Kaliforniának köszönheti Hillary Clinton az összes pluszszavazatot

2016. december 18. 18:04

Ha kivennénk az Amerikai Egyesült Államok tagállamai közül Kaliforniát, amit demokrata dominanciája miatt egyre gyakrabban egypárti állammnak neveznek, akkor 1,4 millió szavazattal Trumpnak lenne szavazattöbbsége a választásmatek kedvelőinek gondolatkísérlete szerint. Hillary Clinton 2,8 milliós szavazattal kapott többet szövetségi szinten, ami jóval kevesebb, mint a kaliforniai különbség, ahol 4,3 milliós szavazattöbbsége van a demokrata jelöltnek.

2016. december 18. 18:04

Ugyan Donald Trump a novemberi amerikai elnökválasztás nyertese, akiről a napokban szavaz az elektori kollégium, ám Hillary Clintonra 2,8 millióval többen szavaztak: Trump majdnem 63 millió, Clinton majdnem 66 millió szavazatot kapott. Viszont mivel az amerikai választásoknál az számít, hogy ki nyer több államban, ezért mégis Trump a nyertes.

Az Inventor’s Business Daily azt írja: Hillary Clintonra Kaliforniában 4,3 millióval szavaztak többen, mint Trumpra. Hillary 61,5 százalékot kapott az államban, ami kb. 8,7 millió szavazatot jelent, Trump pedig 31,5 százalékot, ami körülbelül 4,5 millió szavazat (lásd a New York Times Kaliforniára vonatkozó adatait).

Kaliforniában idén nem indult republikánus jelölt a szenátori tisztségért, a választók két demokrata jelölt közül választhattak. Számos választókerületben pedig nem volt republikánus induló a kaliforniai törvényhozás helyeiért.

Az államban 2008 és 2016 között 1,1 millióval nőtt a regisztrált demokrata, és 400 ezerrel csökkent a regisztrált republikánus választók száma. Kaliforniát egyre többször hívják a médiában „egypárti államnak”

A lap szerint ha Kaliforniát nem számolnánk, akkor a választást 1,4 millió szavazattal Trump nyerte (58,4 millió, szemben az 57 millióval volna.

A lap levonja a következtetést: ebből is látszik, hogy azért van az elektori kollégium, hogy megakadályozza azt, hogy a regionális favoritok dominálják az egész országot.

Kaliforniának van a legtöbb, 55 elektora az 538 tagú elektori testületben. Trumpra a hagyományok szerint 306, Clintonra 232 elektor kell, hogy szavazzon majd a december 19-, hétfői szavazáson, ugyanakkor számos közéleti személyiség és celeb biztatja arra az elektorokat, hogy szavazzanak a lelkiismeretük szerint, és kötelességükkel ellentétben ne Trumpra voksoljanak.

 

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurcsányi
2016. december 19. 23:51
Akkor most Kalifornia le fog válni az USA-tól?
egy_csesze_kave
2016. december 19. 11:52
Kicsit bonyolultabb lesz az, minthogy a "féreg mexikóiak+esetleg zsidók ikszelték Hillaryt". 15,09% olyan szavazat volt, ami valamelyik jelölt győzelme felett alakult, amire kvázi nem volt már szükség a győzelemhez az adott államban, ez 19,362,842 voks volt, ebből 11M esik HRC-re, 8,3M DJT-ra. Az államok, államcsoportok megfelelő összeválogatásával bármikor igazzá tehető a fenti kijelentés bármely jelöltre, bármely csoport kinevezhető bármilyen bűnbakká (mindkét oldalon). Ha countylevel adatokkal megyünk, méginkább leszűkíthető, hogy "kik nem mentek el" / "kik fordultak át". Szóval ez propagandának kicsit gyenge.
atila68
2016. december 19. 09:43
Kalifornia az USA Dohány utcája.
states
2016. december 19. 06:55
A büdös komcsi reflexek mindenhol a világon egyformák. Pofáznak a demokráciáról, hivatkoznak rá, aztán ha nem kedvez nekik, akkor beleszarnak. Az elektori rendszer azért van, mert az állam neve Egyesült Államok, nem pedig Egyesült Állam. Ugye milyen egyszerű a magyarázat, internácikáim?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!