Orosz inváziótól tartanak Kijevben

2014. augusztus 06. 18:48

Kijev nyílt agressziónak fogja tekinteni azt, ha bármilyen orosz békefenntartó alakulatot Ukrajna területére irányítanának – jelentette ki Jurij Zubko, az elnöki hivatal vezetőjének első helyettese szerdai sajtótájékoztatóján. Az amerikai védelmi miniszter szerint növekszik a veszélye annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát.

2014. augusztus 06. 18:48

A tisztségviselő azokra az értesülésekre reagált, amelyek szerint Oroszország kész békefenntartókat küldeni Kelet-Ukrajnába, a fegyveres konfliktus rendezésére. Jurij Zubko megjegyezte, hogy aligha lehet békefenntartó kontingensnek nevezni azokat az orosz csapatokat, amelyek már több mint öt hónapja az ukrán határ közelében állomásoznak. Hozzáfűzte, hogy szerinte a nemzetközi közösség jelenleg nem egyezne bele abba, hogy orosz békefenntartók vonulhassanak be Ukrajnába. „Azoknak, akik polgárháborúnak nevezi azt, ami most Kelet-Ukrajnában zajlik határozottan kimondjuk, hogy ezt a háborút az orosz különleges egységek és harcokra felbérelt emberek vívják az ukrán hadsereg ellen” – szögezte le. Az ukrán külügyminisztérium helyettes szóvivője eközben sajtótájékoztatóján kijelentette: Kijev estig magyarázatot vár Moszkvától a két nappal ezelőtt az ukrán határ közelében megkezdett hadgyakorlatokkal kapcsolatosan.

Vasziljo Zvarics emlékeztetett arra, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi szerződés szerint a jegyzékben feltett kérdésre 48 órán belül választ kell adnia Oroszországnak. Szavai szerint amint Oroszország bejelentette, hogy augusztus 4-8. között nagyszabású légi hadgyakorlatot tart, az ukrán fél jegyzékben kért magyarázatot annak céljáról. Ukrán hivatalos szervek már múlt vasárnap jelezték, hogy az orosz-ukrán határ túloldalán – 30-40 kilométeres övezetben – egyre nagyobb katonai erőt összpontosít Moszkva. Ukrán részről észleltek egy 34 páncélozott járműből álló egységet békefenntartó jelzéssel a brjanszki területnek az ukrán határhoz közeli térségében.

Az amerikai védelmi miniszter is orosz inváziótól tart

Az amerikai védelmi miniszter szerint növekszik a veszélye annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát. Chuck Hagel szerdán Stuttgartban az Európában állomásozó amerikai csapatok parancsnokaival folytatott megbeszélése után újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy egyetért Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter helyzetértékelésével, amely szerint az orosz csapatok fokozódó aktivitása Ukrajna keleti határainál növeli az invázió veszélyét.

Az amerikai védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az orosz hadsereg tevékenysége az ukrán határ térségében csak még inkább elmérgesíti az ukrán válságot. Minél hosszabb ideig tartja fenn Oroszország a feszültséget, és minél inkább fokozza katonai aktivitását, annál rosszabb lesz a helyzet – szögezte le Chuck Hagel.

Az orosz vezetés hétfőn jelentette be, hogy a következő napokban nagyszabású hadgyakorlatot tartanak az ukrán határ közelségében. A NATO szerdán arra figyelmeztetett, hogy az oroszok nemrégiben 20 ezer katonát vontak össze Ukrajna keleti határánál, és attól lehet tartani, hogy Moszkva humanitárius vagy békefenntartási megfontolásokra hivatkozva csapatokat akar küldeni Ukrajna keleti részébe.

Az orosz védelmi tárca a figyelmeztetésre reagálva közölte, hogy az észak-atlanti szervezet adatai tévesek. Moszkva tagadja azokat a nyugati vádakat, hogy fegyverekkel segíti és más módokon is támogatja a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, akik harcban állnak az ukrán erőkkel. Az Európai Unió és az Egyesült Államok a múlt héten újabb szankciókkal sújtották Oroszországot az ukrán válságban folytatott politikája miatt.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2014. augusztus 06. 20:23
Azért érdekes egy apro hirecske. Kinai Versenyhivatal megbirságolja az AUDI és a Cheyzlert mivel megszegték a törrvényt főleg a japán beszállitokat bevonva. Továbbá vizsgálják a Mercedes és a BMV kinában telepitett cégeket is. Ahogy érzékelem, mintha a német leányokat érintené ez az intészkedés Europa legnagyobb gazdasága. Merkel szerepet vállalt az oroszországi szankciok harmadik fokozatának bevezetésére. Gondolom, hogy Kina azért bejelentkezett, hogy azért nem kellene az orosz Medvét célba venni, mert ázsiának is megvannak a maga érdekei. Kina felfutóban lévő gazdaság és németország ezzer szállal kötödik az ottani gazdasághoz, mely a német gazdaság prosperitását is befolyásolja. Mivel Kinával az összes eu Centrum országnak vannak kapcsolatai és ott tolongnak egy kis üzletért. Kina egy jelzést küldött nagyon elegánsan, ha az oroszokat az ő baráti országát támadják és nem politikailag, hanem gazdaságilag akarják térdrekényszeriteni ahhoz neki is lesz egy pár szava.
Türelem
2014. augusztus 06. 20:08
Csak csendben vártam, hogy a mandiner figyel a világ történéseire, s lehozza Soros György, augusztus 2-én a CNN-ben elhangzott interjúját. Soros György elismerte, hogy az IRF nevezetű ukrajnai alapítványa meghatározó szerepet játszott az ukrajnai államcsínyben, Janukovics leváltásában és az új ukrán vezetés hatalomra juttatásában. Továbbá azt is elmondta, hogy alapítványa támogatja az összes ukrajnai "rendszerváltó" szervezetet, s a Majdanon, az alapítványa által finanszírozott, létrehozott ONG vitte a prímet. Csak háttérként még annyit, hogy az ukrán nemzetbiztonsági Bizottság mai vezetője az az Andrej Porubij, aki a CIA és az FBI munkatársa. A csokoládé maci ukrán elnök korábban az Ukrán nemzeti Bank Igazgató Tanácsában foglalt helyet, s együttműködött az IMF-el. Fedor Lukjanov érdekes interjút adott a Lenta.ru-nak. A lényege, hogy az USA legfontosabb célja az oroszok Ukrajnából való kiszorítása, valamint az orosz politikai rendszerváltás. Putyint nem fogják megbuktatni, de a nemzetközi média, valamint a gazdasági szankciók révén olyan belső közhangulatot idéznek elő, ami a bukását készíti elő. Az USA le fogja záratni az ukrán-orosz határt. A BRICS nyújt ugyan támogatást Moszkvának, de saját érdekeik mentén. Kína ugyan veszélyt lát az orosz terjeszkedésben, a szeparatizmus támogatásában - talán nem véletlen, ott van Tibet -, viszont Pekingben úgy értékelik, ha Moszkva elesik, akkor minden nyugati, s kiemelten az amerikai nyomás célpontjává Kína válik. Az orosz-amerikai kapcsolatok a mélyponton vannak, s nem is lesz javulás, amíg Putyint meg nem buktatják. A Kreml deklarálta, hogy az USA nyílt ellenség. A szankciók kezdenek hatni, az USA meg fogja törni az EU ellenállását, letöri a francia és német gazdasági érdekeket is. Peking szerint Ukrajna a globális hierarchia ellenében folyik, Ukrajna csak a keretet adja ehhez. Uraim, ezek a nagy játszmák, mi meg öljük egymást az Avas lakótelepi cigányaink miatt. ja és persze aggódunk az ukrajnai demokráciáért, amit az USA vívott ki az elnyomott ukrán nép számára a gonosz oroszokkal szemben. Az USA-nak csak az emberi jogok a fontosak.
oskar
2014. augusztus 06. 19:38
Azért Oroszország rendesen visszavágott az EU-nak a szankciók miatt. Megtiltotta, hogy használják a Szibérián keletre menő légifolyosót. Ez csak a Lufthansa-nak 1 milliárd Euro kár. Aztán ma írták alá, hogy amely ország részt vesz a szankciókban azokból leállítja a mezőgazdasági importot. Ez még csak a kezdet. Ki nyer ezzel??? Az USA. Ki veszít? Az EU és Oroszország. Szerintem Magyarországnak nem kellene részt venni ebben!!!! Oroszország meg előbb utóbb segíteni fog a kelet-ukrajnai oroszoknak, mert nem tehet mást. Ott népirtás folyik! https://www.youtube.com/watch?&v=0fgMXqdft6I&utm_source
Akitlosz
2014. augusztus 06. 19:18
A konfliktus nem polgárháború - ahogyan Amerikában észak és dél küzdelme sem polgárháború volt - hanem háború, mivel független államok vívják azt egymással de facto. Donyeck és Luhanszk független állam, s ebből a szempontból lényegtelen, hogy ezt Ukrajna vagy mások de jure elismerik-e. Ukrajnának jelenleg nincsen semmisége fennhatósága Donyeckben, sem Luhanszkban. Éppen azért támadják ezeket a városokat, hogy legyen. Az Amerika észak és dél háborúját is csak azért hívják polgárháborúnak, mert a győztesek írják a történelmet, akik nem ismerték el a konföderált déli államokat,d e attól az még egy független ország volt, tehát államok közötti háborúról volt szó. Polgárháború az, amikor egy országon belül két (vagy több) érdekcsoport küzd a hatalomért, de egyik sem akarja megosztani az országot. Csakhogy jelenleg nem erről van szó, sem Donyecknek, sem Luhanszknak nem kell a hatalom Kijevben. amúgy ha megvalósul a NATOsok vágyálma és Oroszország egyszer tényleg megtámadja Ukrajnát, akkor az olyan lesz, hogy köpni nyelni nem tudnak közben, s Oroszország néhány nap alatt lerendezi a háborút! Jobb lenne már minél előtt túl lenni ezen a konfliktuson, a hónapokig tartó öldöklés helyett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!