Bővül a romániai magyarok nyelvhasználati joga

2010. július 01. 12:12

A bíróságokon bővül a romániai kisebbségek nyelvhasználati joga: az újonnan elfogadott büntetőtörvénykönyv szerint az államnak kötelező lefordíttatnia a peranyagot a kisebbségi nyelvekre. Új fejlemény, hogy mostantól nem rögzítik a kérelmező nemzetiségét.

2010. július 01. 12:12

A bukaresti parlament által nemrég elfogadott új büntetőeljárási törvénykönyv szerint a ingyenesen elérhetővé kell tenni a peranyagot a vádlott anyanyelvén. Az új szabályozás kitér arra is, hogy a kérelmező nemzetiségét az állam nem rögzíti.

Romániában a bíróságoknak eddig is díjmentesen kellett tolmácsot biztosítania, ha ezt valaki igényelte. Amennyiben minden résztvevő beleegyezik, mostantól a bíró, vagy a jegyző is elláthatja ezt a szerepet.

„A vádlott, a gyanúsított az anyanyelvét használhatja a bíróság minden szintjén, és természetesen ennek megfelelően bevezettük azt is, hogy a vádiratot kötelesek lefordítani a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek számára az illető anyanyelvére” – mondta el Márton Árpád, RMDSZ-es parlamenti képviselő az új szabályzás kapcsán.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2010. július 01. 13:59
kezdenek olyan szép és mély gesztusokat tenni basescuék, hogy az már gyanús... úgy vagyok velük, mint fülig jimmy piszkos freddel: ez most kavarja vagy nem kavarja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!