Irán elfogatóparancsot adott ki Trump ellen

2020. június 29. 14:38

Az Interpollal is köröztetni akarja.

2020. június 29. 14:38

Irán elfogatóparancsot adott ki Donald Trump ellen, és az Interpol nemzetközi rendőri szervezet segítségét kérte az amerikai elnök és több tucat washingtoni tisztségviselő kézre kerítéséhez, akiket a januári bagdadi dróntámadás végrehajtásával vádol, amely végzett Kászem Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda tábornokával – jelentette be Ali Alkaszimer teheráni ügyész hétfőn, akit az ISNA állami hírügynökség idézett.

Alkaszimer közölte, hogy gyilkossággal és terrorizmussal vádolják Trumpot és azt a több mint 30 másik tisztségviselőt, akiknek Irán szerint közük volt a január 3-i amerikai légicsapás elkövetéséhez. Az ügyész az amerikai elnök kivételével nem említette név szerint a többi vádlottat, de hangsúlyozta, hogy Irán nem hagy fel az eljárással Trump ellen azt követően sem, hogy lejár az elnök hivatali ideje. A lyoni székhelyű Interpol egyelőre nem válaszolt a megkeresésre.

Alkaszimer szerint Irán azt kérte az Interpoltól, hogy a legkeresettebb személyekre vonatkozó, úgynevezett piros jelzéssel adjon ki körözést. Szakértők szerint nem valószínű, hogy a rendőri szervezet eleget fog tenni Teherán kérésének, mivel irányelvei között szerepel az, hogy nem járhat el politikai természetű ügyekben.

Miközben Trumpot aligha fenyegeti őrizetbe vétel veszélye az iráni elfogatóparancs alapján, a lépés jól mutatja, hogy milyen mértékben fokozódott a feszültség Teherán és Washington között, amióta az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett a többhatalmi atomalkuból 2018 májusában, majd két évre rá végzett Kászem Szulejmánival.

(MTI)

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2020. június 29. 20:37
Na ez megint az az eset, amikor a szar megpróbálja lehúzni a vécét.
mo ching
2020. június 29. 17:15
Busht és Tony Blairt el is ítélte egy malajziai bíróság háborús bűnökért, ha jól tudom, igaz, távollétükben. Rögtön utána kezdtek el hullani a maláj gépek az égből, bár biztos nincs összefüggés. Blair ellen internetes kampány is volt, valami kétezer fontot ígértek annak, aki polgári jogánál fogva ráteszi Blairre a kezét és közli vele, hogy letartóztatja, és erről felvételt is készít. Egy pincérnek sikerült is, meg is kapta a pénzt, ha minden igaz. Amúgy Erdogánt is feljelentették a kurdok, ha jól emlékszem.
Tóth Zoltán
2020. június 29. 16:44
Valójában nem elfogatni akarják őt, hanem kinyíratni - a sajátjai által. Ez a hecckampány is erre szolgál, hiszen fényesen demonstrálja Trump fiaskóját ezen a színtéren is. S ez bizony halálos vétek, még tőle is! Persze nyilvánvaló, hogy ezen hirdetmény együtt értelmezendő az iráni légvédelem "buk-lövésének" aktuális beismerésével (részben annak ellensúlyozására is szolgálhat), de még ezzel együtt sem véletlen, hogy Bolton kíméletlenül Trump seggébe harapott, azok csibészelhették rá a "héjájukat", akik egy ideje mind borúsabb tekintettel csóválják a fejüket a regnáló USA-elnök szerencsétlenkedései miatt. Ennek bizony rossz vége lesz... (Indoklásul korábbi kommentjeim, például itt: https://magyarnarancs.hu/publicisztika/most-kell-elkezdeni-beszelni-joe-bidennel-130720 + https://magyarnarancs.hu/kulpol/csapatmozgasokat-eszlelt-a-demilitarizalt-ovezetben-a-del-koreai-kormany-130871#kommentek .) #jfk #harveyleeoswald
apika2
2020. június 29. 16:16
Bölcs, okos diplomácia. Ja, nem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!