Titkos adatgyűjtés: az Európai Parlament vizsgálódni fog

2013. július 04. 19:05

Az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el csütörtökön arról, hogy a testület állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága (LIBE) kivizsgálja az Egyesült Államok hírszerzése által végzett adatgyűjtési programokat, beleértve az EU-intézmények lehallgatását és más állítólagos megfigyelési akciókat is – tudatta csütörtökön az EP sajtószolgálata.

2013. július 04. 19:05
A LIBE még az év vége előtt beszámol a vizsgálat eredményeiről – fogalmazza meg az EP elvárását az állásfoglalás. A képviselők a dokumentumban azok fokozott védelmét sürgeti, akik hajlandóak az ügyről információval szolgálni, adatokat nyilvánosságra hozni.
 
„A vizsgálat az uniós polgárok magánélethez való jogával, szólásszabadságával, az ártatlanság vélelmével és a hatékony jogorvoslathoz való joggal ütköző feltételezett adatgyűjtések hatásait méri fel” – derül ki az EP közleményéből, amely azt is elárulja, hogy a képviselőknek arra vonatkozóan is ajánlásokat kell majd készíteniük, hogyan lenne szerintük javítható az európai intézmények, testületek és ügynökségek informatikai rendszereinek biztonsága.
 
A 483 képviselő támogatásával, 98 ellenszavazat ellenében és 65 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők komoly aggályaikat fejezik ki a PRISM és egyéb adatgyűjtő programok miatt, határozottan elítélik az EU-intézményekben végzett kémkedést, és felszólítják az Egyesült Államokat, hogy késlekedés nélkül tárja fel az adatgyűjtési ügy minden részletét. A nyomásgyakorlás egyik eszközeként az állásfoglalás a légi utasok adatainak és a bankinformációk cseréjéről szóló tárgyalások felfüggesztését is felveti.
 
A parlament szintén komoly aggályainak ad hangot az egyes uniós tagállamok – például az Egyesült Királyság, Svédország, Hollandia, Németország és Lengyelország – hasonló adatgyűjtő programjairól érkezett hírek miatt. A képviselők az állásfoglalással azt is sürgetik, hogy ezek az országok maguk is vizsgálják meg, összeegyeztethetőek-e a programok az uniós joggal.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2013. július 05. 09:00
Bármi jó téma csak a krízist ne kelljen kezelgetni, mert ahhoz 1) nem értenek a szamarak, 2) nem szabad nekik, még a végén nem fog bejönni az egyesült európai államok, amit pedig kiadtak nekik házi-feladatként. Az idő egyre kevesebb, az EU-s választások is jönnek. Most még eljátsszák a "mi jó szolgáid voltunk nagyságos pénzhatalom, még ha nem leszek megint megválasztva, adjál valami jó állást valamelyik bankban",- figurát. Ez a Bokros is tényleg azt hiszi, hogy lesz valaki, aki beszavazza megint az EU-ba? Dehogyis.
kamasuka
2013. július 05. 08:11
Tegnap úgyis aktuális volt: http://www.youtube.com/watch?v=IhnUgAaea4M
Next adósság
2013. július 05. 06:39
Az uniós joggal csak a félszem, a liba és a gumilövedék egyeztethető össze. Prutty!
Felebarát
2013. július 05. 05:13
sikeresen leszállitották Morales gépét Schwechat-nál, hátha a fedélzeten van a csávó... erre az országában tüntetés tört ki és egyre nagyobb méreteket ölt... Amerika lassan Tuvalut is mag ellen forditja :D és nagyon retteghetnek ettől a Showden, vagy mi a neve a csávónat-tól
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!