Az olasz választások győztese bemutatta kormányprogramját

2013. március 06. 17:05

Készen áll a kormányalakításra az olasz választások nyertese, Pierluigi Bersani, a Demokrata Párt (PD) főtitkára, aki pártja szerdai vezetőségi ülésén bemutatta nyolcpontos kormányprogramját és ismét kizárta a Silvio Berlusconi vezette jobbközéppel való koalíciót. Ehelyett a Beppe Grillo civil mozgalmának a támogatását várja.

2013. március 06. 17:05

Soha” – ezekkel a szavakkal vetette el Bersani a jobbközép Szabadság Népével (PdL) való nagykoalíció lehetőségét. Kijelentette, hogy nem „fut Grillo után”, nem akar az 5 Csillag Mozgalomnak (M5S) udvarolni, a civileknek „felelősséggel el kell dönteniük, mit akarnak”. Az M5S „több mint nyolcmillió szavazattal bejutott a parlamentbe, most nem tehet úgy, mintha semmi köze nem lenne Olaszország jövőjéhez” – szólította fel Bersani a civil mozgalmat arra, hogy a római parlamentben támogassa a balközép tömörülés programját. A Demokrata Párt római találkozója semmilyen fordulatot nem hozott. A februári választásokon az első helyen végzett, de a szenátusban a kormányzáshoz szükséges többség nélküli balközép vezető pártja a voksolás utáni első ülését tartotta meg. Bersani megerősítette a párt eddigi forgatókönyvét: ha az államfő őt bízza meg a kormányalakítással, nyolcpontos programot mutat be a parlamentben Grillo mozgalmának támogatásában reménykedve.

Az első pont az „Európa diktálta pénzügyi szigor feloldását” sürgeti, a többi szociális és munkaügyi, valamint igazságügyi reformot ígér, kilátásba helyezi a politika és a közélet megújítását, a politika és a vállalkozói élet közötti összeférhetetlenség bevezetését, továbbá állampolgárságot a bevándorlók gyerekeinek, a melegek házasságának engedélyezését, a környezetvédelem javítását, az oktatás reformját és a kutatás fellendítését. „Grillo nem képvisel újdonságot hozzánk képest. Miért jelentene újdonságot egy 65 éves mozgalomvezető, aki a színfalak mögül irányítja híveit és szóba se áll az olasz sajtóval” – fogalmazott Massimo D'Alema, a PD elnöke. Nem szólalt fel a PD ülésén a párton belüli generációváltást sürgető Matteo Renzi firenzei polgármester, aki a sajtóban elutasította azt a lehetőséget, hogy ő helyettesítse Bersanit. Elemzők szerint ugyanis Renzivel az M5S a balközép mellé állna. Renzi kijelentette: Bersani nyerte a PD tavalyi előválasztását, most Bersaninak kell a kormányalakítással próbálkozni.

Bersani és a PD nem tudja, hogy mit csinál, saját magának és az országnak árt” – reagált Bersaninak az ülésen elhangzott kijelentéseire Angelino Alfano, Berlusconi pártjának főtitkára, aki szerint a PD és a PdL nagykoalíciója jelentené az egyetlen megoldást. Mario Monti ügyvivő miniszterelnök kijelentette: „Egy Európa-ellenes kormány helyett jobb, ha Olaszország újból szavaz”.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!