Az amerikai kórházakban robotok segítik az ápolók munkáját

2020. április 11. 08:20

Az ember nagyságú önjáró szerkezetek nemcsak fertőtlenítésre alkalmasak, hanem étel- vagy gyógyszeradagok kiosztására is.

2020. április 11. 08:20

Egyes amerikai kórházakban robotok segítik az ápolók munkáját – derült ki az amerikai közszolgálati rádió (NPR) pénteki riportjából.

 A sürgősségi részlegeken az orvosi eszközök páciensek utáni fertőtlenítését vagy a speciális orvosi maszkok sterilizálását robotok végzik, sok helyütt az egyszerű takarítási munkákat is gépek vették át. Melinda Hart, a robotokat gyártó Xenex cég szóvivője az NPR munkatársának azt mondta: nagyon megnőtt a kereslet az ultraibolya sugarak kibocsátásával fertőtlenítést végző gépek iránt, egyre több kórház rendel ilyen szerkezeteket. A robotok baktériumok és vírusok utáni fertőtlenítésre egyaránt alkalmasak, percek alatt elkészülnek a munkával.

A közszolgálati rádió riportjából kiderült: ilyen gépeket alkalmaznak –már a járvány kitörése óta – a kínai Vuhanban, Thaiföldön, Szingapúrban, Franciaországban, valamint Ausztrália egyes vidékein is. Az ember nagyságú önjáró szerkezetek nemcsak fertőtlenítésre alkalmasak, hanem étel- vagy gyógyszeradagok kiosztására is.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. április 11. 18:55
Manapság már több a vírus a robotokban, mint az emberekben.
duzur
2020. április 11. 13:13
Elözö beírásom megduplázta magát...
duzur
2020. április 11. 13:09
Most derül ki, hogy fertözések idején különösen hasznosak lehetnek a robotok. Tehát maszkok és egyéb védöeszközök mellett, sok robot is kell, ha komoly a szándék, megfelelöen felkészülni a következö pandémiára. Valszeg komoly segítséget jelenthetnek ugy a gondozók mint az ellátandók védelmében. Meglepö, jogy a japánok, akik ugye a "robot-királyok", nem kürtölik szét ezt a lehetöséget.
Mich
2020. április 11. 10:41
Robot viszi ki a halottakat a kukába... "Splendid!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!