RMDSZ: Butaság elvenni Tőkés kitüntetését

2013. augusztus 19. 12:54

Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára szerint „butaság” lenne, ha az elnöki hivatal megfosztaná Tőkés László európai parlamenti képviselőt a temesvári népfelkelés kitörésének huszadik évfordulóján kapott legmagasabb román állami kitüntetésétől – írta hétfőn a maszol.ro hírportál.

2013. augusztus 19. 12:54

Tőkés László ezt az elismerést az 1989-es tevékenységéért kapta. Amit akkor tett, soha senki nem fogja tudni elvenni tőle. Mindannyian meg kell köszönnünk neki az akkor kiállását. A forradalom elindításáért kapott kitüntetésének visszavonása nagy butaság lenne” – nyilatkozta hétfőn a maszol.ro-nak az RMDSZ politikusa. Kovács Péter ugyanakkor úgy vélekedett: Tőkés László az elmúlt 23 évben „mindent megtett azért”, hogy egyre mélyebbre süllyedjen arról a piedesztálról, amelyre 1989-ben felkerült.

Ha abbahagyná a közéleti tevékenységet, akkor Tőkés László mindannyiunk számára az a személyiség maradna, aki az 1989-es forradalom szikrája volt” – fogalmazott az RMDSZ főtitkára.

A Románia Csillaga érdemrendet „következetes románellenessége” miatt vonná meg Tőkés Lászlótól Crin Antonescu, a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) liberális társelnöke és a székelyföldi román civil szervezetek szövetsége. A legfőbb román közjogi méltóságok mindegyike bírálta Tőkés Lászlót azért, mert a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen azt javasolta: Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében úgy, ahogy ezt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!