Több ezer brit kkv állt ki a konzervatív kormány mellett

2015. április 27. 14:26

A brit nagyvállalatok után több mint 5000 kkv is nyílt levélben állt ki a jelenlegi, konzervatív-liberális kormány gazdaságpolitikája politikája mellett, és kockázatosnak tartják a jövő heti választás nyomán bekövetkező esetleges kormányváltást.

2015. április 27. 14:26

Több mint ötezer brit kis- és középvállalat vezetői nyílt levélben álltak ki hétfőn a jelenlegi konzervatív-liberális brit kormánykoalíció gazdaságpolitikája mellett, kockázatosnak nevezve az esetleges kormányváltást a május 7-i parlamenti választások után. A levél szerint, amelyet a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap közölt hétfői kiadásában, a Konzervatív Párt vezette brit kormány őszinte elkötelezettséggel törekszik az üzletbarát környezet fenntartására Nagy-Britanniában.

A levél 5025 aláírója szerint a kormánynak az államháztartási hiány csökkentésével, valamint a kamatok és az infláció alacsonyan tartásával sikerült mozgásba hoznia a brit gazdaságot. A kis- és középvállalatokat segítették emellett az adócsökkentésre, a bürokrácia visszaszorítására, a foglalkoztatási jogszabályok egyszerűsítésére és banki hitelezés beindítására tett kormányzati lépések is – áll a nyílt levélben.

Az aláírók szerint az általuk képviselt kis- és középvállalati szektor naponta átlagosan ezer új munkahelyet hozott létre a brit gazdaságban azóta, hogy a jelenlegi koalíció 2010-ben kormányra került. A levél szerzői – akiknek vállalatai összesen csaknem 100 ezer munkavállalót foglalkoztatnak – közölték: azt szeretnék, ha David Cameron miniszterelnök és George Osborne pénzügyminiszter esélyt kapna arra, hogy „végigvihessék, amit elkezdtek”. A nyílt levelet aláíró vállalatvezetők szerint egy esetleges mostani kormányváltás túl nagy kockázatot jelentene, és semmivé tenné az elmúlt öt évben elvégzett jó munkát. A brit üzleti élet vezetői nem először adtak hangot aggályaiknak a kormányváltás és a gazdaságpolitikai fordulat lehetősége miatt.

A hónap elején a Nagy-Britanniában működő legnagyobb hazai és nemzetközi vállalatok első számú vezetői is nyílt levélben fejtették ki azt a véleményüket, hogy ha a május 7-i parlamenti választásokon „irányváltás” történne, az munkahelyeket sodorna veszélybe, elriasztaná a beruházókat, és így a gazdasági kilábalást is kockára tenné.

Sem a hétfői, sem a néhány héttel korábbi nyílt levél nem említi a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt nevét, ám egyértelmű, hogy a vállalatvezetők a Labour gazdaságpolitikai terveivel kapcsolatban fogalmazták meg aggályaikat, mivel a Konzervatív Párton kívül csak a Munkáspártnak van reális esélye arra, hogy a jövő heti választások után kormányt alakíthasson. Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője nem titkolja, hogy ha pártja májusban kormányra kerül, a vállalkozói és a pénzügyi szektorokra róna többletterheket. Miliband tervei szerint a munkáspárti kormány 50 százalékra emelné az évi 150 ezer fontnál (63 millió forintnál) többet keresők személyi jövedelemadó-kulcsát, és a Labour programjában szerepel a társasági adó visszaemelése is 21 százalékra a jelenlegi 20 százalékról.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!