Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A vesztes-vesztes játszma

2016. december 08. 15:00

Mikor is szakadt meg a folyamat? Mikor is romlott el a magyar-román-viszony országaink között, de országon belül is? Mert elromlott, kár lenne ezt tagadni.

2016. december 08. 15:00
Markó Béla

Vagy meg kellene próbálni mégis folytatni, ami jónéhány éve abbamaradt? Lehet magyarázgatni, hogy ki a hibás ezért, ám a levét mi isszuk: leszedik a zászlóinkat, betiltják a feliratainkat, és így tovább... December 11-én parlamenti választások lesznek Romániában, és várhatólag véget ér az úgynevezett technokrata – szakértői (?) – kormány egyéves csetlése-botlása. De mi lesz utána? Kik alakítanak kormányt? A minden bizonnyal legtöbb szavazatot szerző, magát baloldalinak mondó Szociáldemokrata Párt? Vagy a néhány éve jobboldalra átigazolt Nemzeti Liberális Párt, együtt a frissen megjelent, „civil” politikát hirdető, erősen populista, erősen programtalan (akárcsak a többiek), erősen kétes gyökerű Szövetség Románia Megmentéséért mozgalommal? És van még egy-két kisebb párt, amelyek átléphetik a küszöböt. Mi csak azt kívánhatjuk, hogy ne más, az RMDSZ kerüljön „királycsináló” helyzetbe, és akkor sem lesz könnyű eldönteni, hogy mi a jó. Ugyanis a tét óriási. Nem csupán arról van szó, hogy a konfrontatív – mondjuk ki: Európának ebben a részében robbanásveszélyes – etnikai viszony helyett vissza kellene hozni legalább ezt a két országot, Romániát és Magyarországot a tárgyalóasztalhoz, hanem ennél is fontosabb kihívás, hogy mi magyarok csak egy nyitott, átlátható parlamenti demokráciában tudunk új jogokat elfogadtatni, illetve megvédeni azt, amit eddig alkotmányba és törvénybe foglaltunk. Egy autoritárius nemzetállamban, ahol nem a parlament hozza meg a legfontosabb döntéseket, semmi esélyünk. Kérdés, hogy a magyar szavazók látják-e ezt a tétet, érzik-e, hogy akár az egész térség szempontjából – ne szégyelljük a pátoszt! – sorsfordító lehet a választások eredménye.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kampman
2016. december 09. 16:07
"Mikor is romlott el a magyar-román-viszony országaink között, de országon belül is?" Soha nem volt jó viszony. Amióta létrejött Románia (1862) az egyik első számú külpolitikai céljuk Erdély megszerzése volt, Magyarországnak pedig Erdély megtartása (illetve később visszaszerzése). A történetet pedig innentől kezdve mindenki ismeri. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne legalább egy fogcsikorgatós, kvázi békés viszony a két ország között, olyan mint ami az utóbbi 70 évben volt, (mert hiányzik a francnak egy újabb háború) de hagyjuk már azt az ábrándos közhelyet, hogy "ó, hol romlott el?" Sehol, már az elején ilyen volt és ilyen is marad.
Antigoné
2016. december 09. 10:29
Nekem egy ilyen semmi ember ne beszéljen megbékélésről, aki az első sorból nézte, amint a magyar (!) Szent Király Szövetség találkozóját Marosszentkirályon román(!) népi tánccal kellett indítani. A helyi RMDSZ vezető pedig sírva rohant ki a teremből.
Bokros Birka
2016. december 09. 07:06
Béluska akkor romlott meg a viszony amikor Ti vérbő internacionalista kommunisták megbuktatok. Véget ért Kádár meg Ceaușescu smárpartija, illetve legfőképp amikor Téged is seggbe teremtettek az RMDSZ-ben.
Text adósság
2016. december 09. 06:46
Nem lenne akkor sem sokkal jobb a viszony ha Magyarország annektálta volna Romániát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!