„Ő volt az egyetlen igazi kvízmester” – Gundel Takácstól Rónain át Till Attiláig búcsúznak Vágó Istvántól

2023. április 29. 19:21

Vágó István a televíziós vetélkedők, a kvíz műfajának a királya volt. Koronázott királya, hiszen már kortársai is elismerték ebben a műfajban demonstrált tehetségét. Az elhunyt műsorvezető egy tucat neves vetélkedő házigazdájaként egy ország tudásmestere lett.

2023. április 29. 19:21
null

Szombat reggel érkezett a hír: elhunyt Vágó István, a neves tévés személyiség, utolsó éveiben a DK politikusa.

Vágótól számos pályatársa búcsúzott a nap folyamán a közösségi oldalakon.

Drága István, anno milyen jókat dolgoztunk együtt, és olykor milyen jókat vitatkoztunk... Felfoghatatlan, hogy soha többé nem lesz már erre lehetőségünk... Sok erőt kívánok szeretteidnek. Nyugodj békében!” – írta a Facebookon az egykori tévés műsorvezető, Endrei Judit.

A TUDÁS példaképe volt… Nem tudom felfogni a múlt időt… Isten nyugosztalja” – olvasható Szily Nóra posztjában.

Február közepén még beszélgettünk, vitáztunk a televíziózásról.

Aztán hazavittem, kiszállt és elment. Isten veled Pista, még ha szkeptikus voltál is” – emlékezett meg egykori pályatársáról a szintén kvízmester Gundel Takács Gábor.

Vágó. A kvízmester. Sokszor mondják másokra is. De ő volt az elsők egyike és voltaképpen az egyetlen igazi. A szakmánk, a hazai televíziózás egyik megformálója. Valamiképpen mindig ragaszkodott a tudáshoz, a tudományhoz, a tényekhez. Az utolsó évtizedben harcosan politizált, megosztotta ez nyilván rajongóit - vitatkozott, érvelt, de nem akart hivatásos (megélhetési) politikus lenni. Elkötelezetten függetlennek maradni - ezt írta egy műsorunkra reagáló üzenetében évekkel ezelőtt. Remek televíziós, nagy műveltségű kolléga, akit gyászolok. István, nyugodj békében! Vágó István 75. évében, váratlanul hunyt el.” – méltatta Vágót egy másik műsorvezető, Rónai Egon.

Mivel egyszer el kell mennünk, akkor talán jobb, ha így történik, gyorsan. Persze, annak nagyon rossz és felfoghatatlan, aki itt marad, de nem szabad önzőn csak magunkra gondolnunk. Ezért én most azt mondom: Ég veled, Pista! 

de ha nem vagyunk azok, akkor még igen is látjuk egymást” – nyilatkozta a Blikknek Gálvölgyi János.

Nehezen fogom fel a hírt! Drága Vágó István, szerettem veled bármikor találkozni, beszélgetni, közösen műsorban lenni. A nagy tévések csarnokában te igen előkelő helyen vagy!!! Mindig is hivatkozási alap voltál és az is maradsz. Szeretettel gondolok rád, ég veled!" – írta oldalára Till Attila.

Egykori csatornája, az RTL Magyarország szintén egy posztban emlékezett rá: „Vágó István a magyar televíziózás történetének egyik legnagyobb alakja volt, aki hosszú évekig volt tagja az RTL Magyarország családjának. Munkájával, tehetségével, többek között a Legyen Ön is Milliomos házigazdájaként nagyban járult hozzá az RTL sikereihez. Nagy formátumú emberként, kiváló kollégaként emlékezünk rá. Az RTL Magyarország minden munkatársa nevében osztozunk a család és a barátok fájdalmában.

Vágó István Desirée Nosbusch társaságában a "Köszönet Magyarország" című nemzetközi gálaműsorban az Operett színházban 1989. december 17-én
Vágó István Desirée Nosbusch társaságában a "Köszönet Magyarország" című nemzetközi gálaműsorban az Operett színházban 1989. december 17-én

 

Vágó István 1976-ban a Riporter kerestetik című vetélkedőben tűnt fel, ott figyelt fel rá Vitray Tamás, aki a Magyar Televízióban marasztalta. 1981-ben A fele sem igaz című vetélkedővel kezdődött kvízmesteri felemelkedése, de a Grétsy László nyelvésszel forgatott Álljunk meg egy szóra! című nyelvművelő műsorában más arcát is megmutatta – előbbi öt, az utóbbi műsora tíz éven keresztül volt a tévé programján.

a műsorban a játékosok időre Vágóval barkochbáztak, és a Centrum Áruház jóvoltából akkor hiánycikknek számító műszaki termékeket is nyerhettek – részben ez is motiválhatta a játékosokat.

1989-ben indult a Kerékbár nevű műsor, amely egy amerikai kvízműsor parafrázisa volt, nagy sikerrel: a szerencsés játékosok pontszámai kilométereket jelentettek az utazási nyeremények kiosztásánál. (Ennek a formátumnak lett az utódja 1993-ban a Szerencsekerék, amelynek Vágó nem volt műsorvezetője.)

 

Részlet egy 1996-os Mindent vagy semmit-adásból

 

Az 1990-es évek nagy vetélkedője azonban a Mindent vagy semmit lett, ahol a modern tévézés formája egy izgalmas vetélkedővel társult, izgalmakkal, továbbjutós versenyzőkkel, látványos nyereményekkel, először az MTV-n, majd a TV2-n.

Ezzel párhuzamosan futott a Játék határok nélkül című nemzetközi ügyességi vetélkedő, amelynek első magyarországi adását Vágó műsorvezetésére bízták, aki vette is az akadályt.

Ez a gladiátorversenyek és egy agytorna keverékét jelentő formátum nagy teret adott a műsorvezetői fifikának, az RTL Klub pedig nézettségi rekordokat döntött az izgalmas produkcióval.

2007-től a Pókerarc, 2009-től a Párbaj című vetélkedőt vezette a TV2-n, 2012-ben pedig az átVágó nevű műsor gazdája volt a STORY4 csatornán.

 

Nyitókép:  Vágó István szerkesztő-műsorvezető a Magyar Televízió stúdiójának kamerái előtt 1978. május 12-én

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. április 30. 21:35
Le is szophatjátok a döglött gyűlöletzsidó faszát buta majmok, ha már az életében nem tettétek meg elégszer!
Irhazika
2023. április 30. 21:04
Egy hazúg komcsi volt,a hején van...
MyOp
2023. április 30. 19:42
Az Amwaytől valaki nyilatkozott?
anteporte
2023. április 30. 13:18
baloldali volt pökhendi? lenéző? nem olvastam a cikkeit blogjait mert nem érdekelt csak gyerek és fiatalkorom emléke.. annó mennyit néztük anyuval apával eltelik az idő.. mind meg fogunk halni, ugye közben meg itt egymásnak feszülünk egyszerűen csak vegyünk róla tudomást, meghalt/elhunyt és ennyi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!