Amerikai lap: Az volt a baj, hogy Tucker Carlson „érinthetetlennek hitte magát”

2023. április 28. 20:12

Omladozó birodalomról értekezik alig leplezett kajánsággal a The Financial Times a Fox News és a népszerű műsorvezető távozása kapcsán.

2023. április 28. 20:12
null

Rupert Murdoch médiamogul vesszőfutása egyik csúcsaként elemezte a The Financial Times Tucker Carlson sztárműsorvezető távozását – a 92 éves milliárdos ugyanis sikertelenül próbálta egyesíteni a News Corpot és a Foxot (a részvények felosztása és fia, Lachal pozícióöröklése is az akadályok között volt); magánélete sem alakult rózsásan, majd pedig jött a Dominion-ügy és valószínűleg nagyrészt ezzel összefüggésben a jobboldali fenegyerek, Tucker Carlson távozása.

Emlékezetes, a csatorna 787,5 millió dollárra (mintegy 250-260 milliárd forint) megegyezett a Dominion Voting Systems-szel egy jókora rágalmazási perben, amelyet választási hazugságok terjesztése miatt indítottak a Fox ellen. A rágalmazási per tárgya a 2020-as elnökválasztás kapcsán terjesztett összeesküvés-elméletek jelentették.

Noha azóta megszólalt, Carlson maga sem adott konkrét magyarázatot távozására, találgatások azért akadtak bőven.

Mint a Financial Times megjegyzi, Murdoch legnagyobb sztárjának hirtelen elbocsátása még ilyen körülmények között is megdöbbentette a médiát és a politikai köröket, a Fox alkalmazottait és szerintük magát Carlsont is.

Az FT forrásai szerint az okok összetettek lehetnek, mindenekelőtt úgy vélekednek, Carlson egója volt a probléma, a tévés ugyanis érinthetetlennek hitte magát, és éveken át halmozta ehhez hasonló „bűneit” a vállalatnál, ahol sok mindent megtehet az ember, de nem mehet szembe Murdoch-al, és nem lehet úgy viselkedni, mintha az ember „túlnőne magán a Foxon” is. Elemzőjük szerint egyenesen tipikus, hogy a médiamogul ezek után eltávolította Carlsont; Lachlan Murdoch, Rupert legidősebb fia és a Fox vezérigazgatója a Fox News főnökével, Suzanne Scott-tal együtt döntött erről.

Minderre azután került sor, hogy Carlson magánüzeneteinek tömege előkerült a Dominion Voting Systems Fox elleni rágalmazási perében, benne rengeteg, a Fox vezetőségét illető kritikával, és Donald Trump ügyvédjének durva kritikájával. A FT szerint ez is fordíthatta szembe az addig Carlsont támogató milliárdost a műsorvezetővel.

A lap emlékeztet: a Fox News már veszített el hasonlóan nagy neveket, mint Bill O'Reilly műsorvezetőt, illetve Roger Ailest, a korábbi hálózati elnököt, akit 2016-ban szexuális visszaélés vádja miatt menesztettek, azonban Carlson felemelkedése egybeesett Trump felemelkedésével és azzal, hogy egyre jobb idősávokat „örökölt”; előbb a 21:00 órás sávot Megyn Kelly, majd a 20:00 órás sávot O’Reilly menesztése után.

A Fox vezetői remélik, ez a személyi változás sem okoz gondot, ahogy az eddigieket is túlélték, a csatorna népszerűsége megmaradhat. Ugyanakkor most jönnek a kábelelosztókkal kötött szerződések zömének megújításai, ami a cég számára csaknem 7 milliárd dolláros bevétel kérdését jelenti. Más elemzők azzal számolnak, hogy bár a népszerű műsorvezető távozott, éppen ezzel a nézettség esetleges visszaesése dacára nőhetnek a reklámbevételei, ha Carlsonnál kevésbé radikális műsorvezető jön a helyére, aki nem riasztja el az erre érzékeny hirdetőket.

Nyitókép: Földházi Árpád, Mandiner

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2023. május 02. 11:25
Liberális rendszer nincs, csak liberális káosz van. A nagyon is szervezetten, tehát az egyáltalán nem liberális módon működő, médiával összenőtt globális pénz-oligarchia pedig elengedte a fedezet nélküli pénzkibocsájtás gyeplőjét, de magának olyan korlátozottan rendelkezésre álló javakat (termőföld, iható édes-viz, ásványkincsek, kulcshelyen lévő ingatlanok, stb.) halmoz fel, amelyek fölött ő rendelkezik. Az USA társadalmát már ledózerolták, és ezt teszik az EU tagállamainak társadalmaival is. A médiával összenőtt pénzoligarchia csak azt a médiát engedi meg, amelyben a valóságot nem lehet bemutatni. Ulfkotte sem magától halt meg. Az USA-ban, ha másként nem megy, akkor intézkednek. (Pl. Lincolm és Kennedy) Az EU gyarmaton pedig a piszkos munkát rábízzák az antifára és a gazemberségekkel fogott politikusokra, sőt az általuk fizetett politikus ügynökökre ahogyan pl. Magyarországon is teszik.
Kybon
2023. április 29. 19:26
Addig kommentelgessünk, míg van "fogyasztói társadalom". Aztán lehet, hogy a macsetémmel / géppityummal szembejösssz...! (Tucker is felkészül, akármire!)
Armageddon
2023. április 29. 06:34
Egy beképzelt, széljobber fasz!
Lajoss
2023. április 29. 05:16
Majd átveszi a tv2..kózpénz van,bármennyi..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!