Olaszország: fennáll a kormányozhatatlanság veszélye?

2013. február 25. 21:19

Olaszországban egy százalékra, vagy még annál is kevesebbre csúszott vissza a balközép előnye a képviselőházi versenyben két újabb előrejelzés szerint hétfő estére. Az olasz sajtó szerint fennáll a kormányozhatatlanság veszélye, ha a képviselőházban nyerő balközép a szenátusban nem tud többséget, vagyis 158 mandátumot szerezni.

2013. február 25. 21:19

A RAI közszolgálati televízió a balközép koalíciónak 29,1 százalék szavazatot, a jobbközép szövetségnek 28,6 százalékot vetít előre, míg a Mediaset kereskedelmi televízió 29,5, illetve 28,5 százalékot ad nekik. Az a koalíció vagy párt, amely a legtöbb szavazatot szerzi az alsóházi választáson, automatikusan többséghez, azaz 340 helyhez jut a 630-ból a képviselőházban. A római belügyminisztérium újabb adatai szerint, melyek a több mint 60 ezer szavazókörzet közel felére vonatkoznak, a balközép koalíció a képviselőházban 31,3 százalékon áll, a jobbközép 27,6 százalékon, a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) 25,6 százalékon, a Mario Monti vezette centrum 10,4 százalékon. A szenátusi szavazatok kétharmadának összeszámlálása után a balközép 32, a jobbközép 30,2, az M5S 23,8, a Monti-lista 9,1 százalékon áll.

A szenátusi mandátumokat a tartományokban elért eredmény szerint osztják szét a pártok között. A nem végleges adatok azt mutatják, hogy a Silvio Berlusconi vezette jobbközép megszerezte a hagyományosan jobboldalra szavazó észak-olasz térséget és Itália déli tartományait Szicíliával együtt. A Pierluigi Bersani vezette balközép a hagyományosan balra szavazó közép-olasz tartományokban szerepelt jobban. A legtöbb szenátusi mandátumot adó Lombardiában a jobbközép győzelme tűnik biztosnak.

Az egyelőre bizonytalan eredményeket kommentáló olasz sajtó szerint fennáll a kormányozhatatlanság veszélye, ha a képviselőházban nyerő balközép a szenátusban nem tud többséget, vagyis 158 mandátumot szerezni.

„Rendkívüli eredményről” beszélt az elsőként sajtótájékoztatót tartó Angelino Alfano, a Szabadság Népe, a PdL főtitkára, aki szerint a szenátusban a PdL megszerezte a relatív többséget „Berlusconi kampányának köszönhetően”. „Az ország és a parlament is megosztott” – nyilatkozta Alessandra Moretti, a Demokrata Párt (PD) kampányfelelőse. „Nem ezt az eredményt vártam. Berlusconi rendkívüli választási kampánnyal rendkívüli eredményt ért el” - hangoztatta Pierferdinando Casini, a Monti-listához tartozó Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke, akinek pártja még a parlamentből is kieshet, a Gianfranco Fini vezette Jövő és Szabadság Olaszországért (FLI) párttal együtt.  

Nem lépte túl az 5 százalékos képviselőházi küszöböt az Antonio Ingroia ügyész vezette Civil Forradalom és nem jutott be a parlamentbe Antonio Di Pietro volt ügyész Értékek Olaszországa (IdV) pártja se. 

Elemzők szerint a bal- és jobbközép feszült versenye a 2006-os választásra hasonlít, amikor a két koalíció között alig 25 ezer szavazatnyi volt a különbség. Akkor a balközép nyert. A végleges parlamenti eredmények éjfélig várhatók.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. február 26. 08:38
Az olaszországi helyzet éppen azt a régóta hagoztatott szakvéleményt igazolja, hogy a "jobboldal"-"baloldal" régen elvesztette az értelmét. Számos országban a szélsőségesen jobboldali kormányok követik azt a gazdaságpolitikát, amit a hazai álbaloldal eröltetne, és amit 8 évig csináltak. Amivel a multikat és bankokat szolgálták a tűrsadalom ellenében. Teljesen figyelmen kívül hagyva a lakosság helyzetét és védelmét. Így találkozik a fasiszta jobb a fasiszta baloldallal.
vigyor
2013. február 26. 08:35
Mintha ezt már egyszer eljátszották volna az olaszok, nem?
Mirrmurr
2013. február 26. 05:19
Emlékszünk, ugye, hogy ment itthon a tébolygás, hogy lehet olyan választási rendszert kitalálni, amely a győztest jutalmazza. Valahogy senkinek sem jutott eszébe a fideszgyűlölők közül, hogy az olasz rendszerben akár 1%-os győzelem is automatikusan masszív többséget hoz a képviselőházban a győztesnek. Emlékszem ilyen mondatokra a Fidesz-terv kapcsán: "példátlan" stb. Hát ennyire az.
HSL
2013. február 25. 22:49
jó buli lesz ez gyerekek, meglássátok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!