Ciprusi elnök: Zéró tolerancia a Moszkva elleni szankciók megkerülésével szemben

2023. június 20. 19:41

Hrisztodulidisz szerint Ciprus „a történelem jó oldalán áll”, amikor teljes mértékben támogatja az Oroszország elleni nemzetközi szankciókat.

2023. június 20. 19:41
null

Nikosz Hrisztodulidisz ciprusi elnök zéró toleranciát hirdetett az Oroszországra kirótt nemzetközi szankciók kijátszásában segédkező ciprusi állampolgárokkal és vállalatokkal szemben.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: kormányának feladata, hogy megóvja Ciprus „hiteles üzleti és pénzügyi központként” szerzett hírnevét, miután az amerikai és a brit kormány a közelmúltban felvette a szankciók megkerülésében orosz oligarcháknak segédkezők listájára ciprusi állampolgárok és Cipruson bejegyzett cégek egy csoportját.   

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia április 12-én, majd május 19-én közzétett, több mint húsz országhoz kötődő szervezetek és magánszemélyek nevét tartalmazó szankciós listáin olyan ciprusi ügyvédek, üzletemberek és cégek is szerepeltek, akik szerintük az Aliser Uszmanov és Roman Abramovics orosz milliárdost is támogató, a Moszkva elleni szankciók megkerülésében segédkező hálózat tagjai voltak.      

A listák alapján a ciprusi hatóságok már áprilisban szigorú büntetőintézkedéseket vezettek be a listán szereplő személyek ellen.   

Hrisztodulidisz szerint Ciprus „a történelem jó oldalán áll”, amikor teljes mértékben támogatja az Oroszország elleni nemzetközi szankciókat.    

A ciprusi elnök ugyanakkor elzárkózott attól, hogy modernebb nyugati haditechnikai eszközökért cserébe Ukrajnának adja elöregedett, szovjet gyártmányú T-80-as típusú harckocsikból és légvédelmi rakétaütegekből álló fegyverállományát.

Hangsúlyozta: kormánya „nem tesz semmilyen lépést, amely fegyveres erők nélkül hagyná a Ciprusi Köztársaságot”, miközben Törökország továbbra is több mint 35 ezer katonát állomásoztat a szigetország északi részén, ahova Törökország arra hivatkozva vonult be 1974-ben, hogy görög ciprusi puccsisták megdöntötték az ország vezetését, és egyesíteni akarták a szigetet Görögországgal.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2023. június 20. 21:37
Mi van a szigetországod felével? Nem azt kéne felszabadítanod?
Obsitos Technikus
2023. június 20. 20:56
"Ciprus a történelem jó oldalán áll" Jah, 50 éve ketté van vágva te fasz...
Redrum
2023. június 20. 20:52
Két hete nyaraltunk Cipruson, a szálloda dugig volt oroszokkal. Az ő pénzük gondolom nem büdös :)
teljesenertelmetlen
2023. június 20. 20:33
„a történelem jó oldalán áll”, ez a kibaszott szánalmas jóemberkedés! Azt, hogy ki állt a "történelem jó oldalán", azt majd a győztes fogja megírni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!