A csehekkel és szlovákokkal szövetkezik Németország

2017. április 03. 16:20

Csehország és Szlovákia vezetőivel találkozott Angela Merkel német kancellár. Berlin erősítené a kapcsolatait a V4 két középső tagjával.

2017. április 03. 16:20

Tovább erősítik a német-cseh-szlovák háromoldalú együttműködést – jelentette be Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben a cseh és a szlovák kormányfővel folytatott megbeszélése után.

A kancellár a német-csehszlovák szomszédsági szerződés aláírásának 25. évfordulója alkalmából tartott találkozó után elmondta: mindenekelőtt a gazdasági minisztériumok, a tudományos kutatás területéért felelős tárcák, a kutatóintézetek és a gazdasági érdekképviseletek körében mélyítik el az együttműködést. 

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök hozzátette: a három ország Európa ipari központjának részét és az autóipar gerincét alkotja, ezért nagyon fontos az együttműködés az elektromobilitás és a termelés digitalizációjának területén.

Robert Fico szlovák miniszterelnök kiemelte: kormányának célja, hogy Szlovákia 2020-ra elérje az EU régi tagállamai életszínvonalának 85 százalékát.

(MTI)

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2017. április 04. 17:12
blikk: Döbbenetes hír jött: Ultimátum Magyarország ellen, kizárhatnak minket az EU-ból ma 12:15 Európai Unió Magyarország kvóta kizárás Ki akarnak minket zárni? / Illusztráció: Northfoto Ki akarnak minket zárni? / Illusztráció: Northfoto 3784 48 Blikk-összeállítás A The Times című konzervatív brit napilap értesülése szerint Franciaország, Németország és 21 más EU-tagállam még az idén olyan ultimátumot intéz Magyarországhoz és Lengyelországhoz, amelynek értelmében vagy elfogadják a migránsok rájuk jutó áttelepítési kvótáját, vagy távoznak az Európai Unióból. Hirdetés A brit lap online kiadásán kedden megjelent cikk név nélkül idéz egy magas rangú diplomáciai forrást, aki a hat alapító tagállam egyikét képviseli. A The Times idézete szerint a diplomata azt mondta, hogy a két országnak "választania kell: vagy részesei az európai rendszernek, vagy nem". Az EU-t nem lehet zsarolni, az egységnek ára van - tette hozzá. Az idézett diplomata közölte: az EU bízik abban, hogy az Európai Unió bírósága jóváhagyja a kvótarendszert, és akkor Magyarországnak és Lengyelországnak is tartania kell magát a döntéshez, ellenkező esetben "pénzügyi és politikai következményekkel egyaránt számolniuk kell". "Nincs többé kimaradási lehetőség, nincs többé olyan, hogy egyik lábunk bent, a másik kint. Ebben nagyon kemények leszünk" - idézi a diplomatát a brit lap. A The Times értesülése szerint a többi EU-tagállam ősszel készül erőteljesen felvetni az egység kérdését a két országnál, akkor, amikor már javában tartanak Nagy-Britanniával a kilépési tárgyalások
beflower56
2017. április 04. 06:46
Az idióta magyar politika vesztébe vezeti az országot.A szuverenitás forszirozásának semmi értelme,hiszen a magyar gazdaságot egy nap alatt a szőnyeg alá lehet söpörni a külföldi cégek nélkül.Mi a külföldön élők az otthoniak támogatására éves szinten többet küldünk haza,mint a sokat emlegetett Eu támogatások.Ebből a kettőből él az ország.Az árvalányhajas kalapot meg lengessék csak az önállóságot kivánók majd akkor is ha nem lesz aki fizesse őket!Az Orbán kormány egyetlen helyes irányú politikai lépése a migráns politikájuk,de ez hosszútávon édes-kevés,sajnos...
noMores
2017. április 03. 22:33
Velunk nem: a diplomaciank a beka segge alatt van. Ket focista majom iranyitja a magyar diplomaciat. Egy arrogans robotkutya meg egy taho
Pelikánkutyája
2017. április 03. 22:31
Ne legyenek illúzióink. "Oszd meg (vedd meg) és uralkodj"- ősi hatalmi elv. "Drang nach Osten" a német politika célja Szt. István óta. Ezt az Árpádok nyugati kultúrával, de az ország szuverenitását mind nyugat, mind Bizánc felé zseniálisan és ha kellett erővel megoldották. A németek keleti terjeszkedéséhez legközelebb Csehország (korlátozott önállóságú német választófejedelem) és Szlovákia van - tőkeileg, piacilag már megvéve. Lengyelország mérete és történelmi tapasztalata okán meglehetősen önálló de nem igazán kiszámítható mozgású. Magyarország pedig Mohács óta, Habsburgilag bekebelezve - különösen megcsonkítva- "kompország". Ráadásul 1920 óta körülvéve "baráti" nacionalista országokkal. Így kell egyensúlyozni. Különösen hogy a komp természeténél fogva örökké billeg, néha -gyakran - mindenféle idegenek kérdés nélkül óhajtanak rajta átvonulni, amiben köszönet még nem volt. De hát ha belül sem sikerül legalább egy nemzeti minimumra jutni ...( amitől kormányonként jobbra-balra azért el lehetne billegni). Erre tessünk csomót kötni vagdalkozás nélkül, józanul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!