Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Az európai hozzáállást sürgeti Törökországban Európai Néppárt

2013. június 20. 22:12

Az Európai Néppárt (EPP) azt tanácsolja a török kormánypártnak, hogy tegye magáévá azt a hozzáállást, amelyet az európai kormányok tanúsítanak tüntetések esetén - mondta az EPP elnöke csütörtökön egy bécsi sajtótájékoztatón.

2013. június 20. 22:12

A török kormányzó párt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megfigyelő tagja az Európai Néppártnak (EPP), az európai konzervatív és keresztényszociális pártok szövetségének. „Sajnos az AKP jelenleg nem nagyon vesz részt az EPP munkájában. Ennek ellenére megpróbálunk elérni hozzájuk és azt tanácsoljuk nekik, tegyék magukévá azt a hozzáállást, amelyet az európai kormányok tanúsítanak tüntetésekkel szemben” – fogalmazott Wilfried Martens az EPP bécsi csúcstalálkozóját követően. „A jelek szerint Törökország jelenleg nem értékeli az Európából érkező üzenetet. Ennek ellenére meg fogjuk próbálni felújítani a párbeszédet velük” – tette hozzá Martens.

Osztrák sajtóértesülések szerint a bécsi tanácskozásra, amelyen számos EU-s és EU-n kívüli konzervatív kormányfő, de az EPP megfigyelői státusú tagpártjai is részt vettek, Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök is hivatalos volt. Erdoğan azonban nem volt jelen a csúcstalálkozón. Michael Spindelegger osztrák alkancellár, a tanácskozás házigazdájának, az Osztrák Néppártnak (ÖVP) az elnöke újságíróknak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy a tüntetések kezelésének osztrák és német álláspont szerint kihatása lehet az EU-török csatlakozási tárgyalásokra.

Emlékeztetett arra, hogy Ausztria és Németország a Törökország és az EU kapcsolatát illetően egyaránt azon az állásponton van, hogy uniós tagság helyett „különleges partnerséget” kell Ankarának felkínálni. Majd hozzátette: „hogy miként mennek a dolgok a továbbiakban, az nagyban függ attól is, hogy miként kezeli a tüntetéseket Törökország” – fogalmazott. Németország és Ausztria is nagy aggodalommal figyeli a fejleményeket – mondta Spindelegger, és leszögezte, hogy a szabadságjogokat, köztük a véleménynyilvánítás szabadságát, kivétel nélkül minden országban tiszteletben kell tartani.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2013. június 21. 10:04
"..hogy tegye magáévá azt a hozzáállást, amelyet az európai kormányok tanúsítanak tüntetések esetén.." Szemkilövőket keresünk, jó fizetéssel, alkalmi munkára! Csak "demokraták" jelentkezzenek!
Felebarát
2013. június 21. 09:04
ezek muszlimok...akik közül már sokan jártak nyugaton és nem kérnek belőle...itt nem járható út a nyugati megoldás...Erdogan megpróbálta, most zavarják el
Locassen
2013. június 21. 08:57
Egyesült Királyság, 2011: Vissza kell vágnunk, az ellencsapás már úton van" - jelentette ki a brit miniszterelnök a négy napja tartó nagy-britanniai zavargásokról. David Cameron a kormány rendkívüli bizottságának, a Cobra csoportnak az ülése után azt mondta, hogy minden lépésükkel a rend visszaállítására törekszenek - számolt be a BBC. A kormányfő azt is hozzátette, intézkedtek, hogy vízágyú is legyen készenlétben 24 órán belül. Franciaország, 2007 "Meg fogjuk találni a lövöldözőket, bíróság előtt fognak felelni tettükért" - hangsúlyozta a francia elnök, miután a Párizstól északra fekvő Eaubonne kórházában meglátogatott egy rendőrkapitányt, aki vasárnap este súlyosan megsebesült a párizsi külvárosokban kirobbant utcai erőszakcselekményekben. Svédország, 2013 „Egy csapat fiatal azt hiszi, hogy erőszakkal lehetséges, sőt, erőszakkal kell megváltoztatniuk a társadalmat. Tisztázzuk, hogy ez így nincs rendben. Nem hagyhatjuk, hogy az erőszak irányítson bennünket” – nyilatkozta Fredrik Reinfeldt miniszterelnök, akit mind jobbról, mind balról támadnak a bevándorlási politika miatt, ami valószínűleg a közelgő svéd választások egyik legfontosabb kérdése lesz. Most akkor miről is beszélünk?
Wendriner
2013. június 21. 08:43
Vegyenek példát gyurcsiról , ez lenne az európai megoldás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!