Felülbírálta egy bíró Trump beutazási korlátozását

2017. február 04. 21:48

Az egész Egyesült Államok területén felfüggesztette egy seattle-i bíró Donald Trump amerikai elnök azon rendeletét, melyben megtiltotta több muszlim országból az USA-ba való beutazást. Trump kiakadt a döntésen, felülbírálná az őt felülbíráló bírót.

2017. február 04. 21:48

Egy seattle-i szövetségi bíró pénteken az egész országban felfüggesztette Trump rendeletének végrehajtását.

James Robart – akit az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki –elutasította a kormány jogi képviselőinek azt az érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet. A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. A bíró igazat adott nekik.

Tényeket, ne fikciót

Bob Ferguson, Washington állam főügyésze közölte: a bírói döntés azonnali hatállyal felfüggesztette a rendelet végrehajtását az Egyesült Államok területén. Hozzátette: „A mai napon győzött az alkotmány. Senki sem áll a törvény felett, még az elnök sem”. Donald Trump rendeletének kulcselemeit több szakértő is alkotmányellenesnek tartja.

James Robart bíró rendelete addig hatályos, amíg a bíróság mérlegeli, hogyan folytatódjon az ügy.

Az Index arról ír: a bíró igazat adott Washington és Minnesota államoknak, egyben vitathatónak nevezte, hogy Trumpék a 2001. szeptember 11-i merényletekkel indokolták az intézkedést. A szövetségi bíró rámutatott arra: nem követtek el támadásokat a hét országból származó egyének az Egyesült Államokban. A 2001-es merényleteket többségükben szaúd-arábiai állampolgárok követték el, Szaúd-Arábia azonban nem szerepel a beutazási tilalommal sújtott országok között. Robart úgy fogalmazott: ahhoz, hogy Trump rendelete alkotmányos legyen, tényekkel kell alátámasztani, nem pedig fikcióval.

Trump: Baj van

„Ha egy ország nem szabhatja meg, hogy ki léphet ki és be, és ki nem, különösen biztonsági okokból, akkor nagy baj van” – írta még Trump az egyik népszerű mikroblog oldalon.

„Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, amely gyakorlatilag elveszi az országtól a bűnüldözést, nevetséges, és felül lesz bírálva!” – bírálta az igazságszolgáltatás döntését Trump.

„Érdekes, hogy egyes közel-keleti országok egyetértenek a tilalommal. Ők tudják, hogy ha bizonyos embereket beengednek, abból csak halál és pusztulás lesz” – tette még hozzá az amerikai elnök.

(MTI; Index)

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2017. február 05. 20:54
Végig olvasva: Jobbos tesóknak nagyon fáj a törvény és hogy nem lehet csak úgy odabaszni akárkinek. Ellenben elvárják, hogy csen rend fegyelem legyen de leginkább személyesen szeretnének néhány ügyet intézni. Ugyan akkor nem zavarja őket pl., hogy a felcsúti pondró fényes nappal kirámolja az országot és a hazudozás is kéjérzést okoz nekik.
tango47
2017. február 05. 15:45
Vicces országgá vált az USA, ha egy szaros bíró felülbírálhatja az elnököt. Itt már megint a "farok csóválja a kutyát" - esete áll fenn.
Senye Péter
2017. február 05. 11:32
Közeleg az idő, mikor a 'fékek és ellensúlyok' működésképtelenné tesznek egy államot.
haaszkristof
2017. február 05. 09:19
Valahogy így működik a súlyok és ellensúlyok rendszere egy demokráciában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!