Hiába tiltakoztak a clevelandi magyarok

2010. július 02. 09:08

Befejezték a tiltakozást a hívők csütörtökön a clevelandi Szent Imre római katolikus magyar templomban, ahová előzőleg bezárkóztak a templom bezárása elleni tiltakozásul.

2010. július 02. 09:08

A magyar és amerikai zászlókat tartó csoport 16 órás tiltakozást követően a rendőrség felszólítására hagyta el az épületet. A csoport egy tagja előzőleg közölte: megfelelően el vannak látva élelemmel, és készek arra, hogy sokáig maradjanak a templom megmentése érdekében. A rendőrség közlése szerint hatan voltak a templomban, senkit nem tartóztattak le. Az egyházkerület száz tagja előző nap békés tiltakozáson vett részt a történelmi templomnál. A hívők egy csoportja éjszakai is virrasztott az épületben, amelyet azonban nem hagytak el.

A 106 éves magyar templom az utolsó annak az ötven templomnak a sorában, amelyet Richard Lennon clevelandi püspök a racionalizálás jegyében bezáratott az amerikai Ohio szövetségi állambeli egyházmegyéjében. A püspök a látogatottság csökkenésével, paphiánnyal és pénzügyi gondokkal magyarázta a templomok bezárását; sok templom működtetése állítólag ráfizetéses volt. A döntést azzal indokolták, hogy legalább kétezer lélek szükséges egy templom eltartásához és a magyar közösségnek csak hatszáz tagja van. A magyarok - akik 15 hónapja folyamatosan tiltakoztak a döntés miatt - viszont azt állítják, hogy el tudják tartani, és a templom nemcsak a hitéletben, hanem a közösségi életben is fontos szerepet tölt be.

A püspök - a tiltakozók és a rendőrség közlése szerint - beleegyezett abba, hogy találkozik az egyházkerület tagjaival, de konkrét időpontot nem jelöltek ki. Az egyházmegye vezetése illegális épületfoglalásnak nevezte az akciót. A tiltakozók egyike, John Juhasz - aki 56-os magyar - úgy fogalmazott: valakinek végre szembe kellett szállni az igazság érdekében. A hívők azt remélik, hogy a bezárásról szóló döntés nem végleges, a Vatikán - a hozzá intézett felhívásra válaszolva - megfordíthatja azt.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
beaufort
2010. július 02. 20:55
"Az előző magyar kormány közbenjárt a clevelandi magyar templom megmentése érdekében. Budapest levélben kérte a Szentszéktől, hogy ne zárják be. A Bajnai-kormány decemberben fordult a római katolikus egyház vezetéséhez, személy szerint a Vatikán "miniszterelnöki" rangú államtitkárához, Tarcisio Bertone bíboroshoz az ügyben." http://www.origo.hu/nagyvilag/20100630-cleveland-bezar-a-magyar-szent-imre-templom.html
tevevanegypupu
2010. július 02. 13:13
Egy magyar temlom rafizeteses Amerikaban es persze nem lehet, szo sincs rola, hogy az egyhazmegye vagy kerulet tamogassa. Az amerikai egyhaz elkepzelhetetlenul gazdag, de nyilvan masra kell a penz. Ilyenkor valoban segithetne a Vatikan, na nem penzzel, hanem hogy felszolitja a puspokot, terjen eszhez. Most amikor arrol panaszkodnak, hogy keves a hivo, templombezarassal akarjak visszaszerezni oket?
Talon Karrde
2010. július 02. 12:47
Erre nem ADHATNAK pénzt, mert a ballibsigecik szekrét forma1-es versenyautóvá metamorfozálnák seperc alatt.
árgyélus
2010. július 02. 12:39
valakinek jutott eszébe, h írjon egy levelet a Magyarország prímásának? van valahol egy aláírásgyűjtés, ami Erdő Pétert, mint az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökét kérné fel, h járjon közbe a Vatikánnál..?? lehet az ő szava többet érne, mint 600 amerikai magyar ember levele..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!