Gyengén teljesítettek a székely megyék az érettségin

2017. július 06. 09:35

Romániában is lezajlottak az érettségik – az eredmények a székelyek lakta megyékben sajnos elmaradnak az országos átlagtól.

2017. július 06. 09:35

Romániában is lezajlottak az érettségik, és az eredményeket is kihirdették. A legjelentősebb székely megyékben, Kovásznában, Marosban és Hargitában is elmaradnak az eredmények az országos átlagtól – írja a Maszol.

Liviu Pop oktatási miniszter adta közre, hogy a diákok 71,4%-ának sikerült Romániában az érettségije, mely a tavalyi eredményekhez képest jelentős előrelépés: akkor a diákok 68,1%-a ment át a vizsgán.

Ugyanez az arány Kovásznában 67,61%, Marosban 65,44%, míg Hargita megyében csupán 60,48%. A helyzet azonban nem olyan rossz mint elsőre látszik: a magyarok által is lakott területek közül Bihar megye tavalyhoz képest óriásit fejlődött, de a Szatmár megyei diákok is jól teljesítettek.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2017. július 06. 23:55
" a gyerekek nem is hallottak több igeidőről a magyar nyelvben " Továbbá nem hallottak a passzív ragozásról sem, vagy ha igen, akkor azt nehézkesnek, idegenszerűnek érzik. A világ egyik legtökéletesebb nyelvével rendelkezünk, miközben az anyanyelv-oktatásunk (az általános iskolától az egyetemmel bezárólag) csapnivaló. Ma már abban a stádiumban vagyunk, amikor a nyelv őrzi meg a nemzetet.
Akitlosz
2017. július 06. 22:43
Furán néznek ki ezek a megyék, Erdély alakja fel sem ismerhető. Jól megvariálták Romániában is a száz évvel ezelőtti vármegyehatárokat.
flesh ripper
2017. július 06. 15:53
oláhul, bornirt oláh hülyeségekről (oláh áltörténelem, oláh műnyelv és selejtirodalom, hazug földrajz) stb. oláh nyelven kényszerülnek a jó, okos és szép székelymagyar gyerekeink "érettségizniük." Ha egy eleven eszű székelymagyar ifjú, az "Istoria patriei" (haza történelme) című óvodás ostobaságokat, naiv babonagyűjteményt, kretén kórtörténetet kell bemagolnia a fülsértő, primitív oláh műnyelven, akkor persze hogy zsigeri alapon bukásra ítélt. A tények és a logika ilyen elementáris megcsúfolása, minden intelligens ember számára elviselhetetlen. Ajánlom tanulmányozásra az oláh tankönyveket.
A teremburáját
2017. július 06. 12:17
Most látom, hogy a sárgával jelölt Bukarestnél 42% van!!!! Nocsak, nem tudnak románul???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!