Mégse zárhatják be a clevelandi magyar templomot

2012. március 08. 08:12

A Vatikán felülvizsgálta a clevelandi püspökségnek azt a döntését, amely 13 plébánia - így a magyar közösség által több mint száz éve használt Szent Imre-templom - bezárására vonatkozik - jelentette be szerdán Peter Borre, a megszüntetések ellen harcoló ügyvéd.

2012. március 08. 08:12
A Klérus Kongregációjának döntése ritka példája annak, hogy a Szentszék felülbírálja egy püspök határozatát, két évtizede nem történt hasonló eset. A papi ügyekben illetékes vatikáni hivatal megállapította, hogy Richard Lennon püspök három évvel ezelőtt az ügyben megsértette az egyházi és az eljárásjogi törvényeket.
 
A 13 érintett templom azon 50 közé tartozott, amelynek bezárását vagy összevonását Lennon a következőképp indokolta: egyházmegyéjében fogyatkozik a plébánosok és a hívők száma. A plébániák egy részét magyar, lengyel vagy ír bevándorlók alapították, de nem ritkán olyan belvárosi negyedekben találhatók, amelyeknek ma már lakossága fekete és nem katolikus.
 
Az egyházközségek tagjai - akik közül sokan második vagy harmadik generációs bevándorlók - a templomokba való bezárkózással és más módszerekkel tiltakoztak a bezárások ellen, sőt még egy szakadár kongregációt is létrehoztak.
 
Robert Tayek, a clevelandi püspöki hivatal szóvivője szerint Lennon szerdán kézhez kapta a vatikáni végzést, de azt még nem volt módja tüzetesen tanulmányozni. A bezárásokról hozott döntés nyomán a clevelandi püspökséghez 174 plébánia tartozott volna. Az egyházmegye vezetőjének jogában áll a vatikáni bírósághoz fellebbezni.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. március 08. 14:43
A templombezárásnak az volt az előzménye,hogy pedofil papok miatt a püspökségnek kártérítést kellett fizetnie. A bevándorlók építették e templomokat,de az egyház birtokába voltak, és el akarták adni, ám a hívek tiltakoztak. Krisztusra hivatkozva,egyházunk kiátkozza a női papokat, ám a pedofíliát megbocsátja papjainak - talán ideje volna megvizsgálni magukat, mennyire felelnek meg a krisztusi elveknek?
drieno
2012. március 08. 13:53
ahá, a vatikáni összeesküvés!! hamar írjuk meg a zamerikai népszagának!
kjkj945
2012. március 08. 10:05
http://stemeric.com/
OrangeOrder
2012. március 08. 08:51
Köszönjük a magyarságukat, vallásukat több generáción át még mindig ápoló kinti közösségeknek és a Vatikánnak. Lennon meg neve alapján ír, nem szép tőle. Az utolsó európai bástyákat rombolná le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!