Robbantásokkal kényszerítették tárgyalásra a francia merénylőt

2012. március 22. 08:44

Több robbantással kényszerítették a tárgyalások folytatására szerda este és csütörtök éjjel a kommandósok azt a férfit, akit az elmúlt napok toulouse-i és montaubani merényleteivel gyanúsítanak. A 24 éves Mohammed Merah korábban többször megígérte, hogy megadja magát, aztán mégis meggondolta magát.

2012. március 22. 08:44

A merénylő, a 24 éves Mohammed Merah egy, a rendőrök által körbezárt toulouse-i lakóház első emeleti lakásában barikádozta el magát még szerdán hajnalban, aznap az összes merényletet magára is vállalta. Miután a ház környékén három detonációt lehetett hallani, rendőrségi források a francia tömegtájékoztatási eszközökkel azt közölték: berobbantották a merénylő lakásának az ajtaját, hogy így kényszerítsék megadásra. Jean-Pierre Havrin, Toulouse alpolgármestere a Reuters hírügynökségnek ugyanakkor azt mondta: „A tárgyalások befejeződtek (a gyanúsítottal), a támadás megkezdődött”. Ezt azonban a belügyminisztérium nem erősítette meg, s azt közölte: a robbantásokkal csak megfélemlíteni akarták a gyanúsítottat. „Azt mondta, hogy meg akarja magát adni, aztán megváltoztatta a véleményét, most növeljük a nyomást, hogy mégiscsak megadja magát” – közölték rendőrségi források. 

Szakértők szerint az első detonáció az ajtó kirobbantása volt, a másik kettővel pedig megijeszteni és egy pillanatra megsüketíteni akarták a férfit, hogy képtelenné váljon bármilyen azonnali reakcióra. A detonációkat követően egy fénycsíkot lehetett látni az égen, de rögtön utána visszatért a csend Toulouse városa Belle Paule elnevezésű lakónegyedének kiürített és teljesen elsötétített részébe; a közvilágítást, az áram- és gázszolgáltatást ugyanis korábban kikapcsolták. Lövéseket egyáltalán nem lehetett hallani, ami összecsapásra utalhatott volna a felfegyverzett merénylő és a kommandósok között. A francia tömegtájékoztatási eszközök helyszíni tudósítói szerint a robbantásokat követően feltehetően újrakezdődtek a tárgyalások, de ezt egyelőre hivatalos források nem erősítették meg. 

A robbantások után később, már csütörtök hajnalban újabb detonációkat lehetett hallani a rendőrök által körbezárt toulouse-i lakóház körül. Néhány percen belül három, a korábbinál kisebb, majd hirtelen egy nagyobb robbantást lehetett hallani. A belügyminisztérium közlése szerint az újabb detonációkkal „folytatódott a kifárasztási stratégia”. Merah szerdán egyébként mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett. Emellett többször megígérte, hogy feladja magát, de aztán mégis meggondolta magát.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!