A toulouse-i lövöldözés áldozataira emlékezett Hollande és Netanyahu

2012. november 01. 17:54

Nemzeti ügynek nevezte az antiszemitizmus elleni küzdelmet a francia államfő csütörtökön Toulouse-ban, ahol az izraeli kormányfővel együtt emlékezett meg arról a négy zsidó áldozatról, akiket egy francia iszlamista szélsőséges ölt meg márciusban.

2012. november 01. 17:54
„Ön előtt szeretnék emlékeztetni mindenkit arra, hogy Franciaország eltökélt az antiszemitizmus elleni küzdelemben. Minden formájában büntetni fogjuk, legyen szó tettekről vagy szavakról” - hangsúlyozta Francois Hollande Benjámin Netanjahuhoz fordulva. Hozzátette: „a franciaországi zsidóknak tudniuk kell, hogy a köztársaság mindent megtesz a védelmükért. A biztonságuk garantálása nemzeti ügy”.
 
Az izraeli miniszterelnök üdvözölte „barátja, Francois Hollande eltökéltségét”. „A toulouse-i merénylő nemcsak zsidókat ölt, hanem francia katonákat is, muzulmánokat és keresztényeket, válogatás nélkül. Ezeknek a gyilkosoknak a barbár gyűlölete nemcsak a zsidókat, hanem a teljes civilizációt is fenyegeti” - fogalmazott Netanjahu a toulouse-i iskolában tartott megemlékezésen. 
 
A 23 éves iszlamista Mohamed Merah március 11. és 19. között hét embert ölt meg a franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három diákját és egy tanárát, hatalmas felháborodást keltve mind Izraelben, mind Franciaországban. A dzsihádista férfi március 22-én veszítette életét az őt elfogni érkezett kommandósokkal vívott tűzharcban. 
 
A megemlékezés kezdetén a zsidó iskola igazgatója, Yaacov Monsonego elcsukló hangon emlékezett vissza arra „a szörnyűséges cselekményre”, amelyben 7 éves lányát, Myriamot a szemei előtt „végezte ki hidegvérrel” március 19-én Mohamed Merah. Végül Samuel Sandler, a merénylő által lelőtt tanár apja és a lövöldözésben szintén meghalt két gyermek nagyapja, majd Jonathan Sandler özvegye és a gyermekek anyja fejezte ki fájdalmát. A francia-izraeli kettős állampolgárságú zsidó áldozatokat Jeruzsálemben temették el.
 
A két ország vezetője együtt látogatta meg és fejezte ki szolidaritását a még mindig az események hatása alatt álló helyi zsidó közösséggel, amely aggódva tapasztalja, hogy a hét hónappal ezelőtti merénylet óta megszaporodtak az antiszemita jelenségek a dél-franciaországi városban. 
 
A francia médiában közben vita robbant arról ki, hogy elkerülhető lett volna-e a toulouse-i lövöldözés. A Libération című napilap ugyanis szerdán közzétette azt a rendőrségi jelentést, amely szerint a titkosszolgálatok toulouse-i egysége négy nappal az iskola elleni támadás előtt arról tájékoztatta a párizsi központot, hogy a francia katonákat feltehetően egy iszlamista végezte ki a közeli Montaubanban. A gyanúsítottak listáján szerepelt Mohamed Merah neve is, akit 2006 óta tartottak a titkosszolgálatok megfigyelés alatt. 2011 nyarán kezdeményezték a párizsi ügyészség terrorelhárító részlegénél a férfi rendőrségi felügyelet alá vonását, de Párizs nem reagált a riasztásra. Az áldozatok családjainak ügyvédje, Patrick Klugman csütörtökön parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kérte a rendőrségi mulasztások kivizsgálása végett.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2012. november 02. 07:22
..."Franciaország eltökélt az antiszemitizmus elleni küzdelemben. Minden formájában büntetni fogjuk"... „A toulouse-i merénylő nemcsak zsidókat ölt, hanem francia katonákat is, muzulmánokat és keresztényeket"... Miért csak az antiszemitákat fogják büntetni?
Gombóc XVI. Artúr
2012. november 01. 20:10
Most november elseje van. Mire fel a megemlékezés? Vagy a hollókosztról minden nap beszélni kell? Természetesen én is azt mondom, hogy utolsó szemét gazember volt az elkövető, de most már minden napra jut abból, amit nem szabad tagadni, a szólásszabadság legnagyobb dicsőségére??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!