Német alkotmánybíróság: Betiltható a fejkendő viselése a bírósági tárgyalótermekben

2020. február 27. 16:51

Lehetősége van a jogalkotónak, hogy betiltsa a fejkendő viselését a bírósági tárgyalótermekben a muszlim vallású joggyakornokok számára – határozott a német alkotmánybíróság. Az igazságszolgáltatásban dolgozók esetében jogos elvárás ugyanis, hogy megjelenésükben is tiszteljék az állam vallási semlegességének követelményét.

2020. február 27. 16:51
null

A karlsruhei székhelyű német alkotmánybíróság egy Hessen tartománybeli eset kapcsán tette közzé csütörtökön döntését. A panaszos egy frankfurti születésű, marokkói eredetű családból származó joggyakornoknő, aki 2017-ben kezdte meg gyakornoki képzését a bíróságnál Hessenben. A tartományi szabályozás értelmében a muszlim női gyakornokok alapvetően viselhetik fejkendőjüket a képzés során, kivéve, ha az igazságszolgáltatás vagy az állam képvelőjeként hivatalos minőségükben lépnek fel. Ez azt jelenti például, hogy fejkendőben nem követhetnek figyelemmel egy tárgyalást a bírói pulpitusról, hanem csak a nézők sorai között. Ugyanígy nem vezethetnek le ülést sem fejkendő viselése mellett. 

Az 1982-es születésű joggyakornok először panaszt nyújtott be, majd miután elutasították, a közigazgatási bírósághoz fordult. A német tartományokban egyébként nincsen jelenleg egységes szabályozás ezzel kapcsolatban. Észak-Rajna-Vesztfáliában, Baden-Württembergben és Berlinben a hessenihez hasonló előírások vannak érvényben, máshol viszont még nem hoztak ilyen szabályokat, mivel vagy nem merült fel eddig problémaként a kérdés, vagy az egyedi esetekre külön-külön kerestek megoldást. A panaszos végül 2017-ben nyújtotta be az alkotmánybírósághoz keresetét. 

Az alkotmánybíróság döntése értelmében a fejkendőt viselő joggyakornoknőt kizárólag olyan tevékenységi körökből lehet kizárni, ahol az igazságszolgáltatást vagy az államot képviseli hivatalosan. Az így lehetővé tett tilalom ugyan korlátozza a vallásgyakorlás szabadságát, de ezt ebben az esetben egyéb alkotmányos szempontok indokolttá teszik a karlsruhei taláros testület szerint. Ilyen például az állam vallási semlegessége, illetve a jogszolgáltatás működőképességének biztosítása. Az igazságszolgáltatás tagja ugyanis hagyományosan fölérendelt hatalmi helyzetből érintkezik a polgárokkal.
 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. április 28. 21:00
Végre ! Csak igy tovább !
Orange79
2020. április 09. 16:39
Menjen haza ősei földjére! Nonszensz, hogy a (jelenleg még) többségi, őshonos európai társadalmaknak kell alkalmazkodnia mindenféle jöttment kecskepásztor babonáihoz. Bizonyos pozíciókban vagy intézményekben meg lehetne követelni az európai "dress code"-ot, ne lehessen burkusban meg fűszoknyában megjelenni.
apika2
2020. április 09. 16:39
Talán azt, hogy a kereszténység az alapja az európai civilizáció jelentősebb részének? Míg az iszlám a pusztítója volt az európai létnek? (nem ne jöjjünk Alhambrával) Nem tudom, de én arra tippelnék, hogy egy magyarnak/magyaroknak, akiket majdnem teljesen eltörölt a mohamedi agresszív terjeszkedés, van néhány dolog, ami nem okoz akkora dilemmát, ha azt a kultúrát szeretnénk megőrizni, ami azzá tett minket amikké lettünk. ...nekem inkább az a kérdés, miért csak a bíróságokon?
Knerten
2020. március 11. 16:15
Végtelenül elkeserítő, hogy ez egyáltalán felmerül, mint téma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!