Ötvenhat lángja bennünk ég – rendhagyó szabadegyetem indul

2023. június 20. 17:00

A forradalom és szabadságharc történetét elevenítik meg ősztől.

2023. június 20. 17:00
null
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Iván Kovács László Szabadegyetem címmel indít különleges előadássorozatot a VERITAS Történetkutató Intézet az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségével (MSZVSZ) karöltve.

A szabadságharc emlékezetet ápoló ötvenhatos szervezet hosszú évek óta dolgozik azon, hogy a jövő generációja számára is átadhassa a forradalom szellemiségét. Könyvkiadással, rendszeres megemlékezéssel, irodalmi adaptációkkal és a Lámpás folyóirattal is hozzájárulnak a fiatalok történelmi szemléletformálásához.

Ősszel mi is ott voltunk a hagyományos október 23-i megemlékezésükön, ahol Csigás Zoltán, a szervezet elnöke beszédében úgy fogalmazott, hogy történelmi tettet hajtott végre a magyarság, hiszen a sokszoros szovjet túlerővel szemben védte sikeresen a magyar szabadságot. Felidézte azt a lelkesedést, motivációt, ami minden pesti srácot áthatott ötvenhatban.

Az MSZVSZ ősztől szabadegyetem formájában, történészi előadásokkal idézi fel a forradalom napjait és következményeit. A kilencalkalmas előadás-sorozat kitér többek közt a városi gerillaharc eddig kevéssé kutatott területeire is, illetve szó esik majd az emigrációban tevékenykedő ötvenhatos szervezetek szerteágazó történetéről is.

Nyitókép: Mandiner-archív


 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!