Újabb egyetemi oktatókat tartóztattak le Törökországban

2016. november 18. 09:31

Folytatódnak a törökországi tisztogatások: most a Yildiz Műszaki Egyetem 103 oktatója ellen adtak ki elfogatóparancsot. Az Anadolu beszámolója alapján 73 embert már őrizetbe is vettek, köztük docenseket, adjunktusokat és kutatási asszisztenseket. Azzal gyanúsítják őket, hogy fegyveres terrorszervezet tagjai.

2016. november 18. 09:31

Elfogatóparancsot adott ki pénteken egy török ügyészség a Yildiz Műszaki Egyetem 103 oktatója ellen a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Az isztambuli székhelyű intézmény állami kézben van, oktatóinak száma a legutóbbi saját kimutatás szerint 1736. Az Anadolu beszámolója alapján 73 embert már őrizetbe is vettek, köztük docenseket, adjunktusokat és kutatási asszisztenseket. A hatóságok az érintettek irodáját és lakását is átkutatták.

Azzal gyanúsítják őket, hogy fegyveres terrorszervezet tagjai. Néhányan feltehetően még azt a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő alkalmazást is használták, amelyről a török vezetés azt állítja, hogy szerepet játszott a hatalomátvételi kísérlet koordinációjánál. Ankara az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok által kiépített nemzetközi hálózatot teszi felelőssé az összeesküvésért. A hivatalos török álláspont értelmében a mozgalom terrorszervezet, amely hosszú évek alatt szivárgott be az állami és a magánszférába. A folyamatban Gülen állítólag saját alapítványaira, iskoláira, vállalkozásaira, biztosítótársaságaira, illetve médiaérdekeltségeire támaszkodott.

A kormány a puccskísérlet után rendkívüli állapotot hirdetett az országban és átfogó vizsgálatokat indított. Ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a hatalom arra használja fel a helyzetet, hogy ne csak az összeesküvőkkel és támogatóikkal számoljon le, hanem mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat. A nyomozások a haderőn túl kiemelten érintik az igazságügyi szektort, az oktatást és a médiában dolgozókat.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogd a pénzt és kuss
2016. november 18. 11:00
üldözési mániás barom.
noMores
2016. november 18. 10:08
Orbán figyeli legjobb barátját, sokat tanulhat még tőle...
Fahrenheit 451
2016. november 18. 09:50
"a hatalom arra használja fel a helyzetet, hogy ne csak az összeesküvőkkel és támogatóikkal számoljon le, hanem mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat. A nyomozások a haderőn túl kiemelten érintik az igazságügyi szektort, az oktatást és a médiában dolgozókat." ismerős...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!