Clinton és Trump nagyot nyertek, Rubio kiszállt a versenyből

2016. március 16. 07:42

Öt államban tartottak kedden előválasztásokat. Hillary Clinton mindenhol nyert vagy vezet, Donald Trump ötből négyet behúzott, John Kasich pedig elvitte saját államát, Ohiót. A győzni Floridában sem tudó Marco Rubio úgy döntött, kiszáll a versengésből.

2016. március 16. 07:42

Az öt amerikai szövetségi államban megtartott keddi előválasztások eredményei az előrejelzéseket igazolták: Clinton négy államban diadalmaskodott, Trump nagyot nyert Floridában, de övé Illinois, Észak-Karolina és Missouri is, Ohióban Kasich győzött, Marco Rubio pedig kiszállt a Fehér Házért folytatott küzdelemből.

Hillary vitte, amit lehetett

Triumfált a demokrata pártiak elnökjelölt-aspiránsa, Hillary Clinton a keddi előválasztásokon, megnyerte Illinois-t, Ohiót, Észak-Karolinát és Floridát, s meggyőző vezető helyzetbe került ahhoz, hogy ő legyen az első nő az amerikai történelemben, akit egy nagy párt elnökjelöltjéül választ.

Hillary Clinton óriási győzelmét Ohióban és Floridában az első elemzések csapásként értelmezik Bernie Sanders vermonti szenátor számára. A keddi előválasztási eredmények ugyanis megerősítik és hitelesítik eddigi érvelését, miszerint ő a legalkalmasabb elnökjelölt a Demokrata Pártban. A közvélemény-kutatási eredmények szerint a szavazók Sanders politikáját ugyan tisztességesnek tartják, de realistának Clintonét. Clinton győzelméhez nagyon nagy arányban járultak hozzá az afro-amerikai szavazók, akiknek körében a Clinton-házaspár mindig is nagy népszerűségnek és megbecsülésnek örvendett.

Rubio kiszállt, Cruz és Kasich versenyben Trump ellen

A republikánus táborban Donald Trump megerősítette pozícióit, ám vesztett Ohióban, ahol John Kasich ohiói kormányzó az első győzelmét aratta az előválasztási folyamatban, és nagyon szoros küzdelmet vívott Ted Cruzzal Missouri államban. Missouriban végül is, alig pár tizedszázalékkal, Trump győzött. Marco Rubiónak nem sikerült támogatást szereznie a saját államában, Floridában sem – itt is Donald Trump győzött, méghozzá nagyon nagy arányban –, ezért a floridai szenátor be is jelentette, hogy felfüggeszti a kampányát, abbahagyja a Fehér Házért folytatott harcot.

A győzelem éjszakáján, Floridában, Trump diadalittasan mondta híveinek: „Micsoda elképesztő este volt!” Valóban: a republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül immár egyedül neki van reális esélye arra, hogy még a júliusi elnökjelölt-állító országos konvenció előtt megnyerje az elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegátust.

Ohióban elszenvedett veresége azonban várhatóan tovább élteti a jelöltségét ellenző republikánus pártelit tagjaiban a reményt, hogy a konvención még megakadályozhatják a jelöltségét. A kampány folytatódik – ezt John Kasich, ohiói kormányzó, a versenyben maradt három elnökjelölt-aspiráns egyike, jelentette ki kedden este, miután saját államában megnyerte az előválasztást.

Fotó: Gage Skidmore

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2016. március 16. 11:32
A szomorú, hogy előre lehetett látni ezt, és a végeredményt is. Trump Clintonnak kedvez, mert esélye sem lesz ellene. A kemény dumái tetszenek a repi szavazótábornak, csak éppen a fehérek már kisebbségben vannak. Innentől csak néger, spanyol, buzi témákkal lehet nyerni majd. USA-nak vége, de mire kiderül, még 100 év.
ThunderDan
2016. március 16. 11:00
Egyébként nem árt néha kitekintetni Magyarországról... annyit van szidva (sokszor jogosan) a hazai politikai rendszer, kultúra, személyi felhozatal, hogy néha érdemes szembesülni azzal, hogy mekkora bajok vannak ilyen téren még olyan bezzegországokban is, mint az USA. (Vagy ugye ott volt pár napja a szlovákiai választás, ahol plasztikusan kidomborodott az arányos listás szavazás - ami után itt sokan áhítoznak! - minden nyűge és hátrányos következménye...)
George Soros 2.0
2016. március 16. 09:26
Hillary nyer. Trumpot z még sajat kozege is akadalyozza. Gazdagok nem szeretnék a valtozast megszokta a wall street h ők diktalnak. Ezert kap ki Sanders is.
kuwiq
2016. március 16. 09:24
Egy hisztérika, vagy egy bohóc. Cosdás alternatívák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!