Négy embert lőttek le egy franciaországi zsidó iskolánál

2012. március 19. 17:11

Három kisgyerek, és egy tanár meghalt, többen súlyosan megsérültek, mikor egy ismeretlen férfi lövöldözni kezdett egy dél-franciaországi zsidó iskola épülete előtt várakozókra. A támadást követően valamennyi államfőjelölt azonnal felfüggesztette a választási kampányát.

2012. március 19. 17:11

Négyen vesztették életüket egy zsidó iskola előtt a dél-franciaországi Toulouse városában, amikor egy motoros többször rálőtt az épület előtt várakozó gyerekek és szülők egy csoportjára. A támadásban egy 30 éves héber nyelvtanár, és két, 3 és 5 éves gyermeke a helyszínen meghalt. Egy 10 éves kislány, az iskolaigazgató gyermeke néhány órával később a kórházban belehalt sérüléseibe. A lövöldözésnek több súlyos sérültje is van: egy iskolást és az intézmény gondnokát életveszélyes sérülésekkel ápolják. 

A történteket Nicolas Sarkozy államfő és a 33 nap múlva esedékes francia elnökválasztás többi jelöltje, a szocialista Francois Hollande és a szélsőjobboldali Marine Le Pen is elítélte. Sarkozy szerint ezzel a gyalázatos tragédiával Franciaországot támadták meg. Az államfő a helyszínre utazott. Csak úgy, mint riválisa,  Francois Hollande. A támadást követően valamennyi jelölt azonnal felfüggesztette a választási kampányát. Claude Guéant belügyminiszter elrendelte valamennyi franciaországi felekezeti iskolánál, különösen a zsidó iskoláknál a rendőri ellenőrzés megerősítését. 

A köztársasági elnök Toulouse-ban nemzeti tragédiának nevezte a történteket, s jelezte: hasonlóságok állapíthatók meg két korábbi támadással. Egy héttel ezelőtt szintén Toulouse-ban megöltek egy szolgálaton kívüli tiszthelyettest, néhány nappal később pedig a szomszédos Montauban-ban három fiatal katonát, akik közül a köztársasági elnök közlése szerint ketten muzulmán vallású, arab származásúak voltak, a harmadik pedig a Franciaországhoz tartozó Antillák-szigetéről származó fekete bőrű volt. Ugyanakkor szerinte korai még megmondani, hogy van-e kapcsolat a merényletek között. Az ügyészség már jelezte: a tettes ugyanolyan fegyvert használt mindhárom utcai lövöldözésnél, és mindegyik esetben motorral menekült el a helyszínről. Az államfő azt is elmondta, hogy „ez a gyilkosság nemcsak a zsidó közösséget érinti, hanem az egész nemzetet”. Azt kérte, hogy kedden minden iskolában egyperces csenddel emlékezzenek meg a lövöldözés áldozatairól, mert azok „mindannyiunk gyermekei”.    

A baloldali államfőjelölt, Francois Hollande szerint „ez a cselekmény, amelynek antiszemita jellege annyira egyértelmű, mint amennyire alávaló, a legdrágább pontján, a gyermekeiken át sújtja a családokat, s az egész nemzetet gyászba borítja. Tudom, hogy az ország egységes az együttérzésben” – mondta.  

Szintén elítélte a történteket José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Mignon, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke, Elio Di Rupo belga miniszterelnök, valamint Mose Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke is. A belga kormány részéről, azon túl, hogy Di Rupo elítélő nyilatkozatot tett, Joelle Milquet belügyminiszter elrendelte a belgiumi zsidó iskolák védelmének megerősítését.

Összesen 313 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2012. március 20. 21:12
Mi élők azzal adjuk meg a néma tiszteletet a Halottaknak talán a legkifejezőbben, hogy nem ezen a topicon folytatjuk a polémiát.
balbako_
2012. március 20. 18:47
Csak nem az Orbán?
korona
2012. március 20. 18:38
Legmagasabb szintű terrorveszély-jelzés Franciaországban Franciaországban valóságos hajtóvadászat indult, miután az ország déli részén az elmúlt hét nap alatt három gyermeket és négy felnőttet gyilkoltak meg. Most első ízben vezette be az államfő a terrorveszély-jelzés legmagasabb szintű - piros - fokozatát a Midi-Pyrenees vidékén. Mostantól elmaradhatnak a foglalkozások az iskolákban és a felsőoktatási intézményekben, korlátozhatják vagy leállíthatják a tömegközlekedési eszközöket. A rendőrség meg van győződve, hogy egy és ugyanaz a bűnöző ölte meg március 11-én Toulouse-ban a légideszánt ezred katonáját, majd négy nap múlva Montauban városban lelőtt három francia katonát, hétfőn pedig a zsidó iskolára támadt, ahol három gyermeket és egy tanárt gyilkolt meg. A francia rendfenntartó szervek úgy vélik, a gyilkos iszlamista vagy valamelyik radikális csoport tagja lehet. A katonák és a zsidó iskola elleni támadást Franciaországban egy ember követte el A katonákat, a zsidó iskola tanulóit és tanárát a franciaországi Toulouse-ban március 11-én és 15-én egy ember ölte meg, jelentette ki Nicolas Sarkozy francia elnök a honvédelmi és a belügyminiszterrel folytatott tárgyalások után. Hétfőn reggel egy ismeretlen férfi robogóval érkezett a zsidó iskola elé és lövöldözni kezdett az ott levő tanulókra, szülőkre és tanárokra. Négy ember, köztük három gyerek életét vesztette. A napokban, ugyanabban a körzetben három katonát is megöltek. A nyomozóknak egyelőre nem sikerült kideríteni, mi okozta a bűntettet. „Feltételezhető, hogy az antiszemita motívumokból követte azt el,” jelentette ki a köztársasági elnök, és megjegyezte, hogy a meggyilkolt katonák muzulmánok voltak. ruvr.ru Megjegyzés: A történteknek bizonyára még véletlenül sincs köze Franciaország Líbiában és Szíriában elkövetett felforgató tevékenységéhez illetve ezen országok ellen folytatott nyílt és titkos - illegális - hadviseléséhez. Egy évvel ezelőtt figyelmeztettünk rá, hogy Kadhafi meglehetősen bosszúálló természetű, és ha már nincs is az élők sorában, minden bizonnyal még időben gondoskodott róla, hogy a franciáknak is látványos előadásokban legyen részük a saját országukban. Ha valóban ez áll az események hátterében, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a főműsor még csak ezek után fog kezdődni. Bár hozzátesszük, hogy Asszadnak sem kell a szomszédba rohangálnia ötletekért, hogyan kedveskedjen az ellenségnek - és még csak szemrehányást sem tehetnének a franciák, hiszen Szíriában már több száz francia ügynök, légiós, zsoldos stb. van a kormányerők fogságában, akik a civil lakosság gyilkolásában vettek részt... (Bemásolt írás)
duzur
2012. március 20. 10:49
Hogy ki kinek hisz és milyen megállapításokat fogad el, azt ne akarja senki diktálni. Én azt sem tudom, hogy ki egy "igazi keresztény" és senkit nem faggatok efelöl. Engem inkább az érdekel, hogy ki egy "igazi ember"... Az a pátosz ahogy Herzl a "vér"-röl regélt, az ö idejében volt nagy divat és sajnos még manapság is akadnak akik ilyesmivel akarnak lelkesíteni. Számomra a "vér" legszebb jelentösége az, amit a véradók adnak neki... Hogy mit jelent zsidónak lenni, azt döntse el minden zsidó magában. Elég tragikus volt amikor ezt mások döntötték el... (Igy lettek akár meggyözödéses keresztényekböl is hirtelen zsidók, valami réges-régi bejegyzések alapján...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!