Egyre közelebb vagyunk Wyszynski bíboros boldoggá avatásához

2017. december 19. 14:23

Ferenc pápa elismerte az erények hősies gyakorlását Stefan Wyszynski lengyel bíboros boldoggá avatási ügyében, ezzel végső szakaszába léphet az eljárás.

2017. december 19. 14:23

Záró szakaszába léphet Stefan Wyszynski bíboros, lengyel prímás (1901-1981) 1983-ben kezdeményezett boldoggá avatási pere, miután Ferenc pápa megállapította, hogy a prímás „hősi fokon gyakorolta a keresztény erényeket” – jelentette kedden a hivatalos vatikáni közleményre hivatkozva a lengyel sajtó.

A kommunizmus idején megfontolt helytállást tanúsító, Lengyelországban az „évezred bíborosának” nevezett Stefan Wyszynski boldoggá avatási eljárásának lengyelországi része tavaly novemberben ért véget, azóta a vatikáni Szentté Avatási Ügyek Kongregációja vizsgálja az ügyet. A zárószakasz során még egy, a néhai prímás égi közbenjárására történt csodát kell megállapítani. Ez ügyben jelenleg egy 19 évesen meggyógyult lengyel lány esetét vizsgálja a Szentszék. Amennyiben az orvosi szakértők, majd a bíborosok megerősítik a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulás hitelességét, a pápa megerősíti a boldoggá avatás jogosultságát, és dönt ennek időpontjáról.

Wyszynskit 1924-ben szentelték pappá, majd 1946-ban püspökké. Az 1944-es varsói felkelés idején a lengyel szabadságharcosok egyik lelkipásztoraként szolgált. XII. Piusz pápa 1948-ban nevezte ki lengyel prímássá. Az 50-es években egyre intenzívebbé váló egyházüldözések közepette Wyszynski elérte a lengyel püspöki kar és az államhatalom közötti kompromisszumos – egyebek között az egyházi iskolák működését, valamint a kórházi, fegyintézeti lelkipásztorkodást lehetővé tevő - egyezmény létrejöttét. 1953 elején bíborosi címet kapott a Vatikántól. Ugyanezen év szeptemberében a kommunista belbiztonság internálta, koncepciós pert akartak indítani vele szemben, ez azonban meghiúsult.

Fogságában Wyszynski a nemzet lelki megújulását célzó nagyszabású lelkipásztori programon kezdett gondolkodni, konspirációs úton terjesztett kezdeményezésére Lengyelországot 1956 augusztusában a czestochowai kegyhelyen Szűz Mária oltalmába ajánlották. 1956 októberében nyerte vissza szabadságát, a Lengyel Egyesült Munkáspárt első titkára, Boleslaw Bierut, „a lengyel Sztálin” halálát követő politikai enyhülés során. A Varsóba visszatért prímás folytatta a lengyelországi kereszténység felvételének 1000. évfordulójához kapcsolódó, 1966-ban tetőző lelkipásztori programját.

A főpap részt vett II. vatikáni zsinat munkálataiban, és 1965-ben egyik aláírója volt a kölcsönös kiengesztelődésre felhívó levélnek, amelyet a zsinaton jelen lévő lengyel püspökök a német egyházi vezetőknek adtak át. 1981 júliusában bekövetkezett halála után a varsói székesegyházban helyezték örök nyugalomra.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. december 19. 19:26
Szomorú, hogy szegénynek előbb meg kellett halnia, hogy talán boldog lehessen. És az is, hogy mások döntenek az ő boldogságáról.
Gregorius
2017. december 19. 17:44
W. bátor helytállása, rendíthetetlensége, tekintélye biztos hozzájárult ahhoz, hogy II. János Pál pápa lehessen.
balbako_
2017. december 19. 16:29
Sorsa a mi Mindszentynkre emlékeztet.
péterx
2017. december 19. 16:10
Az itt ismertetett rövid életrajz is igazolja , mennyire jogos ennek a nagyhitű szent embernek a kifejezett szentté avatása . Szent II. János Pál pápa is egyik példaképének tekintette őt .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!