egyébként meg az oroszok sokkal intelligensebben irányították a gyarmatot, no mit várunk a bunkóktól
felcsutfan
2023. március 10. 07:52
Nagyon rázza a Kicsi a pofonfát
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!