Külföldi állampolgárokat figyeltethetett meg a német titkosszolgálat

2020. május 20. 12:09

A német titkosszolgálati szervezetek ellenőrizhették a külföldön dolgozó újságírók és más személyek kommunikációját is. A német Alkotmánybíróság most hatályon kívül helyezte az ezt lehetővé tevő törvényt.

2020. május 20. 12:09

A portál által a cikkben megszólaltatott Christian Mihr, a Riporterek Határok Nélkül igazgatója szerint az ilyen eljárások a titkosszolgálatok részéről aláássák Németország alkotmányos rendjét. Az ügy előzményéről annyit érdemes tudni, hogy a németországi civil szervezetek több riporterrel együtt indítványt nyújtottak be a 2017-es nemzetbiztonsági törvény ellen, amely engedélyezte a külföldi személyek lehallgatását jogi indoklás nélkül. A riporterek továbbá aggodalmaikat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a titkosszolgálatok kémkedhettek utánuk a tudtukon kívül. Az ügy érdekessége, hogy az érintett törvény léte sem volt feltétlenül közismert, annak tényére még az Edward Snowden által kiszivárogtatott iratok világítottak rá.

A Német Alkotmánybíróság kedden a kérdéses törvényt 2021-től hatályon kívül helyezte. Az Alkotmánybíróság véleménye szerint a törvény sérti a telekommunikációs magánjogokat és a sajtószabadságot is.

A civil szervezetek képviselői kritizálták a német kormányt, amiért az nem alkotott konkrét szabályokat a nemzetközi megfigyelésekkel kapcsolatban. Nehezményezték továbbá azt is, hogy a kormány lényegében napi gyakorlattá tette a külföldi polgárok megfigyelését.

Christian Mihr nagy sikernek nevezte az Alkotmánybíróság döntését és hozzátette, hogy az Alkotmánybíróság ismét bizonyította a sajtószabadság ügye prioritás számára.
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. május 28. 19:11
Fuldoklanak a demokráciában.
drkovax
2020. május 28. 19:11
"Kéne tenni egy időutazást. Most nem az SS-be épülnék be, hanem újságíró lennék. Bírósági úton kikövetelném az államtitkokat majd megírnám a Pravdába tudósításként. És még nyomozni sem lehetne utánam." - gondolta Stirlitz.
my fair lédig
2020. május 28. 19:11
Szörnyű diktatúra van Merkelisztánban. A németek tömegesen menekülnek Magyarországra. Érthető.
Nehidd El
2020. május 28. 19:10
"Christian Mihr nagy sikernek nevezte az Alkotmánybíróság döntését és hozzátette, hogy az Alkotmánybíróság ismét bizonyította a sajtószabadság ügye prioritás számára." Valóban nagy siker, hogy a németek, német őslakosok életéhez képest prioritás a sajtószabadság. Újabb bátor lépés az öngyilkosság útján.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!