Elakadt a román szenátusban a Verespatak-törvény

2013. szeptember 10. 17:45

A román szenátus jogi, valamint területrendezési és környezetvédelmi szakbizottsága elutasította kedden azt a törvénytervezetet, amely a verespataki aranybánya-beruházás megnyitásához szükséges intézkedéseket tartalmazza.

2013. szeptember 10. 17:45
Először a jogi szakbizottság véleményezte kedvezőtlenül a tervezetet, majd a területrendezési és környezetvédelmi szakbizottság utasította el azt egyhangúlag.
 
Az úgynevezett Verespatak-törvénytervezetet a kormány terjesztette a parlament elé augusztus végén, de a kormányzó Szociálliberális Szövetséghez tartozó román liberálisok hétfőn bejelentették, hogy nem támogatják a ciántechnológiás bányaberuházást.
 
Ezt követően Victor Ponta román miniszterelnök is kijelentette, hogy ilyen körülmények között a román parlament el fogja utasítani a tervezetet. A miniszterelnök lemondott arról a szándékáról is, hogy egy parlamenti különbizottságot hozzanak létre, amelynek az lett volna a feladata, hogy széles körű társadalmi vitát folytasson az érintett felek bevonásával.
 
A román szenátus előző nap megszavazta, hogy a kormány törvénytervezetét sürgősségi eljárással tárgyalják, így a Verespatak-tervezet ügyében a megszokott törvényalkotási folyamathoz képest hamarabb várható döntés. A tervezet esetében a képviselőház bír ügydöntő jogkörrel, így a szenátus egészének szavazása után a projekt az alsóházhoz kerül.
 
A Mediafax román hírügynökség szerint a kanadai Gabriel Resources vállalat részvényei összeomlottak a kanadai tőzsdén a román kormányzati politikusok bejelentése nyomán, a részvények értéke hétfőn 54 százalékot csökkent, kedden pedig további 22 százalékot vesztettek értékükből, ami a legalacsonyabbnak számít 1999 óta.
 
A tervezet ellen Romániában országszerte kilenc napja tüntetnek a beruházást ellenzők. Különböző közösségi fórumokon bejelentették, hogy folytatják a tiltakozásokat, ugyanis szerintük egyelőre csak egy csatát nyertek. Kedden Verespatakon is mintegy ötszáz helyi lakos vonult utcára, ők a beruházás megnyitását követelték.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2013. szeptember 10. 19:13
Ezzel még nincs vége, mivel itt a törvény bukott meg, mellyel a kormány biztosítani akarta a megvalósítást. A törvény egy magasabb rendü jogszabály amibe az eu sem tud simán belekötni, ha végre az EB hozna az unió egészére tiltó szabályt, addigra már olyan előrehaladottak a munkálatok, hogy fújhatnák. A károkozás és az egész kárpátmedence vízgyüjtője veszélyeztettve lett volna. Mivel már most az előmunkálatoknál is óriási környezeti és kulturális kárt okozta közel nyolc év alatt, hogy az is bicskanyítogató. Most legalább a technológiát és a beruházást nem tudják elkezdeni. Gondolom, hogy azért majd probálkoznak valamilyen harozattal, vagy kormányrendelettel, hogy elkerüljék a kártéritési pereket, mivel a Canadai céget hitegetve biztosították számára ezt a beruházást az évek során. Szóval lesz még itt mecs. Az EB kezében volt a döntés 2010 óta mikoris az EP határozatban szólitotta fel a Bizottságot, hogy hajtsák végre azt és jogi háttérrel írányelvel tiltsák be az unió egész területén a ciánozást. Nem tették meg és a románok úgy gondolták, hogy akkor Ők hoznak egy törvényt, mivel az eu lekésett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!