Gyorsan halad Franciaország egy országos járvány felé

2020. március 22. 09:04

Két újabb afrikai országban ütötte fel a fejét a koronavírus, de megjelent a Gázai övezetben is. Meghalt ez első koronavírusos beteg Cipruson, Kolumbiában, és Szingapúrban is. Nemzetközi körkép.

2020. március 22. 09:04

A koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Franciaországban 562-re emelkedett szombaton, ami 112-vel több, mint az előző nap, a kórházban ápolt beteg száma pedig 6172, közülük több mint 1500-an vannak intenzív osztályokon – jelentette be a francia egészségügyi minisztérium, miközben országszerte készülnek a kórházak a betegek tömeges érkezésére. A védőfelszerelés hiányától tartó egészségügyi dolgozóknak a tárca azt is jelezte, hogy több 250 millió maszkot rendelt meg. Az elmúlt 24 órában Franciaországban 946-tal nőtt a kórházban kezelt fertőzöttek száma, és több mint 220 új beteg került intenzív osztályokra.

„Gyorsan haladunk egy általános járvány felé az egész országban” – hangsúlyozta szombat esti tájékoztatójában az egészségügyi tárca, ismételten a kijárási korlátozások és az egészségügyi előírások betartására kérve a franciákat. Ezek közül is a legalább egyméteres távolságtartást és a rendszeres kézmosást tartják a járványügyi szakemberek a legfontosabbnak. A kormány – miközben megszigorította országszerte a kijárási korlátozások ellenőrzését, és a szakemberek véleményét kérte a drasztikus intézkedések esetleges meghosszabbítását illetően – 250 millió védőmaszkot rendelt az egészségügyben dolgozók készlethiányának enyhítésére.

Olivier Veran egészségügyi miniszter jelezte, hogy jelenleg 86 millió maszk áll az állam rendelkezésére, amelyekből hetente mintegy 24 millió maszkot használnak fel az egészségügyben és más területen dolgozók. A kormány ezért több mint 250 millió maszkra adott rendelést szombaton. A következő két hétben a kórházak és az idősotthonokban dolgozók élveznek elsőbbséget az ellátásban – mondta a miniszter, aki „nem kívánt vitába bocsátkozni” a védőfelszerelések számáról, s arra emlékeztetett, hogy az elmúlt tíz évben évről évre csökkent a stratégiai készlet, s a koronavírus-járvány kezdetén Franciaországban mintegy 117 millió maszk volt raktáron. Ugyanakkor elismerte, a kormány azonnal tudatában volt annak, hogy a helyzet gondokat fog okozni.

A kijárási korlátozások betartatása mellett szombaton 12 városban hirdettek ki este 10 órától reggel 5 óráig tartó kijárási tilalmat a járvány terjedésének megfékezése érdekében, s számos helyen az országos szinten egyelőre még engedélyezett piacok bezárását is elrendelték. „A helyzet tovább fog súlyosbodni, mielőtt a karantén eredményei jelentkeznek” – hívta fel a figyelmet az egészségügyi miniszter, aki szerint jóllehet, a diagnosztizált fertőzöttek száma szombaton 14 500 volt, a valós szám 30 és 90 ezer közé tehető, miután sok betegnek egyáltalán nincsenek tünetei.

A tesztelést illetően a tárcavezető elmondta, hogy jelenleg a betegek, az idősek, a terhes nők és az egészségügyi dolgozók élveznek elsőbbséget, de az általános karantén feloldása után remélhetőleg egyszerűbb és gyorsabb diagnosztikai módszerrel még több embert lehet majd tesztelni és kiszűrni. Szombaton a hadsereg is bekapcsolódott a leginkább leterhelt keleti országrészből a súlyos, de stabil állapotban lévő fertőzöttek átszállításába katonai kórházakba, miközben a 39 párizsi kórház közös felhívásban kérte a nyugdíjas vagy szabadságon lévő egészségügyi dolgozókat, hogy a fokozódó járványügyi helyzetben csatlakozzanak a fővárosi orvoscsoportokhoz.

Franciaországban a négy nappal ezelőtt kezdődött az általános karantén óta minden este, 8 órakor az emberek az ablakokba kiállva megtapsolják az egészségügyi dolgozókat áldozatos munkájukért. A külügyminisztérium a mintegy 130 ezer külföldön rekedt francia turista hazaszállítását szervezi.

3500 fertőzött Spanyolországban 24 óra alatt

Spanyolországban több mint 3500 újabb koronavírus-fertőzést igazoltak az elmúlt huszonnégy órában, ezzel az eddig kiszűrt betegek száma meghaladta a 28500-zat – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap. A betegség halálos áldozatainak száma 394-gyel nőtt egy nap alatt, összesen 1720-an veszítették életüket. A gyógyultak száma is növekedett, már 2575-en épültek fel.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint Pedro Sánchez kormányfő a nap folyamán bejelenti az eredetileg jövő hétvégéig tartó szükségállapot meghosszabbítását újabb két héttel. Ehhez a kormánynak a parlament jóváhagyását is kérnie kell.

Pence és felesége bizonyítottan negatív lett

Negatív lett Mike Pence amerikai alelnök és felesége, Karen Pence vírustesztje – jelentette be vasárnapra virradóra Katie Miller, az alelnök sajtófőnöke. A vizsgálatot szombaton végezték el, miután pénteken kiderült, hogy az alelnök egyik munkatársa megfertőződött az új típusú koronavírussal. Mike Pence az új típusú koronavírus terjedésének megfékezésén dolgozó kormányzati munkacsoport vezetője.

Pence szombaton, a munkacsoport szokásos napi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a fertőzött munkatárs jól van, tünetei enyhék, és hétfő óta nem járt bent a munkahelyén. Donald Trump amerikai elnök a múlt szombaton végeztette el magán a vírustesztet, miután egy héttel korábban a floridai Mar-a-Lago countryklubjában fogadta Jaír Bolsonaro brazil elnököt és munkatársait és a delegáció két tagjánál később azonosították a vírust. Az amerikai elnök vírustesztje negatív lett.

Az amerikai politikusok közül eddig két törvényhozót diagnosztizáltak a vírusfertőzéssel. Mario Diaz-Balart floridai republikánus képviselő szerdán hozta nyilvánosságra, hogy megfertőződött, majd Ben McAdams, Utah állam demokrata párti képviselője jelentette be, hogy pozitív lett a vírustesztje.

Egyre terjed Afrikában a koronavírus (is)

Újabb két afrikai országból, Ugandából és Eritreából, illetve a Gázai övezetből adtak hírt a koronavírus felbukkanásáról a hét végén, és a világ számos országában kényszerültek további korlátozások bevezetésére a járvány megfékezése érdekében.  Ugandában egy Dubaiból érkezett férfinél mutatták ki először a vírust, míg az első eritreai beteg egy 39 éves férfi, aki Norvégiából érkezett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítése szerint az afrikai kontinensről több mint ezer megbetegedést jelentettek eddig. Több afrikai ország már lezárta a határait, és szigorú korlátozásokat vezetett be, de szakértők aggódnak amiatt, hogy a kontinens nem tud megbirkózni egy komolyabb járvánnyal az egészségügyi rendszer fejletlensége miatt.

Meghalt az első ciprusi és kolumbiai, Bolívia bezárkózik

Vasárnapra virradóra jelentették az első, koronavírus-fertőzés okozta halálesetet Cipruson. Egy hetvenéves férfi halt meg, aki májcirrózisban szenvedett. Kórházban kapta el a fertőzést egy illetőtől, akiről nem tudták, hogy vírushordozó. Cipruson szükséghelyzet van érvényben a járvány miatt, a fertőzöttek száma meghaladja a kétszázat a kettéosztott szigetországban összesen. Kolumbiában is meghalt szombaton az első koronavírus-fertőzött, egy 58 éves férfi.

Felütötte a fejét a kór a sűrűn lakott Gázai övezetben. Két helybéli lett beteg, akik Pakisztánból érkeztek, és Egyiptom felől léptek a palesztin területre szombat este. Azóta Rafahban voltak karanténban. Az enklávéban az elmúlt két hétben iskolákat, piacokat és rendezvényközpontokat zártak be, tartva a kór felbukkanásától.

Észak-Macedóniában vasárnaptól van érvényben lakhelyelhagyási tilalom este kilenc órától reggel hat óráig. A korlátozás csak az orvosi segítségre szorulókra, a rendfenntartó és más szervek dolgozóira nem vonatkozik. A balkáni országban négy napja vezettek be szükséghelyzetet, és elhalasztották az április 12-re tervezett előrehozott választást, továbbá lezárták a határokat, bezárták az éttermeket, kávézókat és bevásárlóközpontokat.

Indiában vasárnap hét órától 14 órás „nemzeti kijárási tilalmat” hirdetett Narendra Modi miniszterelnök, Salvadorban pedig harminc napra vezettek be hasonló intézkedést. Kuvaitban is bevezették a kijárási tilalmat délután öt órától hajnali négyig. A kormány úgy döntött továbbá, hogy két hétre meghosszabbítja a kormányzati hivatalok és magánügynökségek munkájának felfüggesztésére vonatkozó döntést. Az országban eddig 176 ember kapta el a fertőzést.

Bolíviában szombaton bejelentették, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják a május harmadikára kitűzött parlamenti és elnökválasztást. A hatóságok arra kérték a polgárokat, hogy helyi idő szerint szombat éjféltől két héten át ne hagyják el otthonaikat, és csak élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat keressenek fel szükség esetén.

Szingapúr bejelentette, hogy nem engedi be az országba vagy átutazni az országon azokat a külföldiek, akik rövid ideig kívánnak ott tartózkodni, és nem vendégmunkások. A tilalom hétfő éjféltől lép életbe. Szingapúrban szombaton halt meg az első beteg, és eddig 432 fertőzést regisztráltak, a betegek négyötöde az elmúlt három napban külföldről érkezett.

(MTI)
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Félelmetes Bob
2020. március 22. 14:51
Úgy fest, hogy a nyugati országok hamarosan az olaszok sorsában osztozhatnak. Remélem közép-Európa jobban vizsgázik. Talán itt még több a túlélési ösztön az emberekben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!