Parlamenti választások Oroszországban

2011. december 04. 11:35

Kamcsatkától Szentpétervárig megkezdődtek az oroszországi parlamenti választások. Nem kérdés, hogy győzni fog-e az Egységes Oroszország párt, csak az nem biztos, hogy meglesz-e a kétharmada vagy sem. A pártoknak a parlamentbe jutáshoz a szavazatok legalább hét százalékát meg kell szerezniük.

2011. december 04. 11:35

Vasárnap tartják a parlamenti választásokat Oroszországban. Országszerte több mint 96 ezer szavazóhelyiségben gyűjtik a voksokat. A választások ez alkalommal nem 11, hanem 9 idősávban zajlanak. Az Állami Duma, a törvényhozás alsóháza mellett 27 orosz régióban a regionális parlamentekre is szavaznak.

A választásokon a kormányzó Egységes Oroszország párton kívül a Liberális Demokrata Párt, a Kommunista Párt, az Igazságos Oroszország, az Orosz Hazafiak, a Jabloko (Alma) és a Jobb Ügy indulhatott. A pártoknak a parlamentbe jutáshoz a szavazatok legalább hét százalékát meg kell szerezniük. A közvélemény-kutatások szerint előfordulhat, hogy az Egységes Oroszországnak nem lesz alkotmányozó, kétharmados többsége a 450 fős dumában, ahol mostanáig 315 hellyel rendelkezett.

A Kommerszant című napilap szerint a választás napján nem lehet elérni az Echo Moszkvi Rádió, a Golosz jogvédő szervezet, valamint a gazeta.ru internetes újság weboldalát sem, amelyen korábban az úgynevezett Választási visszaélések térképét elhelyezték. A szervezet vasárnapig 5300 választási visszaélést regisztrált. A választások napján a várható ellenzéki tiltakozások megakadályozására lezárták a moszkvai Vörös teret. Az orosz  rendvédelmi erők nem engedték be oda a Baloldali Front ellenzéki szervezet tüntető híveit sem. A hatóságok előre figyelmeztettek mindenkit, hogy a nem engedélyezett demonstrációkat feloszlatják.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalasnyikov
2011. december 05. 07:38
A komcsik, liberálisok, a Jábloko egyaránt perelik már a választási irodát, hatalmas disznóságok történtek, volt minden . szavazótoborzás pénzért... .visszaélések a szavazólapokkal.. .a meg nem jelentek helyetti leszavazások... .ezernél több olyan választókörzet megnyitása és müködtetése kamu alapon, olyan helyeket ahol nincs is népesség, vagy elenyésző ahhoz képest,amelyet lejelentettek a hatalmi pártra leadott szavazóként... szóval áll a balhé és természetesen az eu megfigyelők most sem láttak semmit. nagy erő a meleg és az autó.
kalasnyikov
2011. december 05. 03:54
Már nagyjából ismertek az adatok, a feldolgozottság nyolcvan százalékos, jellemző,hogy még nem ismertek a moszkvai, pétervári és egyéb nagyvárosi jegyzőkönyvek adatai. Zajlik a szokásos hatalmi párti szavazatkonfekcionálás, rengeteg a csalás, jellemző a lukasizáció. Ennyit. Az csaknem bizonyos ,hogy alaptörvények meghozatalához, konstitucionális változtatásokhoz a jövőben már koaliciós megállapodások szükségesek az orosz Dumában. Putyin ,megitélésem szerint hatalmasat bukott, még akkor is ha márciusban megválasztják elnöknek. Szaga van a demokráciának ma arrafelé.
aetius
2011. december 04. 19:22
"Győzött, ám szavazóinak egynegyedét elveszítette vasárnap a kormányzó Egységes Oroszország (JeR) párt az oroszországi parlamenti választásokon. Amíg a Vlagyimir Putyin jelenlegi miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev államfő fémjelezte tömörülés 2007-ben a voksok 64,3 százalékát szerezte meg, most úgy tűnik, meg kell elégednie a szavazatok 48,5 százalékával. A Rosszija 1 televíziócsatorna által közölt adatok szerint a megméretésen a második hely a kommunistáké lett: ők 19,8 százalékot szereztek." Fel kell kötnie Putyinnak a gatyáját, mert kezd kimenni alóla a talaj.
predator
2011. december 04. 17:52
Na megint jönnek a nagy "demokraták" sírni. Érdekes módon a szaudi "demokrácia" állapotáért nem nem aggódnak,sőt ők kedvezményes áron kapnak zsír új F-15-ösöket. Ja csak most látom,hogy ők olcsón adják az ásványkincseket az amerikaiaknak, és cégeiknek meg katonai támaszpontokat biztosítanak az amerikaiaknak.Putyin ilyet nem tesz sőt ami miatt a legjobban félnek tőle nyugaton"az érdekek bármi áron való érvényesítésének a híve" így automatikusan diktátor,mert ahelyett,hogy mindenben meghajolna az USA-nak van pofája a saját országa érdekeit előtérbe helyezni,ahelyett,hogy igenis értettem üzemmódban működne.Ez zavarja őket a legjobban,meg az is,hogy a nagyon Szuhoj kemény konkurenciája az F-15-ösnek a nemzetközi fegyverpiacon.A Golosz "jogvédő" szervezet az USA-ba van bekötve,ahogy a nálunk tevékenykedő jogvédők egy része is.De ezek a jogvédők és különösen az USA nem fejezi ki aggodalmát amiatt,hogy az mi a fasz,hogy idén Szaud-Arábiában például boszorkányságért(!) fejeztetett le a független bíróság egy férfit. Ő csak egy a több mint 100 idén lefejezett közül,és az övé volt a legkülönlegesebb indok a lefejezésre. De ez nem zavarja a csodás USA-t mert övé az olaj meg a támaszpont,és a bevétel a fegyvereladások után. Félreértés ne essék,a putyini rendszer nem hibátlan,de azért ha az USA ezen kiemelt szövetségeséhez hasonlítjuk, akkor maga a megvalósult tökéletes demokrácia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!