Gyűlöletbeszéddel találkozott az Európa Tanács Ukrajnában

2017. szeptember 19. 14:30

Értékelik az ukrán diszkriminációellenes új törvényeket és a romák integrációját, azonban fokozott erőfeszítéseket várnak el az LMBT közösséget érintő erőszak és gyűlöletbeszéd megszüntetésének ügyében – derül ki az Európa Tanács (ET) rasszizmus és intolerancia elleni bizottságának (ECRI) kedden közzétett jelentéséből.

2017. szeptember 19. 14:30

Negatív hatással van a sérülékeny társadalmi csoportokra és a gyűlöletbeszéd terjedéséhez vezetett a több mint három éve tartó fegyveres konfliktus Ukrajnában – állapítja meg kedden közzétett jelentésében az Európa Tanács (ET) rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága (ECRI). Az értékelésben elismerően szólnak a diszkriminációellenes új törvényekről, a gyűlöletbűncselekmények kivizsgálásáról, a romák integrációjáról és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek iránti szolidaritásról, azonban kiemelik, hogy az ukrán hatóságoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket a kisebbségek, és a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LGBT) közösség tagjai elleni erőszak, valamint a gyűlöletbeszéd ellen.

Mint írják, a Krím félsziget jogellenes orosz elcsatolása, illetve a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus azt eredményezte, hogy oroszellenes retorika uralkodott el a politikai diskurzuson. Kevés olyan esetről tudni viszont, amikor kizárólag nemzetiségük miatt oroszokat zaklattak vagy támadtak meg az országban. A szakértők hangsúlyozták: a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek iránt eleinte magas fokú szolidaritást tanúsított a társadalom, de ez múlóban van, az érintetteknek komoly nehézségekkel kell szembenézniük egyebek mellett a lakhatás és a foglalkoztatás terén is.

A roma gyerekek oktatási szegrációja, a korai iskolaelhagyás is súlyos problémát jelent, ráadásul a romák a leggyakoribb célpontjai a rasszista erőszaknak. Emellett a menekültek társadalmi integrációja is nehézkes Ukrajnában, nem kapnak jóléti támogatásokat, nincsenek ingyenes nyelvtanfolyamok - mutattak rá. „Miközben üdvözöljük az eddigi eredményeket, vannak olyan ügyek, amelyek továbbra is súlyos aggodalomra adnak okot” – mondta Christian Ahlund, az ECRI elnöke. „A fennálló konfliktus a gyűlöletbeszéd térnyerését okozta az elmúlt három évben, és általánosságban is negatív hatással volt a sérülékeny csoportokra” – tette hozzá. „Bízom abban, hogy a hatóságok eleget fognak tenni a helyzetértékelésben foglalt ajánlásoknak” – közölte Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára.

AZ ECRI a 47 tagállamot számláló páneurópai szervezet, az Európa Tanács független szakértőkből álló testülete, amely kifejezetten a rasszizmus, a diszkrimináció, az idegengyűlölet és az intolerancia területét vizsgálja.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2017. szeptember 19. 16:28
LMBT helyzet: hármas. (Ejnye, no!) Romaintegráció: ötös alá. Diszkriminációellenesség: ötös alá. ÖTÖS ALÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ???!!! Ja, hát persze! A nemzetiségi közép- és felsőoktatás totális likvidálásában semmiféle diszkriminatív elem nincsen, igaz? (Na ezért nem (sem) lehet komolyan venni az európai intézményeket...) Bűzölgő fostenger valamennyi.
Agnieszka
2017. szeptember 19. 15:59
Felháborító ennek a gittegyletnek a tevékenysége. Nem tűnik fel,hogy az ezer-száz éve egy helyben lakó magyarságot nem tekintik őshonos népnek, ellenük a saját szülőföldjükön uszítanak, most még az anyanyelven való tanulás jogát is elveszik. Be kellene fejezni az oroszok ellen szankciók támogatását az EU-ban, mert az kizárólag az ukránok érdekében történik. A saját érdekünk egészen más.
OberEnnsinnen
2017. szeptember 19. 15:34
"AZ ECRI a 47 tagállamot számláló páneurópai szervezet, az Európa Tanács független szakértőkből álló testülete" Csak egy kérdés: Az ECRI szakértői közül: hány személy, hány alkalommal, hol találkoztak, Soros Györggyel, vagy Soros Györgyhöz köthető, vele kapcsolatban álló szervezettel? Második kérdés: Ha igen, miért nem irányíthatja nyíltan, deklaráltan Soros György ezt a szervezetet IS?
balbako_
2017. szeptember 19. 15:26
Kíváncsi lennék mik azok az eddigi eredmények amit olyan boldogan üdvözölnek. Tán az, hogy büntetik a kannibalizmust?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!