A Fidesz elfelejtette, hogy ők is fogadtak el Migrációs Stratégiát

2016. április 23. 14:12

A Magyar Idők után most a fideszes Németh Szilárd vette elő a Gyurcsány-kormány migrációs stratégiájának tíz évvel korábbi tervezetét. A lap és a politikus szerint ez azt bizonyítja, hogy az MSZP-nek már 2007-ben volt „betelepítési terve” és azóta is a bevándorlás pártján áll. A Fidesz 2013-as, kísértetiesen hasonló tartalmú Migrációs Stratégiájáról viszont mintha mindenki elfelejtkezett volna, pedig tavaly még Kovács Zoltán szerint is nyilvánvaló volt, hogy módosítani kell.

2016. április 23. 14:12
Pintér Bence

Pénteken írt cikket a Magyar Idők nevű, vállaltan kormánypárti lap a Gyurcsány-kormány közel tíz éves migrációs stratégia-tervezetéről, „A baloldal már tíz éve várja a migránsokat” címmel. „A hiányszakmák feltöltése migráns munkavállalókkal, amnesztia az illegális bevándorlók egy részének, kvóták, az uniós bevándorlásbarát politikához történő igazodás” – így foglalta össze a lap a tervezet legfőbb pontjait, amely szerintük megmagyarázza, hogy a baloldal miért képviselt „a társadalom jelentős többségének véleményével ellentétes álláspontot” migrációügyben.

Szombaton Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke egészen odáig ment, hogy ez alapján megállapította: „az MSZP-nek már 2007-ben volt egy betelepítési terve és azóta is a bevándorlás pártján áll, befogadó migrációs politikájával tehát még Brüsszelt is megelőzte”. A Magyar Idők cikkére hivatkozó országgyűlési képviselő kifejtette, a Gyurcsány-kabinet kilenc éve egy nem nyilvános kormányelőterjesztésben arról értekezett, hogy Ázsiából és Afrikából betelepítéssel lehetne megoldani a magyarországi demográfiai- és munkaerő-piaci problémákat.

Németh szerint a magyar baloldal emiatt nem támogatta eddig az illegális bevándorlás elleni védekezést, továbbá ez magyarázza azt is, hogy most miért akadályozzák az alkotmány terrorfenyegetettség miatti módosítását, valamint a kötelező betelepítés ellen indított népszavazást.

Eközben a Fidesz Migrációs Stratégiájában közel ugyanez áll

Két évvel ezelőtt cikkben foglalkoztunk a Mandineren az Orbán-kormány által 2013-ban elfogadott Migrációs Stratégiával, mivel a témával akkoriban foglalkozni kezdő miniszterelnök szembemenni látszott az ebben a dokumentumban lefektetett alapelvekkel. A Belügyminisztérium által készített, kormány által elfogadott, Orbán Viktor által aláírt dokumentum a harmadik országból származók migrációjával kapcsolatban úgy fogalmaz: „nemzetgazdasági, valamint demográfiai indokokból is szükséges élénkíteni az országba gazdasági céllal, keresőtevékenység folytatásával, valamint tudásalapú migráció érdekében beutazók körét és számát”.

Az Orbán-féle dokumentum a Magyar Idők által ismertetett Gyurcsány-féle koncepcióhoz hasonlóan leszögezi, hogy Magyarország támogatja a legális migráció minden formáját, illetve vállalja, hogy „hatékony kommunikációval elősegíti, hogy a társadalom tagjai hiteles információhoz jussanak a migrációs folyamatokról, és ezáltal csökkenjenek az e folyamathoz kapcsolódó előítéletek”. A III/4.-es pont a „Befogadó ország képének kialakítása, megerősítése” címmel különböző jogi és gyakorlati ösztönzők bevezetését javasolja, mellyel elő lehetne segíteni a Magyarországra irányuló migrációt. Az Orbán-kormány Migrációs Stratégiája egyúttal hivatkozik a 2008-ban elfogadott külpolitikai stratégiára, mikor azt írja: „a hazai népességfogyás és alacsony foglalkoztatottság mellett a növekedést, az újraelosztást, a nyugellátás fenntarthatóságát a képzett munkaerő ellenőrzött bevándorlása is segítheti”.

Szintén ebben a dokumentumban áll a következő passzus.: „Bár továbbra is fontos a magyar munkaerő védelmét biztosítani, hazánk gazdaság és munkaerőpiaci igényeit alapul véve, ugyanakkor különös tekintettel a magyar munkaerő egyes szektorokban fokozottabban jelentkező kivándorlására, szükséges a további migráns munkaerő fogadása. Ez főként a szakképzett és szakképzetlen fizikai, valamint a felsőfokú szellemi munkaköröket érinti, ezekben a szegmensekben mutat növekvő tendenciát az egyes munkaerőpiaci szektorokban fellépő tartós hiány.

Az Orbán-kormány Migrációs Stratégiája azt is megállapította, hogy Magyarország nem befogadó társadalom, és hogy ezen változtatni kell: „Eltekintve egyes szórványos és kizárólag pályázati forrásokra támaszkodó kezdeményezésektől, nincs elégséges, a befogadó társadalmat célzó, a bevándorlásról, a Magyarországon élő harmadik országbeli közösségekről, állampolgárokról és azintegrációjukról, a kultúrák közötti párbeszédről szóló tájékoztató tevékenység sem. A magyar média nem minden esetben ad objektív és megalapozott tájékoztatást a harmadik országbeli állampolgárok bevándorlásának és társadalmi beilleszkedésének kérdéséről és magukról az állampolgárokról.

Ez a stratégia még ma is érvényben van

Ellentétben a Magyar Idők által ismertetett, Gyurcsány-kormány alatt tervezett stratégiával, az Orbán-kormány Migrációs Stratégiáját elfogadták, és ráadásul a mai napig változatlan formában van érvényben. Tavaly június végén kerestük ez ügyben Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki akkor elmondta: a hosszú hónapok, évek alatt kimunkált stratégia „felfogását maga a valóság, az élet írta felül”.

Mikor arról kérdeztük, módosítják-e a stratégiát, Kovács azt mondta: „Nyilvánvalóan módosítani kell. A kormány erre egyelőre nem adott formális utasítást, de valamely következő kormányülésen erre sor kerül majd. Most a közvetlen kár-, és veszélyelhárítással foglalkozunk.” A Gyurcsány-féle koncepcióhoz kísértetiesen hasonlító stratégia azonban azóta is változatlan formában érvényben van – bár úgy tűnik mind a kormánypárti sajtó, mind a kormánypárt vezető politikusai meg is feledkeztek róla.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
adam
2022. január 10. 21:22
Oly mindegy, látva kormány intézkedéseit, és az ellenzék kapcsolt vonyítását.
gwrf
2022. január 10. 21:21
Mich-et, Zakart, Békanászt stb látva mindig az az érzésem, hogy Németh Szilárdot klónozták.
pemete jakab
2022. január 10. 21:21
Fidesz, a nagy nemzetmegmentő a legnagyobb nemzetáruló. Csupán politikai marketing számára a nemzet. Mert tudjuk: Csak a Fidesz! Minden más mellékes.
avmanster
2022. január 10. 21:21
kik írták ezt a stratégiát? személy szerint kik? ugyanazokat a neveket találjuk meg, mint akik Gyurcsány kormány számára írták hasonló tartalmú anyagot. egy belügyminisztériumi háttérintézményben kormányról-kormányra átmentik magukat. ezért van igaza Lázár Jánosnak abban, hogy fel kell számolni a minisztériumi háttérintézményeket. nincs szükség rájuk, ráadásul károsak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!