Ezért fontos a Barátság kőolajvezeték Magyarország számára

2023. május 31. 09:00

Az Oroszországból származó csővezetéken érkező kőolaj a magyarországi szükséglet több mint 60 százalékát fedezi.

2023. május 31. 09:00
null
Bárdos Tamás

A Barátság ma a világ leghosszabb kőolajvezetéke, a négyezer kilométert is meghaladó hosszúságú vezeték építéséről szóló megállapodást 1959. december 14-én írta alá a Szovjetunió, Csehszlovákia és Magyarország. A Barátság-olajvezeték neve a szocialista országok szoros szövetségére utalt.

A csővezeték egy dél-oroszországi nagyvárosból, Szamarából indul, ahol a Nyugat-Szibériából, valamint a Kaszpi-tengerből származó olajat töltik bele. Fehéroroszországig szállítókapacitása évi hetvenmillió tonna, azonban Mazir városánal válik északi és déli ágra. Ezt követően a nyomvonala Ukrajnában, a magyar és szlovák határ közvetlen közelében újra kettéágazik. Ezek közül az egyik vezeték Magyarországon, a másik Szlovákiában halad tovább.

A kőolajvezetéknek óriási jelentősége van mind a mai napig Magyarország energiaellátására

– mutatott rá a Haszon.hu. Ez az állítás akkor válik igazán komollyá, ha tisztában vagyunk vele, hogy az Oroszországból származó csővezetéken érkező kőolaj a magyarországi szükséglet több mint 60 százalékát fedezi.

A Barátság kőolajvezeték elleni merénylet terve

Az elmúlt hetekben nagy port kavart a The Washington Post egyik cikke, amely kényes információkat tárt fel az ukrán elnökről. A kiszivárgott Pentagon-anyagok közül az egyik rámutatott arra, hogy Volodimir Zelenszkij teljesen más arcát mutatja zárt körben, mint a nyilvánosság előtt; bár eddig a nyugati közvélemény úgy ismerhette meg, mint egy békéért küzdő politikust, a valóságban zárt ajtók mögött agresszív magatartást tanúsít és a hazájában zajló háborút szeretné minél inkább kiszélesíteni.

Ezekből a dokumentumokból kiderült, hogy Oroszország elleni csapásokról beszélt, sőt orosz városok elfoglalása is szóba került az egyeztetései során. Tette mindezt annak ellenére, hogy a Nyugattól kapott fegyvereit hivatalosan nem használhatja Oroszország területén.

Kiderült ugyanis, hogy az ukrán elnök február közepén az egyik Julija Sviridenko miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésen olyan javaslatot tett, amelynek értelmében Ukrajna felrobbantaná a Barátság vezetéket.

A drasztikus lépésével pedig állítása szerint megsemmisíthetné a magyar ipari infrastruktúra orosz kőolajra épülő elemeit. Az információk hitelességét a Pentagon nem cáfolta. Az amerikai hírszerzés azonban túlzónak tartja a fenyegetéseket, mivel az elnök dühében fogalmazott meg ilyen gondolatokat.

A kiszivárogtatás időpontja

A kiszivárogtatás érdekes időpontban történt. Az Európai Unió ugyanis arra készül, hogy formálisan is leállítsa az olajszállítást a Barátság vezetéken keresztül Németország és Lengyelország felé. Igaz, a két ország korábban már kifejezte, hogy a továbbiakban nem kíván vásárolni orosz kőolajat, így ez a lépés csak szimbolikusnak minősülne.

Az uniós szankciók alól jelenleg Magyarország, Szlovákia és Csehország mentesül,

de ezek az országok a vezeték déli ágán kapják az olajat, így a helyzet most sem változna. A javaslatról kiderült, hogy az EU Oroszország elleni 11. szankciós csomagjának a részét fogja képezni.

Az esetleges veszélyek

Nem lehet tudni, hogy a Barátság kőolajvezeték felrobbantásáról szóló elképzelést dokumentáló Pentagon-iratok miért éppen most szivárogtak ki. Talán most már a magyar közvélemény számára is kezd egyre nyilvánvalóbbá válni, hogy Volodimir Zelenszkijt lehallgatják az amerikaiak.

Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy ez egy üzenet is lehet az Amerikai Egyesült Államok részéről.

Amennyiben pedig üzenetről van szó, Magyarország számára azt jelentheti, hogy Amerika figyelemmel kísér minden terrorcselekményt, és ura a helyzetnek. Ukrajna számára pedig azt üzeni a szivárogtatás, hogy nem fognak nekik mindent megengedni. Az ukrán elnök helyzete ugyanakkor annyiban speciális, hogy olyan lépéseket is megtehet, amiket más nyugati állam nem hagyott jóvá.

Magyarország alternatív lehetőségei

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint amennyiben Magyarország nem részesül orosz kőolajból, akkor fizikailag lehetetlenné válik hazánk kőolajellátásának biztosítása, mivel a Horvátország felőli kőolajvezeték kapacitása jelenlegi állapotában sokkal alacsonyabb, mint Magyarország, Szlovákia és részben Csehország összes kőolajigénye. Arról nem is beszélve, hogy korábban mindkét útvonalon drasztikusan megemelték a tranzitdíjakat. Az előbbi esetében a piaci átlag háromszorosát kérik a szállításért, utóbbi esetében pedig a korábbi háromszorosára nőtt a különbség.

A magyar energiaellátás biztonsága érdekében igen komoly intézkedések történtek már korábban is. Például a nyolcadik szankciós csomag bevezetését megelőzően Magyarország elérte, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes kőolajszállításra, valamint vészhelyzet esetén az ezt pótló tengeri szállításra.

A magyar kormány nem véletlenül állt ki a Barátság kőolajvezeték mellett.

Magyarország viszont a többi nyugati államhoz hasonlóan mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar kőolajellátást több alternatív útvonalon is biztosítani tudja. Tavaly egyértelművé vált, hogy az Adria kőolajvezeték a bővítése esetén képes lenne helyettesíteni a Barátság kőolajvezetéket. Egy nagyobb horderejű beruházás azonban csak hosszabb idő alatt tud megvalósulni. Éppen ezért a jelenlegi helyzetben hazánk számára nélkülözhetetlen a Barátság kőolajvezeték.

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. május 31. 21:22
Sürgősen el kellene kezdeni egy új kőolajvezeték építését, ami nem a két pofátlan zsarolóállamon, az ukránokon és horvátokon át vezet. Ausztria és Románia felé lenne érdemes építeni.
hegyivadász
2023. május 31. 12:38
"A másik meg, hogy minek nemzetközi erkölcsi kérdést csinálunk az áremelésből, hiszen ez is csak üzlet, nem jótékonykodás." Ja, hogy ez nem erkölcsi kérdés? Akkor probléma megoldva. Van az orosz olaj, ami a legolcsóbb, földrajzilag legközelebbi, a legnagyobb ellátásbiztonsággal beszerezhető, üzletileg a legjobb megoldás. Diverzifikációnak meg ott az Adria, a jelenlegi kapacitásával. Semmit nem kell tennünk, minden maradhat a régiben.
Vakfolt
2023. május 31. 11:32
"Volodimir Zelenszkij teljesen más arcát mutatja zárt körben, mint a nyilvánosság előtt; bár eddig a nyugati közvélemény úgy ismerhette meg, mint egy békéért küzdő politikust" A nyilvánosság előtt követelőző arrogáns faszkalap, zárt körben biztosan egy szelíd kis puttó. Ja, nem.
síróbohóc
2023. május 31. 10:49
Nagyon szép sivalkodás, Tibor. Fel a fejjel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!