Kvótareferendum: nem foglal állást az Amnesty

2016. szeptember 20. 17:26

Vezetője szerint mindössze tájékoztat az Amnesty International Magyarország a kampányban, amellyel a Fidelitas szerint „hadjáratot” folytatnak a kvótareferendum ellen. Jenei Orsoly elmondta: csak hiteles és ellenőrzött forrásokból származó információkat tesznek közzé, amelyek alapján mindenki eldöntheti, hogy mit csinál október 2-án.

2016. szeptember 20. 17:26

Az Amnesty International (AI) nem foglal állást a népszavazási részvétel vagy szavazás tekintetében, mindössze azért indított tájékoztató kampányt, hogy a választásra jogosult magyar állampolgárok megismerhessék a népszavazással és a menekültekkel, menedékkérőkkel kapcsolatos legfontosabb információkat és tudnivalókat - reagált az AI Magyarország igazgatója a Fidelitas közlésére kedden az MTI-nek.

A Fidesz ifjúsági szervezetének országos alelnöke, Szabó Krisztián még vasárnap közölte azt az MTI-vel: arra kérik az AI-t, fejezze be a kvótareferendum elleni „hadjáratát”, ne vezessék félre a választókat és álljanak ki Magyarországért

#TudjMegTöbbet

Jeney Orsolya, az AI Magyarország igazgatója levélben fordult a Fidelitas két vezetőjéhez, ennek másolatát kedden az MTI-hez is eljuttatta a civil szervezet. Ebben az igazgató azt írta, #TudjMegTöbbet kampányuk keretében hiteles és ellenőrzött forrásokból származó információkat tesznek közzé, amelyek alapján mindenki eldöntheti, hogy mit csinál október 2-án. Ezek alapján nem világos számukra, hogyan is „támadják a népszavazást”.

Jeney Orsolya kitért arra: Brüsszel jelenlegi terve kapcsán érdemes pontosítani, hogy valóban létezik az Európai Bizottságnak egy javaslata, amelynek alapján ha egy országban az előre meghatározott számnál nagyobb mennyiségben adnak be menedékkérelmeket, akkor automatikusan áthelyeznék az embereket más uniós országokba, egészen addig, amíg a kérelmek száma le nem csökken. Tehát a javaslat tartalmaz két korlátot: csak akkor lép életbe, ha meghatározott számnál nagyobb mennyiségben adnak be kérelmet, illetve addig tart, amíg a kérelmek száma a meghatározott szám alá csökken.

Nem arról van szó tehát, hogy minden menedékkérőt felső korlát nélkül „szétosztanának” - közölte a civil szervezet igazgatója. Hozzátette: ez csak egy javaslat, ráadásul Jean-Claude Juncker bizottsági elnök pozsonyi csúcson elmondott beszédében valószínűsíthetően arra utalt, hogy az intézkedést nem fogják elfogadni.

Jeney: Köln után is kiálltunk a nőkért

Azzal összefüggésben, hogy a Fidelitas alelnöke arra szólította fel az AI-t, hogy szeretnék, ha a migránsok által elkövetett zaklatásokkal is foglalkoznának, Jeney Orsolya azt írta: a szervezet mindig kiállt és mindig ki fog állni a nők emberi jogainak megsértése ellen, s a kölni események kapcsán is így tettek. Nyilvános közleményben szólították fel a hatóságokat, hogy vonják felelősségre a támadókat, és módosítsák a jogszabályokat annak érdekében, hogy azok nagyobb védelmet nyújtsanak a nőknek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy védjék meg a menekülteket és bevándorlókat a rasszista, idegengyűlölő erőszaktól, amely a támadások miatt érhetik őket.

Jeney Orsolya megjegyezte: minden etnikai csoporton, társadalmi rétegen és lakóhelyen belül hasonló arányban találkozunk bántalmazókkal és áldozatokkal, „vagyis nem igaz az a megállapítás, hogy a menekültek, bevándorlók nagyobb veszélyt jelentenének a nőkre”. Szerinte ezt sugallni nem tisztességes, és csak az amúgy is megbélyegzett és kiszolgáltatott emberekkel szembeni előítéletet növeli, miközben elfeledkeznek arról, hogy éppen a menekülő nők és lányok az egyik legkiszolgáltatottabb réteg, akiket útban Európa felé és Európában is rendszeresen zaklatnak, bántalmaznak és megerőszakolnak.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. március 26. 17:58
"vagyis nem igaz az a megállapítás, hogy a menekültek, bevándorlók nagyobb veszélyt jelentenének a nőkre” A statisztika ennek az ellenkezőjét bizonyítja.
yndi
2016. szeptember 28. 22:53
Nem vontam kétségbe, hogy jogod van véleményt nyilvánítani. Csak azt nem hiszem, hogy bármi értelme volna, hogy véleményt nyilváníts, ha puszta gyűlölködésből, címkézésből, sértegetésből áll a véleménynyilvánításod, és semmiféle érv vagy érdemi információ nincs benne.
yndi
2016. szeptember 27. 13:50
Ó, nem, európaiak soha nem követnek el bűncselekményt kiszolgáltatott földönfutókkal szemben. Uggyankérem. Hogyan is tennék, amikor még az is távol áll tőlük, hogy gyűlölettel és utálkozással fogadják őket.
yndi
2016. szeptember 27. 13:50
Te aztán tudod, mert te meg a szexuális bűncselekmények statisztikáinak szakértője vagy. Esetleg megoszthatnád őket velünk is. Ja, hogy neked sincs fingod sem róluk, ahogy a többi okostojásnak sem ezen a fórumon, mert neked sincs szükséged tényekre ahhoz, hogy emberek ezreit gyalázd? Akkor bocsi, nem szóltam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!