Cseh kormány: A migránskvóta működésképtelen

2017. július 26. 17:53

Az uniós migrációs kvótarendszer működésképtelen Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerint. Csehország ugyanakkor kitartóan szorgalmazza az EU külső határai védelmének a megerősítését

2017. július 26. 17:53

A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán  arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

A brüsszeli testület közölte, hogy úgynevezett indokolással ellátott véleményt küldött az ügyben a magyar, a lengyel és a cseh kormánynak, ami az eljárás második szakaszát jelenti. „Ez év júniusáig a menekültek áthelyezésének sikeressége mindössze 15 százalékos, s a kvóták teljesítésével a tagállamok többségének problémái vannak” – olvasható Sobotkának a cseh kormány honlapján nyilvánosságra hozott kommentárjában. A miniszterelnök szerint az áthelyezett migránsok alacsony száma egyértelműen azt jelzi, hogy a kvótarendszer megvalósítása a gyakorlatban is meghiúsult. 

Érthető hang

„A migrációs válság kezdete óta a Cseh Köztársaság világos és érthető hangon beszélt. Kiemelt feladatnak tartjuk a működőképes intézkedések megvalósítását, amelyek az illegális tömeges migráció problémájának tartós megoldásához vezetnek és szavatolják az európai országok állampolgárainak biztonságát” – szögezte le a cseh kormányfő.

Bohuslav Sobotka rámutatott: Csehország kitartóan szorgalmazza az EU külső határai védelmének a megerősítését, hogy a szövetség már a határain képes legyen megállítani az illegális bevándorlást.

Jogsértési eljárás

Az EB júniusban indította meg a jogsértési eljárást a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó mechanizmus ügyében, amelyet az uniós tagországok belügyminiszterei minősített többségi szavazással, mások mellett Csehország és Magyarország ellenkezése dacára fogadtak el 2015 szeptemberében.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország az ismételt felszólítások ellenére továbbra is megszegi a tanácsi határozatokból eredő kötelezettségeket. A három országnak mostantól egy hónapja van arra, hogy lépéseket tegyenek jogi kötelezettségeik teljesítése érdekében, különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat. 

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. július 27. 06:35
Puff neki a V4-ek köszönik jól vannak! ( A megosztási kísérlet kudarcot vallott)
zakar zoltán béla
2017. július 26. 20:05
A bürokraták, az IMF, no meg a Világbank GÉPVISELŐLYI MIT SZÓLNÁNAK EGY KISGULÁGNYI KIRÁNDULÁSSAL, 6 havy SZTYEPPFELTÖRÉS IVAN GYENYISZOVICCSAL! STRAUSSA KAKAKAKÁN- LGARDE...
Mutimi
2017. július 26. 18:20
"különben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat. " Forduljon. Tucatszám van ilyen. Inkább azon gondolkodnának, hogyan kellene védeni a külső határokat. Az esetleg még megoldás is lenne.
Gyéressy Károly
2017. július 26. 18:18
Tényleg egy röhej, hogy teljesen egyértelműen működésképtelen marhaságot erőltetik. A három országnak a sáskák 10,41 %-át kéne átvennie. Azaz 89,59 %-ot már elhelyezhettek volna. Ezt miért nem ment? Arról nem is beszélve, hogy beszélnek 120 ezerről, miközben kb. 2 millió körül járhat a számuk. Az ember nem hiszi el, hogy ennyire nyilvánvalóan hülyeséget beszélnek a brüsszeli zsiványok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!