Morales visszatér a bolíviai belpolitikába

2020. február 04. 10:21

A bukott bolíviai elnök tavalyi elűzetése óta először indul tisztségért.

2020. február 04. 10:21

Evo Morales bukott bolíviai elnök hétfőn hivatalosan bejelentette, hogy indul a szenátori tisztségért a május 3-án esedékes parlamenti választáson – közölte Bolívia legfelsőbb választási bírósága. Moralest hazájában terrorizmussal vádolják. A 2006-ban hatalomra került politikus novemberben lemondott, miután az országon véres tiltakozások söpörtek végig, mert az ellenzék és az Amerikai Államok Szervezete szerint csalással nyert az októberben tartott elnökválasztáson. Morales először Mexikóba, majd Kubába, végül Argentínába menekült.

Morales a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) nevű párt listavezetője a latin-amerikai ország déli részén található Cochabamba régióban. Szenátori jelöltsége megakadályozza abban, hogy újrainduljon az államfői tisztségért, amelyről ugyanaznap döntenek a szavazók. Az új választások megtartásáról rendelkező november 24-i törvény tiltja, hogy olyanok is újrainduljanak tisztségükért, akik már két egymást követő ciklusban elnyerték azt. A hatvanéves Morales már háromszor szerezte meg az államfői tisztséget. A MAS elnökjelöltje így Luis Arce volt gazdaságügyi miniszter lett.

Egy helyi közvélemény-kutató intézet múlt heti felmérése szerint Arcéra a választók 26 százaléka voksolna. Őt Carlos Mesa volt elnök és Luis Fernando Camacho jobboldali politikus követi. Az országot ideiglenesen vezető Jeanine Ánez 12 százalékos támogatottságot élvez. A május 3-i választáson az elnöki, az alelnöki, valamint 36 szenátori és 120 képviselői tisztség sorsa dől el. Szükség esetén a második fordulót június 14-én tartják.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemvagyoksanyi
2020. február 04. 11:16
Bolíviai bukott baloldal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!