Macron: Meg kell védeni Európa polgárait

2017. augusztus 23. 20:56

Európának kevéssé sikerült határait megvédeni, közös menekültjogban megegyezni és az országokat együttműködésre bírni – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Salzburgban, ahol az osztrák, cseh és szlovák vezetőkkel találkozott.

2017. augusztus 23. 20:56

Európának meg kell védenie polgárait – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő az ausztriai Salzburgban, és a szociális dömping elleni küzdelem, az adóharmonizáció, valamint az euróövezet saját költségvetésének fontosságáról beszélt, miután találkozott Christian Kern osztrák kancellárral szerdán.

A két politikus közösen állt ki amellett, hogy egy országban ugyanazon munkáért mindenkinek megegyező bért kell adni, különben elárulják Európa szellemét. Macron a terrorizmus elleni küzdelem és az európai biztonsági szolgálatok szorosabb együttműködésének fontosságát hangsúlyozta a találkozót követően. Úgy vélte, hogy eddig Európának kevéssé sikerült határait megvédeni, közös menekültjogban megegyezni és az országokat együttműködésre bírni. Meglátása szerint egyúttal új európai integrációs projektre van szükség. 

Macron gratulált Kernnek

A francia államfő továbbá gratulált Kernnek, hogy két évvel ezelőtti menekülthullám idején nem élt a demagógia eszközeivel, amely Macron szerint a legegyszerűbb megoldás lett volna. „Nem szabad szítanunk mások aggodalmát és gyűlöletét” – fogalmazott.  

A francia államfő az úgynevezett slavkovi hármas – vagyis Ausztria, Csehország és Szlovákia – kormányfőivel is egyeztetett. Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatta az osztrák kancellár és a francia elnök közös felvetését, miszerint a munkáért azonos bérezés jár. Fico nyilatkozata szerint mindegyik visegrádi ország egyetért ezzel a javaslattal, azonban meglátása szerint üdvözlendő lenne, ha a szállítmányozási szektorra nem vonatkozna. Sobotka kifejezte: támogatná, hogy a nyugati cégek Csehországban a helyi munkaerőt jobban megfizetnék. „A francia és osztrák vállalkozások 30-40 százalékkal kevesebbet fizetnek itt, mint a saját országukban” – mondta.

Austerlitzi hármas

A slavkovi háromszögnek (S3) nevezett csoportot Csehország, Szlovákia és Ausztria hozta létre 2015 januárjában a kormányfők találkozóján a dél-morvaországi Slavkovban (régi nevén Austerlitz). Akkor a három ország kormányfője megegyezett a szorosabb szomszédsági együttműködésben, regionális gazdasági, elsősorban a közlekedési infrastruktúra területén, valamint európai uniós témákban. A csoport jelenlegi elnöke Ausztria. A slavkovi háromszög országainak kormányfői legutóbb június második felében Brünnben találkoztak.    

A szerdai találkozók szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlottak és a fokozott rendőri jelenlét továbbra is tart a városban, mivel Macron szerdán este részt vesz a Salzburgi Ünnepi Játékokon. A francia elnök csütörtökön Romániába és Bulgáriába utazik tovább.

(MTI)

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2017. augusztus 24. 22:41
Tőled!
zakar zoltán béla
2017. augusztus 24. 13:44
Te Tatu Vagy Tetű!
quiet
2017. augusztus 24. 09:39
" Macron: Meg kell védeni Európa polgárait " -------------- Schengeni határokat lezárják ? NEEEEM. Nem zárják. Duma, duma, aljas kábító duma. Már a föld is szégyenkezik miattatok.
lavor
2017. augusztus 24. 07:36
Jaj annak az Európának, amit ilyen Macron félék akarnak "megvédeni". Inkább egy Martell Károly kéne ide.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!