„Miért mondják, hogy Ausztriában demokrácia van?” – Bécsi kurd a Mandinernek

2018. április 23. 08:59

Nő az idegenellenesség Bécsben, a fejkendős nőket zaklatják és nincs is igazi demokrácia Ausztriában – panaszkodik a Bécsben élő, kurd származású, ámde Erdogan-párti İlker Harmancı Bey a Mandinernek. Szerinte Európa válságban van, míg Törökország szárnyal. A magyarokat olyanoknak tartja, mint a törököket, a gülenistákat pedig felakasztatná. Úgy tudja: magas rangú magyar vezetők örülnek annak, hogy az oszmánok a Kárpát-medencébe jöttek. Interjúnk.

2018. április 23. 08:59
Kereki Gergő
Kereki Gergő

A Mandiner bevándorlással foglalkozó berlini és bécsi riportsorozatában bevándorló hátterű és migrációkritikus helyi személyek sorát interjúvolja meg, hogy valós képet mutathassunk be a bevándorlásban érintettek gondolkodásmódjáról. A berlini iszlámtanár után most egy Bécsben élő kurddal, İlker Harmancı Bey-jel készült interjúnkat közöljük, aki nem akart arcképpel szerepelni a nyilvánosság előtt.

***

Mit tudhatunk önről?

İlker Harmancı Bey vagyok, Törökországban születtem, kurd származású vagyok, 2009-ben érkeztem Ausztriába, Bécsben élek. Két gyermekem van, a feleségem holland származású. Nem vagyok osztrák állampolgár. Muszlim vallású vagyok és megpróbálok a vallási előírásoknak megfelelően élni. A Naksibendi-rend (a Naksibendi-rend egy szúfi rend, amely a vallás misztikus megélését hirdeti a szerk.) tagja vagyok. Vállalkozókén dolgozom, húsboltjaim vannak, ahol halal húst (iszlám vágás szerinti hús, a muszlimok a vallási előírások szerint csak ilyen húst fogyaszthatnak - a szerk.) árulok. Az üzlet, amelyben most vagyunk, a Buhara shop. Ez az egyik üzletem.

Milyen szerepet tölt be a muszlim vallás az életében?

Igyekszem a vallási szabályoknak megfelelni. De hozzá kell tegyem, hogy ez Bécsben elég nehéz, vannak ennek korlátai itt. A feleségem például fejkendőt visel, ugyanakkor nem szívesen megy az utcára, és őszintén szólva én sem nagyon engedem őt az utcára, mert már több atrocitás is érte őt. „Szar külföldi” – egyszer például ezt vágták a fejéhez. Az elmúlt 2-3 évben megszaporodtak az ilyen támadások. A városban a feleségem már nem mer megtenni nagyobb utakat. Az új tendenciák kimondottan kedvezőtlenek. Nőtt az muszlimellenesség, az FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs – Osztrák Szabadságpárt - a szerk.) is erősödik. De

az is aggasztó, hogyha itt egy gyilkosság történik és muszlim az elkövető, azt rögtön megírják az újságok.

Viszont, ha Afganisztánban ölik a muszlimokat, az ő életük senkit nem érdekel. Ez maga a kirekesztés, a rasszizmus. Sokan azt hiszik itt is, hogy a szakáll miatt az ember biztosan terrorista, elhúzódnak tőlünk, azt hiszik bomba van rajtunk.

Említette a fejkendőviselést. A nemrég hivatalba lépő Kurz-Strache-kormány épp azon van, hogy betiltsa a nyilvános fejkendő használatot. Mit gondol erről?

Igen. Sebastian Kurz és pártja azon van, hogy betiltsák ezt. De már most sem engedik a fejkendős nőket a közszférában dolgozni. Egyszerűen nem veszik fel őket. Számomra ez elfogadhatatlan, ezért már tervezem azt, hogy visszaköltözök Törökországba. Nehéz itt Bécsben muszlimként élni. Gyakori jelenség az is, hogy a muszlim nők arcába köpnek a buszon. Kezd elviselhetetlenné válni a helyzet.


İlker Harmancı Bey húsboltja Bécsben.

A török belpolitikát egyébként követi?

Persze, hogy követem. Támogatója vagyok az AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi - Igazság és Fejlődés Pártja – török kormánypárt, Recep Tayyip Erdoğan török elnök pártja - a szerk.) politikájának. Szerintem nagyon ügyesen politizálnak. Lépésről lépésre valósították meg a terveiket. Például a fejkendő viselése korábban Törökországban tilos volt. Lépésről lépésre azonban lazítottak a szabályokon, és ma már mindenki elfogadja Törökországban a fejkendőviselést. 

Akkor, ha Erdogan üzen valamit a külföldön élő törököknek, például önnek, azt követi?

Az AKP-t támogatjuk, de azért bizonyos helyeken a kritikának is van helye. Nem vagyunk szemellenzős lovak. De azért

az sokat elmond, hogy az AKP-ra a legtöbben Törökországon kívül Ausztriában és Hollandiában szavaztak.

Van itt Bécsben egy UETD (szerk.: Union of European Turkish Democrats) nevű szervezet, ez egy török állam által kezdeményezett szervezet, aminek az a feladata, hogy török állami propagandát végez. 

És milyen Erdogan-pártiként élni Bécsben?

Egyre nehezebb. A szíriai menekültek beérkezése is rontott a helyzeten, de különösen az jelent veszélyt, hogy a YPG (szerk.: Yekîneyên Parastina Gel, Kurd Népvédelmi Egységek) a külföldi Erdogan-párti közösség tagjaira is rátámadnak. Ráadásul a gyülekezési jogunkat sem gyakorolhatjuk szabadon. Nem igazán értem, miért mondják azt, hogy itt demokrácia van és függetlenség. Hiszen ha csinálok például egy tüntetést a török kormánypárt mellett, akkor a rendőrök azt feloszlatják. Ugyanott viszont másnap egy PKK (Partiya Karkerên Kurdistan, Kurdisztáni Munkáspárt - a szerk.) által szervezett tüntetést nemhogy nem bántanak, de egyenesen megvédik őket.

Erdogan-pártiként mi a véleménye a 2016-os puccskísérletről és az ezzel vádolt „gülenistákról”?

Szerintem Erdogan is hibázott Gülennel kapcsolatban, hiszen régen még nagyon jóban voltak. Csakhogy 2013 decemberében kiderült, hogy Gülenék árulók, és azóta elváltak az útjaik. Ezek után egy olyan puccs következett be, ahol 350 ember meghalt. Ilyen dolgot nem csinálhat egy muszlim. George Friedman is megírta, hogy Erdogan gépét hogyan akarták lelőni. A gülenisták nem ép emberek. Ez egy projekt, egy vállalkozás. Szerintem ők nem is muszlimok. Szerintük nem kell böjtölni, imádkozni, és fogyaszthatnak alkoholt is. Mindent szabad szerintük. Ebben a témában sokat olvastam, és tudom, hogy ezt a projektet ki támogatja, pontosan tudjuk, hogy őket külföldről bábként irányítják.

A puccs után az európaiak és az USA nem támogattak minket, egyedül talán a magyaroktól jött hang.

Miután viszont a rendszer stabilizálódott, látták, hogy nincsen mit tenniük, ezért beálltak Erdogan mögé. De azért azt hozzátenném, hogyha bárhol a világon egy puccskísérlet történik, ahhoz a NATO-nak hozzá kell járulni. Ez azt jelenti, hogy ők tudtak erről az egészről. Ha sikerült volna a puccs, akkor a vallási vezetőket is kivégeztették volna. Erre vonatkozólag már készen is álltak a stadionok. A délkeleti határon több ezer Daes-tag várakozott. Az volt a céljuk, hogy belháborút szítsanak. Ők pszichopaták, nem normálisak, emberek fejét vágják le.


Erdogan melletti szimpátiatüntetés Bécsben.

A török elnököt nagyon sokan azzal vádolják, hogy a puccskísérletre hivatkozva a belpolitikai ellenfeleit ellehetetleníti, és valójában túlkapásokat követ el. Több tízezer embert például már letartóztattak a puccsal kapcsolatban. Mit gondol erről?

Mit gondolnak, ha bizonyos újságírók titkos iratokat szivárogtatnak vagy eladnak, akkor ugyanebben a helyzetben a maguk miniszterelnöke mit tenne? Ugyanúgy börtönbe küldené őket, hiszen ők hazaárulók. Ha mindez Magyarországon történt volna, akkor az elkövetőket és az őket védőket nem fognák le? Hiszen ők 350 ember haláláért felelősek. Ennek a kérdésnek semmi köze a szabadság és szólásszabadság kérdéséhez.

Ha rajtam múlna, és én szabhatnám ki a büntetést, ezeket az embereket felakasztatnám.

Ne higgyenek csak és kizárólag a nyugati forrásoknak. Ott van a török állami tv, a TRT World, abból is tájékozódjanak.

Az Európai Unió vezetői viszont valószínűleg nem nézik a TRT-t, hiszen a túlkapásokra hivatkozva utasítják el Törökország Európai Unióhoz való csatlakozását.

Ez nem baj. Én sem akarom az Uniót. Erdogan is ellene van, és azt várja, hogy Európa tegyen megfelelő lépéseket. Európában gondok vannak, Ausztriában gazdasági krízis van, a britek kiléptek. Ehhez képest Törökország növekedése 7 százalék fölött van. Törökország régen mindent külföldről szerzett be, de most már erre nincs szüksége, az ország mindenben ellátja önmagát és ez természetesen sokakat zavar. De mondok egy másik példát, ami jól szemlélteti, hogy mi változott Törökország politikájában. Van egy régi fénykép, ami Bill Clinton amerikai elnököt és Bülent Ecevit volt török miniszterelnököt ábrázolja. Bill Clinton felteszi a lábát, miközben Ecevit ott áll hajlott háttal az amerikai elnök mellett. Erdogan már nem így áll a dolgokhoz, már nem ereszkedünk térdre előttük. Tayyip az egyedüli, aki felemeli hangját a kelet-turkesztáni, palesztinai és kelet-gútai muszlimok érdekeiért. De egyedül van, senki más nem támogatja őt ezekben a kérdésekben. Erdogan a muszlimok „pápája” akar lenni, próbál a muszlimok szószólója lenni.

Ha ilyen jó a helyzet Törökországban, akkor mit csinál Bécsben?

Mint már mondtam, tervezem, hogy hazaköltözök. Úgy tudom, hogy Ausztriából, Németországból is sokan akarnak visszatérni Törökországba. Sokuk már vissza is tért. Mások megvárják, míg az iskolát befejezik a gyerekek, de eközben munkát már otthon keresnek.

Itt Ausztriában például a 16 éves gyerekeknek már szavazati joga van. Ez szerintem nagyon rossz.

Fáj a szívem az itteni gyerekekért. A 12-13 éves gyerekek már cigarettáznak, isznak, csúnyán beszélnek. Ők a mi fiataljainkra is rossz hatással vannak. Hallottam személyesen, hogy úgy káromkodnak ezek a gyerekek, hogy a hangfelvétel miatt nem akarom mondani. Akik ilyen fiatalon már ezen az erkölcsi és morális szinten vannak, azoktól nem várható el semmi 16 évesen sem.

2019-től Ausztriában is legális lesz a melegházasság. Ehhez muszlimként mit szól?

Igen, ez a folyamat itt is elkezdődött. Szoktunk azzal viccelődni a barátokkal, hogyha valaki nem kap vízumot, akkor majd melegházasság útján megoldjuk a dolgot. Azt mondják a politikusok, hogy ez egyfajta szabadság, de ennek nincs helye az iszlámban. Nem tudom, hogy ezek az emberek mire gondolnak, milyen morállal rendelkeznek. 

Mi a helyzet a török-orosz kapcsolatokkal?

A török-orosz kapcsolatok nagyon jól haladnak. Itt van például az S-400-as rakétavédelmi rendszer, amit a törökök az oroszoktól akarnak megvásárolni. Szerintem Európa és az USA nem akarja, hogy Ankara ezt megvegye. Ezen kívül Afrin kapcsán is nyílt együttműködés van a törökök és az oroszok között, hiszen az orosz légierő segítsége nélkül a törökök nem vonulhattak volna be a szóban forgó észak-szíriai területre. Persze Európa és az USA ezt sem támogatja.

Mit gondol a magyarokról?

Magyarország támogat minket. Valószínűleg azért, mert az oszmánok ott voltak 150 évet. Úgy tudom, hogy magas rangú magyar vezetők is elmondták már itt-ott, hogy örülnek annak, hogy az oszmánok a Kárpát-medencébe jöttek..

A magyarok amúgy is olyanok, mint a törökök.

Magyarországon nem tapasztaltam kirekesztést. Sőt, az abdai húsfeldolgozójában, ahonnan a halal húsokat beszerezzük, nagyon sokat segített nekem az abdai polgármester.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2018. április 23. 15:29
Ez egy hülye török.. Egy kurd sem támogatja Erdogant, aki folyamatosan gyilkolja őket..
Rugo
2018. április 23. 15:06
Ausztriában liberális demokrácia van - a liberális szó pedig szélhámosságot jelent.
luzitanxaver
2018. április 23. 14:22
"az AKP-ra a legtöbben Törökországon kívül Ausztriában és Hollandiában szavaztak" Ez itt az érdekesség, a többi az nagyrészt tudatlanságból fakadó butaság/túlzás. Olyannyira oda szavaztak, hogy összehasonlítva a török régiós adatokkal, a legkőkonzervatívabb helyekkel (Konya, Yozgat, stb.) voltak egy ligában. Amit csak részben magyaráz az a tény, hogy az európai törökök közül nyilván a motiváltabbak mentek el népszavazni a szultánátusról, ezért az itteni adatok sokkal alacsonyabb részvétel mellett születtek, mint Törökországban. Ettől meg beszédes számok.
Szvidrigajlov
2018. április 23. 13:07
Hát, ettől a riporttól tiki-takizott az agyam. Egyrészt nagyra becsülöm az iszlámot...ami a sivatagból jött...és oda is való. De ettől még rengeteg igazság van benne. A nyilatkozó is mond olyat, amivel egyetértek, a buzikra és Bill Clintonra való utalásokkal pl. feltétlen. De a mi keresztény kultúránk egyszerűen jobb, minden szempontból. Ergo ennek a jóembernek nincs keresni valója Bécsben. Otthon lenne hasznosabb, valahol DK Törökországban. Másrészt, hogy mi azért támogatjuk a törököket, mert itt voltak 150 évig...? Ez onnan tényleg így látszik? Mert innen meg úgy tűnik, hogy kb. 4.000 megcsonkított holttest van a mohácsi tömegsírban, ami nem egy örömünnep befejezésére utaló emlék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!