Merkel elleni lázadásról ír a Welt am Sonntag

2015. október 26. 08:34

Rendkívül veszélyesnek tartják a német biztonsági és rendfenntartó szervek Angela Merkel kancellár migrációs politikáját – írja a Welt am Sonntag. A lap bemutatja a német titkosszolgálat (BND) volt vezetőjének, August Hanningnak a tízpontos tervét is, amelyben felvázolja javaslatait a migrációs válság megoldására.

2015. október 26. 08:34

Németországban a biztonsági szervek körében rendkívül veszélyesnek tartják Angela Merkel kancellár és kormánya menekültügyi politikáját, és erősen aggódnak annak lehetséges belbiztonsági következményei miatt – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

A beszámoló szerint a belső elhárításért felelős alkotmányvédelmi hivatalnál (BfV), a külföldi hírszerző szolgálatnál, azaz a BND-nél, valamint a szövetségi bűnügyi hivatalnál (BKA) és a határőrizetért is felelős szövetségi rendőrségnél masszív ellenállás formálódik a kormány menekültpolitikájával szemben. 

Lázadás?

A Lázadás Merkel ellen? címmel megjelent cikkben idéztek egy név nélkül nyilatkozó, biztonsági ügyekkel foglalkozó, magas beosztású kormányzati tisztségviselőt, aki szerint a menedékkérők tömeges beáramlása instabilitást okozhat Németországban.

A menekülthullám révén „radikalizálódik a polgári közép, amelynek többsége nem akarja ezt a politikai elit által rá kényszerített bevándorlást” – tette hozzá az esetleges szankciók miatt a nevét nem vállaló tisztségviselő, hozzátéve, hogy a menekültválság miatt sokan elfordulnak majd a német alkotmányos berendezkedéstől.

A lap szerint a biztonsági szervek vezetői körében kering egy aláírás nélküli elemzés, egy úgynevezett non paper, amelyben szerint félő, hogy a már meglévő párhuzamos társadalmak miatt nem lehetséges a százezres nagyságrendben érkező illegális bevándorlók integrációja.

Németország integráció helyett „importálja az iszlamista szélsőségességet és az arab antiszemitizmust, behozza más népek nemzeti és etnikai konfliktusait, és beereszt egy más jog- és társadalomfelfogást” – áll a Welt am Sonntagban idézett ismeretlen szerzőjű, bizonytalan státusú dokumentumban.

„A német biztonsági szervek nem tudják, és nem is lesznek képesek kezelni ezeket az importált biztonsági problémákat és az általuk a német lakosságban kiváltott reakciókat” – áll a dokumentumban.

A tízpontos Hanning-terv

Ugyanakkor a lap szerint a helyzet kezelésére készült egy terv, amelyet a BND hat éve nyugdíjban lévő korábbi elnöke, August Hanning állított össze. A szakember 1998-tól 2005-ig vezette a BND-t, majd államtitkár volt a belügyminisztériumban 2005-től 2009-ig, vagyis akkor, amikor a tárcát Wolfgang Schäuble jelenlegi pénzügyminiszter vezette, aki egybehangzó sajtóértesülések szerint igen erősen elégedetlen a kancellár menekültpolitikájával.

A Welt am Sonntagban ismertetett terv első pontja szerint a kormánynak nyilatkozatot kell közzétennie arról, hogy Németország befogadóképessége kimerült, ezért egyelőre nem tud több menedékkérőt befogadni.

A második pont szerint a nemzeti és a szupranacionális jogszabályok – a német törvények, valamint schengeni és a dublini előírások – következetes érvényesítésével azonnal le kell zárni a határt a németországi tartózkodásra jogcímmel nem rendelkező emberek előtt. Továbbá meg kell tagadni a menedékjogi eljárás megindítását mindazon kérelmezőktől, akik biztonságos harmadik országból érkeztek Németországba. A felnőtt kísérő nélkül érkezett fiatalkorúak és a gyerekes családok esetében kivételt lehetne tenni. Ezen kívül a kérelmezők együttműködési kötelezettségének kiterjesztésével fel kell gyorsítani a menekültügyi eljárásokat, és szankcionálni kell mindazokat, akik valótlan vagy hiányos adatokat közölnek.

A harmadik pont szerint meg kell állítani a balkáni migrációs útvonalon érkező menekülthullámot, ehhez meg kell erősíteni az uniós külső határok védelmét, és befogadóállomásokat, menekülttáborokat kell építeni az EU területén kívül.

A Wolfgang Schäuble volt államtitkára által jegyzett terv negyedik pontja szerint korlátozni kell a menekültek családegyesítéshez fűződő jogát, mert azzal kell számolni, hogy a jogszabályi környezet változatlansága mellett minden egyes menekült után legkevesebb négy családtag költözik majd Németországba. 

Az ötödik pont szerint vissza kell állítani menedékkérők helybenlakási kötelezettségét, és a juttatások megvonásával vagy csökkentésével kell szankcionálni a kötelezettség megszegését.

A hatodik pont szerint nagyszabású menekültszállás-építési programot kell indítani Németországban és a Közel-Keleten. Ebben a munkában a szállások későbbi lakóinak is részt kell venniük, és a finanszírozáshoz meg kell nyerni Szaúd-Arábiát és más arab országokat.

A hetedik pont szerint azonnali foglalkoztatási programot és kötelező integrációs és nyelvkurzusokat kell indítani a migránsok számára.

A nyolcadik pont azt javasolja: migrációs csúcstalálkozót kell szervezni a német kormány vezetőinek és minden releváns társadalmi csoportnak a részvételével, hogy átbeszéljék a válság lehetséges megoldását.

A kilencedik pontban az áll: a német kormányzati vezetőknek beszélnie kell a német gazdaság szereplőivel, hogy a migránsok foglalkoztatására és képzésére találjanak megoldásokat.

A tizedik pont hangsúlyozza: azonnal meg kell erősíteni a nemzetbiztonsági hivatalokat és rendfenntartó szerveket az új kihívások leküzdése érdekében; emellett ki kell képezni azok munkatársait a migrációs hullám hátteréről szóló ismeretekre.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Crüwel
2015. október 26. 17:12
Crüwel Hozzászóló kiszűrése 2015. október 17. 16:58 Nem csodálkoznék ,ha a német titkosszolgálatok kicsit besegítenének Merki idő előtti eltakarításába.Már nem igazán bírnak a rájuk nehezedő nyomással,nem véletlenül hallani komoly "morgolódást" a részükről. Kezd megvalósulni.
antioxi
2015. október 26. 16:13
"...kering egy aláírás nélküli elemzés..." Tollba mondta Orbán Viktor (hehehe) ps: Németország mikor követi Lengyelországot egy éles jobb-kanyarral?!
Hora
2015. október 26. 15:11
http://www.echotv.hu/video/108359/20151024_Toresvonalak_1_resz Távozzon csak. Pucspucspucs?
magnamater
2015. október 26. 14:56
Lehetséges, hogy Németországban lassan rendbe jönnek a dolgok, a baj Brüsszelben van - ostobán tehetetlen a vezetés és gonoszul erőszakos- nem tudja megállítani a migránsok áradatát, de még mindég bele tud marni a magyarokba. Már Mózes idejében így volt - rá lehetett tenni a bűnöket a bűnbak fejére, de a bűnözés nem szűnt meg tőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!