Snowden remélhetőleg a héten elhagyhatja a tranzitvárót

2013. július 23. 21:16

Edward Snowden, az Egyesült Államok titkos adatgyűjtésének kiszivárogtatója abban bízik, hogy a héten megkaphatja az orosz hatóságoktól az ideiglenes menekültstátushoz szükséges papírokat, és egy hónap után elhagyhatja a seremetyjevói nemzetközi repülőtér tranzitváróját – közölte Snowden orosz ügyvédje a Reuters hírügynökség jelentése szerint.

2013. július 23. 21:16
Anatolij Kucserena elmondta, hogy a menedékkérelem elbírálása akár három hónapig is elhúzódhat, de a tranzitvárót Snowden már a kérvényezés alapján is elhagyhatja. Az ügyvéd szerint Snowden azt tervezi, hogy Oroszországban telepszik le és munkát keres. Ha az orosz bevándorlási hivatal elutasítja menedékkérelmét, az amerikai kész bíróságon megtámadni a döntést - mondta az ügyvéd.
 
Kucserena arról is beszélt újságíróknak, hogy Snowden egyelőre úgy véli, nem lenne biztonságos számára a közeljövőben Dél-Amerikába utazni, mert Washington komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy visszajuttassa őt az Egyesült Államokba, ahol kémkedéssel vádolnák meg, és szerinte kínzás vagy akár halálbüntetés várna rá.
 
Edward Snowdennek ítélték hétfőn a Whistleblower-díjat – közölte a Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet németországi irodája a honlapján. A 3 ezer euróval járó Whistleblower-díjjal visszaélések, törvénytelenségek leleplezőit tüntetik ki kétévente németországi civil szervezetek 1999 óta. A zsűri döntésének indoklását szerdán ismertetik a sajtóval.
 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogd a pénzt és kuss
2013. július 24. 08:00
remélem összejön neki!
kuwiq
2013. július 24. 07:23
Azért fura, hiszen maga Putyin elvtárs mondta, hogy úgy kell neki Snowden, mint púp a hátára. Na persze furcsa volt ezt hallani a volt orosz titkosszolgától. Szép keretet adna a dolognak, ha az orosz hatóságok másként döntenének. Persze nem tudhatjuk, hogy Snowden nem volt-é beépített orosz ügynök, és ez a huzavona nem valami színjáték része-e? A lebukó ügynökök általában szaladnak haza a "mamához". Ő meg valahogy Moszkvában kötött ki...
*ufó*
2013. július 23. 23:25
nem vagyok egy skinhead /hajam deltás vállamig ér/, de ha olyanom van, benyomom a 4 skins-t, hiszen zene nélkül mit ér a kém ? :) the spy from alaska https://www.youtube.com/watch?v=L2ZTO4Tz26Q
egysegelem
2013. július 23. 22:13
Jobban teszi, ha az oroszoknal marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!