Mario Monti: Berlusconi kígyóbűvölő!

2013. február 04. 12:03

Vitát kavart a választásra készülő Olaszországban Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt elnökének hétvégi javaslata az ingatlanadó visszafizetéséről, melyet egyedül a kommunikációs szakértők tartanak jó választási fogásnak.

2013. február 04. 12:03

Ez korrupció: az ügyes kígyóbűvölő Berlusconi meg akarja vásárolni az olaszok szavazatát. Visszafizeti nekik azt a pénzt, amit az olaszok fizettek azért, hogy betömjék a Berlusconi-kormányok okozta költségvetési hiányt. Az utóbbi tíz évben nyolc évig Berlusconi volt kormányon. Berlusconival ismét megugrik az olasz államkötvények hozama” – hangoztatta Mario Monti miniszterelnök egy hétfői rádióinterjúban. A kormányfő Berlusconinak azt az ígéretét kommentálta, miszerint ha a PdL nyeri meg a választást, visszaadja az olaszoknak a tavaly befizetett ingatlanadót. Monti televíziós vitára hívta Berlusconit, aki eddig kerülte a képernyőkön való konfrontációt választási vetélytársával. Berlusconi kizárólag egyedül szerepel a választási műsorokban. A PdL bejelentését „demagógnak, hazugnak, megvalósíthatatlannak” nevezte Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára. „Berlusconi az adókerülést hirdeti” – mondta Bersani.

Pénzügyi szakértők szerint Berlusconi ígérete nehezen megvalósítható, mivel az ingatlanadó visszafizetését a svájci bankszámlával bíró olaszok megadóztatásával akarja biztosítani, de ehhez Svájccal is meg kell állapodni. Nem az számít, hogy megvalósítható-e vagy sem, az ingatlanadó visszafizetésének ígéretével Berlusconi „az olaszok pénztárcájához szólt” – hangoztatták a sajtónak a „kiváló választási fogásról” beszélő kommunikációs szakemberek.

A közvélemény-kutatások szerint Berlusconi bejelentése két százaléknyi többletszavazatot jelenthet a PdL-nek. Mario Balotelli AC Milanhoz való leszerződtetése, valamint az ingatlanadó széles visszhangja tovább növelte a jobbközép támogatottságát. Elemzők szerint Berlusconi a bizonytalanok és a jobbközéptől elpártolt szavazók visszahódításán dolgozik. A La Stampa című napilap hangsúlyozta, hogy Berlusconi a „leggyűlöltebb adó eltörlését” ígérte meg az olaszoknak. A Corriere della Sera című lap értesülése szerint a PdL elnöke, aki Olaszország harmadik leggazdagabb embere, 20 millió eurót tett pártja kasszájába a választási kampány finanszírozására, mely február 18-án, Milánóban zárul le. A La Repubblica című napilap szerint a választás eredményét az a 100 ezer szavazat határozza majd meg, melyet a lombardiai Varese és Brescia térségében adnak le. Ez dönti el, hogy Lombardiában a PdL vagy a Pd győz-e, ami a római szenátus pártfrakcióinak erejét és így a következő olasz kormány többségét és döntéshozatali képességét is meghatározza.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2013. február 04. 14:09
mindenütt kapkodják a levegőt a nagyondemokraták?
luga
2013. február 04. 13:35
Ez a Monti nem bankár volt ezelőtt? Mintha az IMF helytartója lenne.
bookmark
2013. február 04. 13:12
Azt is tudni kell, hogy az első otthonok 90%-a magán tulajdon tehát azokat is súlytotta az ingatlan adó, akik munkanélküliek. Nem lehet eladni az ingatlant és bérletbe költözni, mert nincs bérlakás ennyi embernek. Az olaszok úgy is mondják, hogy az első lakás az szent és aki nekimegy egy szent dolognak az nem szimpatikus. Berlusconi már az előző választást is az ingatlan adó eltörlésével nyerte meg sőt azt is ígérte, hogy a Monti miatt befizetett ingatlan adót is visszafizetik. A lényeg, hogy legyen pénz az emberek kezében, hogy tudjanak fogyasztani és be tudjon indulni a gazdaság. Miután kivéreztette a lakosságot Monti 3,9 milliárd euró-t odaad a Banca Monte dei Paschi di Siena-nak mint MONTI BOND, hogy az elfuserált spekulációikat fedezze és emelje a tőkéjét a botrány után nagyon felháborította a lakosságot, ami Berlusconinak kedvez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!