Berlusconi nem akarja Berlint követni

2013. február 01. 17:34

Silvio Berlusconi, az olasz jobbközép Szabadság Népe (PdL) miniszterelnök-jelöltje pénteken bemutatta programját, amely elveti a Berlin által képviselt szigorú gazdaságpolitikát.

2013. február 01. 17:34

Vagy túllépünk a Berlin diktálta, kizárólag megszorításokból álló gazdaságpolitikán, vagy az euróövezetből való kilépést kockáztatjuk. A szigorúság egy válságban levő gazdaságban csak növeli a válságot – hangoztatta Silvio Berlusconi.A párt római székházában tartott sajtótájékoztatón Berlusconi tévesnek nevezte, hogy Európában elszigetelt politikus lenne. „Számos barátom van az európai és nemzetközi politikában, közöttük Barack Obama is” – tette hozzá. Bejelentette, hogy vasárnap  nyilvánosságra hozza az olaszokkal való választási szerződés tartalmát, amely „sokkolni" fogja Itáliát.

A jobbközép politikus ismételten nemet mondott arra, hogy a február 24-i parlamenti választások előtt televíziós vitában vegyen részt a többi hat miniszterelnök-jelölttel. Berlusconi szerint ilyen számban nem lehet televíziós párbajt vívni. A milánói bíróság pénteken elutasította Berlusconi védőügyvédjeinek kérelmét azzal kapcsolatban, hogy Berlusconinak ne kelljen hétfőn megjelennie az általa irányított Mediaset televíziós csoport adócsalási tárgyalásán a választási kampány elfoglaltságai miatt. Berlusconi úgy reagált, hogy az „igazságügy az olasz demokrácia legnagyobb betegsége”.

„Két centet nem érő” kijelentéseknek nevezte Berlusconi elképzeléseit Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára. „Ha az euró bevezetése után elvégeztük volna a ránk kiszabott házi feladatot, Németország nem tudna mit számon kérni rajtunk” – fogalmazott Bersani. A PD-főtitkár Bersani Firenzében kampányolt, Matteo Renzi firenzei polgármesterrel, aki a  párt november-decemberi előválasztásán Bersani ellenfele volt.

Mario Monti szerint ígéretek helyett „tiszteletben tartott kötelességvállalás kell”. Úgy véli, az 1994-ben alapított PdL és az 1921-ben, Olasz Kommunista Pártként létrejött PD ideje elmúlt, „a régi olasz pártok nem képesek választ adni a mai politikára”.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rudy
2013. február 03. 10:43
„megbaszhatatlan kövér nőnek" nevezte Angela Merkelt. Berlusconi lehet, hogy öreg, de nem vak!
laci0011
2013. február 02. 09:58
Berlusconi az olasz demokrácia legnagyobb pofáraesése!Már régen börtönben a helye és naponta 1 kis ungabunga járna neki hátulra.
gudmen
2013. február 02. 01:12
az öreg megmondta, Merkel egy baszhatatlan vén banya..nem tud vele mit kezdeni :) "Berlusconi magánbeszélgetései ritkán maradnak titkosak. Nemrég szivárgott csak ki az a párbeszéd, ahol az olasz miniszterelnök „szar országnak" nevezi hazáját, és már most egy újabb hangfelvételről - avagy ugyanazon beszélgetés más elemeiről, ez még nem tisztázott - ír az olasz sajtó. A baloldali Il Fatto Quttidiano napilap hozta nyilvánosságra, miszerint Berlusconi egy barátjával beszélgetve „megbaszhatatlan kövér nőnek" nevezte Angela Merkelt. Sem az olasz, sem a német politikai vezetés nem kívánt hivatalosan reagálni a szavakra, Rucco Buttiglione olasz kereszténydemokrata politikus azonban lemondásra szólította fel a trágár stílus miatt Berlusconit."
gabuci
2013. február 01. 18:29
z a bűnöző nem véletlenül haverja a mi baltásunknan.Nem tud meglenni a hatalom nélkül
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!